9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
0-16 weken, 4-12 maanden,

Inbakeren kan een geweldige manier zijn om jongere baby’s te helpen zich gemakkelijk te kalmeren en langer te slapen tijdens dutjes en ‘s nachts. Het inbakeren onderdrukt hun schrikreflex (moro) en geeft het geborgen gevoel van de baarmoeder. Maar helaas komt er een dag dat je afscheid moet nemen van het inbakeren en dat kan de rust en slaap van je kleintje enigszins verstoren.

In dit artikel:

  • Wanneer te stoppen met inbakeren
  • Hoe stoppen met inbakeren: Geleidelijke methode en Snelle methode

Wanneer te stoppen met inbakeren?

De meeste baby’s verliezen hun moro-reflex pas rond de 5 maanden, dus raden we in het algemeen aan om je baby tot die tijd in te bakeren (als je daartoe in staat bent), zodat hij niet wakker schrikt als de doek wordt verwijderd.

Zodra je baby echter begint te rollen, is het niet langer veilig om hem in een inbakerdoek te houden, omdat hij dan zijn armen vrij moet hebben om zijn hoofd en schouders op te tillen en te bewegen. Als je baby nog vrij jong is als hij begint te rollen, kun je een overgangsdekentje overwegen dat veilig is voor rollen, zoals de slaapzak van Puckababy of het Nunki lakentje van Fedde & Kees.

Als je baby nog in een inbakerdoek ligt en tekenen van rollen begint te vertonen, zoals op zijn zij rollen of van buik naar rug rollen – geen paniek! Je hoeft de doek niet meteen weg te nemen, want het kan nog wel even duren voordat hij er daadwerkelijk in slaagt op zijn buik te rollen, vooral als hij in bed ligt. Blijf hem in plaats daarvan goed in de gaten houden en als je voelt dat hij er klaar voor is, begin dan met het geleidelijk verwijderen van de inbakerde.

Als je baby 6 maanden oud is en nog steeds geen tekenen van rollen vertoont, is het de moeite waard om het met je arts te bespreken, maar omdat de schrikreflex inmiddels verdwenen zou moeten zijn, raden we aan om de inbakerdoek te verwijderen.

Hoe te stoppen met inbakeren?

Het verwijderen van het inbakeren kan een lastige periode zijn voor je kleintje, omdat hij het inbakeren is gaan associëren met slapen en slapen met vrije handen heel nieuw voor hem voelt.

Als je baby een voorspelbaar ritme heeft overdag, wordt deze overgang een stuk gemakkelijker, omdat je kunt garanderen dat de timing goed is voor zijn dutjes, en dat betekent veel minder oververmoeid of ondervermoeid gedoe als de inbakerdoek eenmaal weg is.

Allereerst raden we je aan een aantal positieve slaapassociaties op te bouwen en ervoor te zorgen dat hun slaapomgeving in orde is, voordat je probeert de inkbakerdoek weg te nemen. Onze tips zijn:

  1. Introduceer witte ruis en speel het zo hard als een douche voor alle dutjes en ‘s nachts. Je vindt ons album met witte ruis hier.
  2. Maak de kamer lekker donker zonder stimulerend speelgoed of nachtlampjes. Dit bevordert de afgifte van het slaaphormoon, melatonine, dat onze kleintjes helpt om in slaap te vallen en te blijven.
  3. Geef je baby een leeftijdsgeschikte knuffel die hij kan vasthouden als hij eenmaal uit de inbakerdoek is.
  4. Vervang de inbakerdoek door een babyslaapzak.
  5. Moedig je baby aan om zelfstandig in slaap te vallen, of zelf in slaap te vallen, zonder dat jij hem actief in slaap brengt – dit is vaak veel gemakkelijker te bereiken als hij nog in een ledikant ligt!
    Vanaf daar zijn er twee methoden om het inbakeren af te bouwen.

De geleidelijke methode

Houd tijdens deze overgang al het andere hetzelfde in de slaapomgeving van je baby: donkere kamer, witte ruis enz. Als je dat gepast vindt, kun je een knuffel toevoegen die hij kan vasthouden om zijn nieuwe vrijheid met zijn armen onder controle te houden.

Deze methode werkt door het afbouwen stap voor stap en dutje voor dutje te doen.

Dag 1

Haal eerst één arm uit de inbakerzak of doek bij het ochtenddutje, want dan gaat je baby het gemakkelijkst slapen. Geef ze de kans om zelf in slaap te komen, maar als ze er moeite mee hebben, is het goed om ze actief helemaal in slaap te laten komen terwijl ze wennen aan het niet meer hebben van de inbakerdoek. Voor de rest van hun dutjes en ‘s nachts houd je voorlopig beide armen in de inbakerdoek.

Dag 2-3

‘S nachts: Als je baby eraan gewend is zijn arm eruit te hebben voor het ochtenddutje, haal dan één arm uit de inbakerdoek voor de nacht. Houd voorlopig beide armen erin voor de andere dagdutjes.

Dag 4-5

Middagslaapje – als je baby er eenmaal aan gewend is dat zijn arm eruit is voor het ochtend- en nachtslaap, haal dan één arm uit de inbakerdoek voor het middagslaapje. Hij kan na één slaapcyclus wakker worden en dan kun je hem weer in slaap brengen. Houd voorlopig beide armen in voor het middagdutje, want dit is vaak het moeilijkste dutje. Als je baby zich verzet tegen het middagdutje, kun je proberen dit dutje tijdens deze overgang in de auto, de wandelwagen of de draagzak te doen.

Dag 6-7 en daarna

Zodra je baby alle dutjes (behalve het late middagdutje) doet met één arm eruit, haal je de andere arm eruit, te beginnen met het ochtenddutje, op dezelfde manier als met de eerste arm. Begin met 2 armen uit voor alleen het ochtenddutje, dan de nacht, en als laatste het middagdutje. Het kan zijn dat je baby na één slaapcyclus wakker wordt tijdens de dutjes, breng je baby weer opnieuw in slaap. Zodra beide armen uit zijn, kun je dit ook toepassen voor het late middagdutje, of het middagdutje blijven doen in de auto, wandelwagen of draagzak als je dat liever doet.

Het is heel normaal dat je baby wat onrustig is tijdens deze overgang – hij moet zich gewoon aanpassen aan een nieuw “normaal” dat heel anders is dan wat hij tot nu toe kende. Het zal beter worden!

De snelle methode

Bij deze methode ga je vanaf de eerste dag over op slaapzak voor alle dutjes. Je kunt je baby actief in slaap brengen als hij niet goed in slaap komt, waarbij je erop let dat je het inbakeren na een paar dagen afbouwt om geen nieuwe slaapassociatie te creëren.

Dag 1 kan wat lastig zijn, maar dag 2 en 3 zullen veel gemakkelijker zijn! Omdat het late middagdutje meestal een moeilijk dutje is om je baby in slaap te krijgen, raden we aan dit dutje te doen in de auto of in een kinderwagen of draagzak tijdens het weglaten van het inbakeren.

Eenmaal niet ingebakerd kan je baby na één slaapcyclus wakker worden bij het middagdutje en/of na bedtijd. Je kunt hem gewoon weer in slaap brengen als dat gebeurt. Doe hetzelfde in de nacht (rekening houdend met voedingen als je baby die normaal heeft). Probeer niet in paniek te raken! Dit wakker worden is meestal maar tijdelijk, omdat je baby eraan gewend is om ingebakerd te liggen.

Op dag 3 zou je baby eraan gewend moeten zijn dat hij niet meer ingebakerd ligt, dus begin hem de kans te geven zelf in slaap te vallen als hij dat voorheen zelf deed.

Elke verandering voor je baby zal moeilijk zijn en het zal enige tijd duren voordat hij zich heeft aangepast. Wat deze overgang veel gemakkelijker zal maken is dat je baby een goed ritme heeft overdag, zodat hij al duidelijke slaapassociaties en verwachtingen heeft.

Als je hulp nodig hebt om betere dutjes te creëren, of om andere slaapproblemen op te lossen zoals het afbouwen van inbakeren, staan onze gecertificeerde kinderslaapcoaches voor je klaar voor een slaapconsult of slaaptraject. Liever zelf aan de slag? Wij bieden in onze masterclasses newborns en 4 tot en met 12 maanden ook aandacht aan dit onderwerp.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Alles Over Slaapregressies

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen? Wat is een slaapregressie? Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over.  Wanneer zijn de slaapregressies? Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te

Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 3 maanden

Slaaptips voor baby van 3 maanden

Je baby groeit ontzettend hard in de eerste maanden en slaapt nog een groot deel van de tijd. In deze eerste periode moet je baby nog leren hoe hij een goed slaapritme opbouwt en het ritme is hierdoor nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 3 maanden en hoe kan een routine helpen de slaap te verbeteren? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 weken nodig? Hoeveel slaap heeft een baby nodig als hij of zij 12 weken oud is? Iedere baby is anders en de ene baby heeft meer slaap nodig dan de ander. Gemiddeld slaapt een baby van 3 maanden ongeveer 12 uur ‘s nachts en slaapt hij overdag nog 4 à 5 uur. Ons advies is de slaap overdag te verdelen over 3 – 4 dutjes. Gemiddeld heeft een baby van 12 weken een wakkertijd van 1,5 tot 2 uur, maar dit verschilt per baby. Het kan goed zijn dat jouw baby al langer achter elkaar wakker kan zijn of juist sneller weer een slaapje nodig heeft. Baby van 12 weken wil niet slapen Vrijwel iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je baby wil niet slapen.

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 18 maanden

Slaapregressie 18 maanden

Een driftbui op z’n tijd en een duidelijker eigen willetje: de slaapregressie rond 18 maanden kan best lastig zijn. Het is een moment waarop je kleine ineens niet meer zo goed kan gaan slapen, ook al was dat eerder helemaal geen probleem. Je kan merken dat je kindje zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts niet meer zo makkelijk in slaap valt. Je dreumes lijkt helemaal geen behoefte te hebben aan slapen. Sommige dreumessen weigeren dan opeens om naar bed te gaan en gaan huilen, krijsen of roepen als je ze naar boven brengt.  Het kan met name bij je eerste kindje een grote verrassing zijn, vooral als je er eerder eigenlijk niet of nauwelijks mee te maken hebt gehad omdat je kleine altijd een goede slaper was. Toch komen deze problemen vaak voor, zeker rond de leeftijd van 18 maanden. Dit noemen we ook wel de slaapregressies van 18 maanden. In dit artikel vind je meer informatie over de slaapregressie van rond de 18 maanden.  Huilend, krijsend of roepend wakker worden Hoewel de slaapregressie van 18 maanden niets is om je zorgen over te maken, kan deze fase wel enorm vervelend zijn. Voor zowel je dreumes als voor

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby in slaapzak laten slapen

Baby in slaapzak laten slapen

Waarom is het verstandig een baby in een slaapzak te laten slapen? Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby’s verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen. Vanaf welke leeftijd is een babyslaapzak aan te raden en tot wanneer laat je je baby of kind in een slaapzak slapen? Vanaf wanneer baby in slaapzak laten slapen? Het algemene advies is om baby’s in ieder geval in een slaapzak te laten slapen vanaf het moment dat ze beginnen met (om)rollen. Als je baby omrolt of veel beweegt, kan hij of zij onder de dekens terechtkomen. Ook is inbakeren dan niet altijd meer veilig omdat je baby door het inbakeren niet zijn armpjes kan gebruiken om het hoofdje op te tillen. Een daarvoor bestemde baby slaapzak helpt dan bij het verkleinen van het risico op verstikkingsgevaar. Wanneer het omrollen begint, verschilt per baby. Meestal gebeurt dit ergens tussen de 4 en 6 maanden. Pasgeboren baby’s: slaapzak of inbakeren? Voordat een baby zelf kan omrollen, is ons advies om hem of haar in te bakeren. Je

Overig, Slaapproducten, Slaaptips, Tips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden