9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
0-16 weken, 4-12 maanden,

Inbakeren kan een geweldige manier zijn om jongere baby’s te helpen zich gemakkelijk te kalmeren en langer te slapen tijdens dutjes en ‘s nachts. Het inbakeren onderdrukt hun schrikreflex (moro) en geeft het geborgen gevoel van de baarmoeder. Maar helaas komt er een dag dat je afscheid moet nemen van het inbakeren en dat kan de rust en slaap van je kleintje enigszins verstoren.

In dit artikel:

  • Wanneer te stoppen met inbakeren
  • Hoe stoppen met inbakeren: Geleidelijke methode en Snelle methode

Wanneer te stoppen met inbakeren?

De meeste baby’s verliezen hun moro-reflex pas rond de 5 maanden, dus raden we in het algemeen aan om je baby tot die tijd in te bakeren (als je daartoe in staat bent), zodat hij niet wakker schrikt als de doek wordt verwijderd.

Zodra je baby echter begint te rollen, is het niet langer veilig om hem in een inbakerdoek te houden, omdat hij dan zijn armen vrij moet hebben om zijn hoofd en schouders op te tillen en te bewegen. Als je baby nog vrij jong is als hij begint te rollen, kun je een overgangsdekentje overwegen dat veilig is voor rollen, zoals de slaapzak van Puckababy of het Nunki lakentje van Fedde & Kees.

Als je baby nog in een inbakerdoek ligt en tekenen van rollen begint te vertonen, zoals op zijn zij rollen of van buik naar rug rollen – geen paniek! Je hoeft de doek niet meteen weg te nemen, want het kan nog wel even duren voordat hij er daadwerkelijk in slaagt op zijn buik te rollen, vooral als hij in bed ligt. Blijf hem in plaats daarvan goed in de gaten houden en als je voelt dat hij er klaar voor is, begin dan met het geleidelijk verwijderen van de inbakerde.

Als je baby 6 maanden oud is en nog steeds geen tekenen van rollen vertoont, is het de moeite waard om het met je arts te bespreken, maar omdat de schrikreflex inmiddels verdwenen zou moeten zijn, raden we aan om de inbakerdoek te verwijderen.

Hoe te stoppen met inbakeren?

Het verwijderen van het inbakeren kan een lastige periode zijn voor je kleintje, omdat hij het inbakeren is gaan associëren met slapen en slapen met vrije handen heel nieuw voor hem voelt.

Als je baby een voorspelbaar ritme heeft overdag, wordt deze overgang een stuk gemakkelijker, omdat je kunt garanderen dat de timing goed is voor zijn dutjes, en dat betekent veel minder oververmoeid of ondervermoeid gedoe als de inbakerdoek eenmaal weg is.

Allereerst raden we je aan een aantal positieve slaapassociaties op te bouwen en ervoor te zorgen dat hun slaapomgeving in orde is, voordat je probeert de inkbakerdoek weg te nemen. Onze tips zijn:

  1. Introduceer witte ruis en speel het zo hard als een douche voor alle dutjes en ‘s nachts. Je vindt ons album met witte ruis hier.
  2. Maak de kamer lekker donker zonder stimulerend speelgoed of nachtlampjes. Dit bevordert de afgifte van het slaaphormoon, melatonine, dat onze kleintjes helpt om in slaap te vallen en te blijven.
  3. Geef je baby een leeftijdsgeschikte knuffel die hij kan vasthouden als hij eenmaal uit de inbakerdoek is.
  4. Vervang de inbakerdoek door een babyslaapzak.
  5. Moedig je baby aan om zelfstandig in slaap te vallen, of zelf in slaap te vallen, zonder dat jij hem actief in slaap brengt – dit is vaak veel gemakkelijker te bereiken als hij nog in een ledikant ligt!
    Vanaf daar zijn er twee methoden om het inbakeren af te bouwen.

De geleidelijke methode

Houd tijdens deze overgang al het andere hetzelfde in de slaapomgeving van je baby: donkere kamer, witte ruis enz. Als je dat gepast vindt, kun je een knuffel toevoegen die hij kan vasthouden om zijn nieuwe vrijheid met zijn armen onder controle te houden.

Deze methode werkt door het afbouwen stap voor stap en dutje voor dutje te doen.

Dag 1

Haal eerst één arm uit de inbakerzak of doek bij het ochtenddutje, want dan gaat je baby het gemakkelijkst slapen. Geef ze de kans om zelf in slaap te komen, maar als ze er moeite mee hebben, is het goed om ze actief helemaal in slaap te laten komen terwijl ze wennen aan het niet meer hebben van de inbakerdoek. Voor de rest van hun dutjes en ‘s nachts houd je voorlopig beide armen in de inbakerdoek.

Dag 2-3

‘S nachts: Als je baby eraan gewend is zijn arm eruit te hebben voor het ochtenddutje, haal dan één arm uit de inbakerdoek voor de nacht. Houd voorlopig beide armen erin voor de andere dagdutjes.

Dag 4-5

Middagslaapje – als je baby er eenmaal aan gewend is dat zijn arm eruit is voor het ochtend- en nachtslaap, haal dan één arm uit de inbakerdoek voor het middagslaapje. Hij kan na één slaapcyclus wakker worden en dan kun je hem weer in slaap brengen. Houd voorlopig beide armen in voor het middagdutje, want dit is vaak het moeilijkste dutje. Als je baby zich verzet tegen het middagdutje, kun je proberen dit dutje tijdens deze overgang in de auto, de wandelwagen of de draagzak te doen.

Dag 6-7 en daarna

Zodra je baby alle dutjes (behalve het late middagdutje) doet met één arm eruit, haal je de andere arm eruit, te beginnen met het ochtenddutje, op dezelfde manier als met de eerste arm. Begin met 2 armen uit voor alleen het ochtenddutje, dan de nacht, en als laatste het middagdutje. Het kan zijn dat je baby na één slaapcyclus wakker wordt tijdens de dutjes, breng je baby weer opnieuw in slaap. Zodra beide armen uit zijn, kun je dit ook toepassen voor het late middagdutje, of het middagdutje blijven doen in de auto, wandelwagen of draagzak als je dat liever doet.

Het is heel normaal dat je baby wat onrustig is tijdens deze overgang – hij moet zich gewoon aanpassen aan een nieuw “normaal” dat heel anders is dan wat hij tot nu toe kende. Het zal beter worden!

De snelle methode

Bij deze methode ga je vanaf de eerste dag over op slaapzak voor alle dutjes. Je kunt je baby actief in slaap brengen als hij niet goed in slaap komt, waarbij je erop let dat je het inbakeren na een paar dagen afbouwt om geen nieuwe slaapassociatie te creëren.

Dag 1 kan wat lastig zijn, maar dag 2 en 3 zullen veel gemakkelijker zijn! Omdat het late middagdutje meestal een moeilijk dutje is om je baby in slaap te krijgen, raden we aan dit dutje te doen in de auto of in een kinderwagen of draagzak tijdens het weglaten van het inbakeren.

Eenmaal niet ingebakerd kan je baby na één slaapcyclus wakker worden bij het middagdutje en/of na bedtijd. Je kunt hem gewoon weer in slaap brengen als dat gebeurt. Doe hetzelfde in de nacht (rekening houdend met voedingen als je baby die normaal heeft). Probeer niet in paniek te raken! Dit wakker worden is meestal maar tijdelijk, omdat je baby eraan gewend is om ingebakerd te liggen.

Op dag 3 zou je baby eraan gewend moeten zijn dat hij niet meer ingebakerd ligt, dus begin hem de kans te geven zelf in slaap te vallen als hij dat voorheen zelf deed.

Elke verandering voor je baby zal moeilijk zijn en het zal enige tijd duren voordat hij zich heeft aangepast. Wat deze overgang veel gemakkelijker zal maken is dat je baby een goed ritme heeft overdag, zodat hij al duidelijke slaapassociaties en verwachtingen heeft.

Als je hulp nodig hebt om betere dutjes te creëren, of om andere slaapproblemen op te lossen zoals het afbouwen van inbakeren, staan onze gecertificeerde kinderslaapcoaches voor je klaar voor een slaapconsult of slaaptraject. Liever zelf aan de slag? Wij bieden in onze masterclasses newborns en 4 tot en met 12 maanden ook aandacht aan dit onderwerp.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden