De eerste weken met je kleintje kunnen erg intens zijn en vooral qua slaap is het flink wennen. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 2 weken? En wat doe je als je 2 weken oude baby niet in zijn of haar eigen bedje wil slapen, maar alleen bij papa en mama?
Hoe slaapt een baby van 2 weken?
Wat kan je qua slaap verwachten als je baby 2 weken is? Baby’s van 2 weken slapen meestal nog heel veel. Dit komt door de melatonine, het slaaphormoon. Je baby kan zelf nog geen melatonine aanmaken, maar heeft wat van jou meegekregen tijdens de bevalling. Vandaar dat ze de eerste weken nog slaperig zijn. Hoe slaperig of alert je baby is, is afhankelijk van de hoeveelheid melatonine die is meegegeven.
Hoeveel slaapt een baby van 2 weken? Gemiddeld slaapt je baby overdag 18 uur per etmaal. Hoewel je baby heel veel slaapt, zijn de slaapjes kort en kan hij nog niet goed zelf weer in slaap vallen. Daarnaast kan een baby van twee weken zichzelf nog niet troosten en heeft hij of zij jouw hulp nodig om te kalmeren.
Beter slapen baby van 2 weken oud: 5 tips
Wat kan je doen om je baby van 2 weken beter te laten slapen? De volgende praktische tips kunnen helpen bij het slapen overdag en ‘s nachts.
- Tijd om te wennen
Houd er rekening mee dat alles in de eerste weken nog erg wennen is, voor jou en voor je baby. Een pasgeboren baby slaapt geen uren achter elkaar en heeft ook nog geen dag- en nachtritme. Daarom kunnen de dagen wat chaotisch verlopen. Verwacht niet te veel in deze periode en geef jezelf en je baby de tijd om aan elkaar te wennen én van elkaar te genieten. - Voorspelbaarheid
Rust en regelmaat zijn erg belangrijk. Niet alleen voor je baby, maar ook voor jezelf. Een goede routine kan enorm helpen bij het slaapgedrag van je kindje. Houd er wel rekening mee dat je kindje pas vanaf 6 weken zijn of haar biologische klok ontwikkelt, dus een routine of schema geldt in de eerste weken meer als richtlijn. - Geborgenheid
Wil je 2 weken oude baby overdag alleen slapen bij papa of mama op de borst of in een draagzak? Het belangrijkste is dat je baby genoeg slaapt, waar dat dan ook is. Wil je jouw kleine laten slapen in zijn eigen bedje, maar is hij dan onrustig of huilt hij veel? Inbakeren kan dan helpen. - Niet bij jullie in bed
Het is heel normaal dat je jouw kindje bij je in de buurt wil houden. Wil je graag samen slapen? Leg je 2 weken oude baby niet tussen papa en mama in bed, dit kan de kans op wiegendood verhogen. Er zijn verschillende manieren om je kindje dichtbij je te hebben op je kamer. Lees hier meer over: co-sleeping en over veilig slapen. - Wennen aan eigen bedje
Wil je baby alleen slapen bij mama of papa? Huilt je baby zodra je hem in zijn eigen bedje legt? De kans is aanwezig dat je kleine meteen begint te huilen. Je kindje heeft de behoefte om lekker bij mama te blijven en dat is voor een baby van twee weken oud heel normaal. Laat je baby de komende weken af en toe wennen aan het eigen bedje. Laat je baby slapen met white noise of gebruik het 4’s ritueel.
Hoe laat ik baby van 2 weken beter slapen?
Wil je baby van 2 weken niet in zijn eigen bedje slapen en huilt hij als je hem weglegt? In de eerste weken is het vooral belangrijk dat je baby goed slaapt, waar dat ook is. In het eigen bedje, bij jou op de borst na het voeden, in de draagzak, in de kinderwagen: het maakt eigenlijk niet uit. Als de slaapplek maar veilig is. Wil je meer weten over het slaapgedrag van je baby in de eerste weken? In onze slaapgids van 0-16 weken vind je handige tips en adviezen. Van (door)slaapverwachtingen, inbakeren en veilig slapen tot een slaaproutine, de biologische klok en kalmeertechnieken.