9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Blij kind dat ligt te slapen
4-12 maanden,

Dutjes zijn super belangrijk voor onze kleintjes, maar het belang van deze dutjes wordt niet genoeg benadrukt, noch wordt er genoeg benadrukt hoe het de ontwikkeling en het gedrag van je baby kan beïnvloeden als ze niet genoeg slaap krijgen.

Onderzoek toont aan dat peuters die slechts één dagelijks dutje missen, meer angstig zijn, minder blij zijn en minder interesse hebben en slechter problemen kunnen oplossen.

Met dit in gedachten klinkt het idee om een dutje over te slaan misschien vreemd, maar het komt allemaal terug op dagelijkse slaap die de nachtelijke slaap beïnvloedt en naarmate je baby ouder wordt, veranderen hun slaapbehoeften.

In dit artikel:

 • Wat is een dutjesovergang?
 • Signalen dat je baby klaar is om een dutje over te slaan
 • Hoe om te gaan met de overgang van 3 naar 2 dutjes
 • Hoe lang duurt deze overgang?
 • Wat kan nog meer van invloed zijn op de slaap van een baby op deze leeftijd?
 • Wat gebeurt er als je te vroeg een dutje overslaat?

Dus, wat is een dutjesovergang?

Naarmate je baby ouder wordt, zullen hun slaapbehoeften veranderen en één voor één zullen ze geleidelijk hun dutjes overslaan. Voor meer informatie over wanneer deze dutjesovergangen plaatsvinden, zie DIT artikel.

Als je kleintje tussen de 6 en 8 maanden oud is en zich steeds meer begint te verzetten om naar bed te gaan of ‘s nachts vaker wakker wordt, is het zeer waarschijnlijk tijd om een dutje over te slaan.

Op deze leeftijd is al de slaap overdag samengevoegd tot 3 dutjes. Nu maakt je kleintje zich klaar om over te gaan van 3 dutjes naar 2, waarbij het late namiddagdutje wordt overgeslagen.

Maar voordat je deze verandering aanbrengt, raden we eerst aan om het volgende uit te sluiten.
Bovengenoemde signalen kunnen namelijk ook iets anders betekenen zoals:

 • oververmoeidheid of ondervermoeidheid
 • honger
 • niet in staat om zelf in slaap te vallen
 • de slaapomgeving is niet donker, te koud of te veel lawaai
 • doorkomende tandjes of ziekte

Het overslaan van een dutje is geen gemakkelijke opgave, dus je wilt er niet te snel mee beginnen voordat je kleintje er klaar voor is. Deze overgang kost ook tijd en de slaap van je 6 maanden oude baby kan mogelijk eerst slechter worden voordat het beter wordt!

Signalen dat je baby klaar is om een dutje over te slaan

Een ding om te onthouden is dat niet alle veranderingen in slaappatronen betekenen dat het tijd is om een dutje over te slaan.

Het kan namelijk ook een slaapregressie zijn die je kleintjes slaap verstoort. Lees ons artikel over slaapregressie HIER om meer te weten te komen over deze vervelende verstoringen van de slaap van je kleintje.

Er zijn ook veel ontwikkelingsmijlpalen die je baby zal doormaken, zoals zitten, rollen, beginnen met vast voedsel, enzovoort – dit kan allemaal invloed hebben op hun slaap.

Maar als je vermoedt dat het tijd is om een dutje over te slaan en je de andere oorzaken die we hierboven hebben genoemd kunt uitsluiten, dan zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten (gedurende meerdere dagen achter elkaar):

 • Het duurt langer om in slaap te vallen.
 • Goed in slaap vallen, maar snel weer wakker worden na het dutje.
 • Goed in slaap vallen bij één dutje, maar niet moe en niet goed slapen bij het volgende dutje.
 • Goed in slaap vallen/slapen tijdens dutjes, maar lang wakker blijven bij het naar bed gaan ‘s avonds.
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of lang wakker blijven.
 • Vroeg in de ochtend wakker worden (vóór 6 uur) en niet terug in slaap vallen.

TIP: Je kleintje kan al enkele van deze tekenen vertonen op 5 maanden, maar wacht nog even – dit betekent nog niet dat het tijd is om een dutje over te slaan. Op deze leeftijd wil je nog steeds mikken op een kort dutje laat in de middag, totdat je baby minstens 6 maanden oud is. Dit voorkomt dat je kleintje oververmoeid wordt tegen bedtijd.

Hoe ga je om met de overgang van 3 naar 2 dutjes?

Dutjesovergangen moeten voorzichtig worden aangepakt. Soms is het ook een kwestie van trial-and-error om uit te vinden of het overslaan van een dutje is wat je kind op dat moment nodig heeft.

Hier zijn onze tips om deze overgang soepeler te laten verlopen voor jou en je kleintje:

 • Probeer het late middagdutje minstens een week over te slaan om te zien of het werkt. Je baby zal even moeten wennen aan deze verandering en kan tijdens deze periode knorrig zijn.
 • Streef naar een kortere ochtenddut en een langere lunchdut rond het middaguur. Deze overgang is veel gemakkelijker voor baby’s die die langere dut in het midden van de dag hebben, omdat ze dan goed uitgerust de middag ingaan en minder oververmoeid zijn bij het slapengaan. Baby’s die een lange ochtenddut en een kortere middagdut hebben, worden eerder oververmoeid bij het slapengaan, wat moeilijkheden kan veroorzaken bij het inslapen en meer nachtelijk en vroeg ochtendwaken.
 • Om je baby te helpen wennen, kun je de bedtijd vervroegen, bijvoorbeeld om 18.30 uur. Dit helpt je kleintje om aan de langere wakkere tijd te wennen. Tegen de tijd dat je baby 8 maanden oud is, zou je moeten merken dat hij of zij klaar is voor iets meer wakkertijd en de bedtijd wat later kan zijn.
 • Je kunt het derde dutje vervangen door een rustmoment in te plannen, zodat ze nog steeds rust krijgen. Onthoud dat je kleintje niet zomaar van de ene op de andere dag zijn dutje zal overslaan en dat het tijd zal kosten!

Met dat in gedachten raden we aan om het derde dutje langzaam te verminderen voordat je het helemaal overslaat. Doe het langzaam en verkort het elke 2 dagen met 5 minuten en maak de bedtijd ook 5 minuten eerder. Doe dit totdat het dutje helemaal is verdwenen en de bedtijd om 18.30 uur is.

Hoe lang duurt deze overgang?

Je kunt deze dingen niet overhaasten. Elke overgang is anders en de timing moet worden bepaald door de ontwikkelingsbehoeften van je baby. Het kan ook afhangen hoe je baby voor de overgang zijn dutjes deed. Wil je graag weten hoeveel slaap je baby gemiddeld nodig heeft overdag en hoe wij deze dutjes adviseren in te delen zodat je je baby kunt voorbereiden op deze overgang? Klik hier voor onze digitale slaapgids.

Het is het beste om het dag voor dag te bekijken, omdat het afhangt van hoe je baby de andere dutjes die dag en ‘s nachts heeft gedaan. We raden aan om het minstens een week te proberen om het effect van het nieuwe dutjesschema van je baby te zien.

Tussen 6-8 maanden kan je baby nog steeds af en toe behoefte hebben aan het late middagdutje, afhankelijk van hoe de dutjes over zijn verlopen. Als ze overdag niet goed hebben gedut of niet diep hebben geslapen bij hun middagdutje, dan wil je ze misschien een snelle powernap van 10 minuten geven in de middag om ze niet te vermoeid te laten worden tot bedtijd.

Rond de 8 maanden zou het derde dutje helemaal weg moeten zijn, anders kan dit voor problemen in de nacht zorgen en voor problemen tijdens de 8-maandenregressie.

Wat kan nog meer invloed hebben op de slaap van een baby op dit moment?

Het is belangrijk om te onthouden dat er VEEL gebeurt in het leven van je baby op deze leeftijd dat van invloed kan zijn op het inslapen of de nacht slaap:

 • Je baby kan nog steeds midden in de 4-maanden-regressie zitten. Als je baby niet in staat is om zelf in slaap te vallen, zullen ze kortere dutjes van ongeveer 35-45 minuten hebben, wat betekent dat ze de derde dutje nog niet kunnen laten vallen of ze zullen erg oververmoeid zijn tegen bedtijd.
 • Rond 6 maanden oud is je kleintje ook klaar om vast voedsel te gaan eten, wat invloed kan hebben op hun slaap. Verschillende organisaties zeggen: “rond de leeftijd van 6 maanden begint de behoefte van een baby aan energie en voedingsstoffen de hoeveelheid die wordt geleverd door borstvoeding te overstijgen, en zijn complementaire voedingsmiddelen noodzakelijk om in die behoeften te voorzien.” Je kunt hier meer lezen over het starten van vast voedsel.
 • Je kleintje leert ook nieuwe vaardigheden zoals rollen, zitten en kruipen – die ze willen oefenen wanneer ze zouden moeten slapen! Dus je baby heeft al deze enorme veranderingen in hun leven en dan voeg je ook nog een dutjesovergang toe! Het kan moeilijk voor hen zijn, vooral als het gaat om slaap, maar het wordt zeker gemakkelijker met een consistente, voorspelbare slaapschema zoals die te vinden zijn in onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines voor de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar.

Wat gebeurt er als je een dutje te vroeg laat vallen?

Houd de stemming, het gedrag en de slaap van uw kleintje in de gaten als u het late middagdutje laat vallen. Je kunt merken dat ze ‘s nachts of vroeg in de ochtend vaker wakker worden, onrustig slapen of weigeren om de rest van hun dutjes te doen. Dit kan een teken zijn dat ze oververmoeid zijn en de langere wakker tijd nog niet aankunnen.

Als dat het geval is, breng dan gewoon het late middagdutje terug in uw routine. Als de situatie verbetert, blijf dan het middagdutje doen zolang uw kleintje het nodig heeft. Zolang ze ‘s nachts nog steeds goed slapen, is er geen haast om een dutje te laten vallen!

Overgangen van dutjes zijn zeker niet gemakkelijk, want niemand vindt het leuk als hun baby minder goed gaat slapen en dutjes gaat weigeren!

Als je echter een goede slaaproutine voor je baby weet te volgen, weet je wanneer deze overgangen moeten plaatsvinden en wat je moet doen om de slaap van je baby weer op het goede spoor te krijgen. De routines in onze digitale slaapgidsen houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind. Daarnaast houden we ook rekening met deze dutjes overgangen zodat je je baby al langzaam hierop kan voorbereiden. Kom je er niet uit? En wil je graag persoonlijk advies? Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches staan klaar op je helpen.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Slaapcyclus van een baby

Een baby slaapt anders dan een volwassene en heeft meer slaap nodig. Maar het verschil in slaap zit hem niet alleen in de hoeveelheid slaap, baby’s hebben ook een andere slaapcyclus. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het verschil tussen de slaapcycli. Wat is een slaapcyclus? Een slaapcyclus bestaat uit verschillende slaapfasen. De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en tijdens deze slaapcyclus doorlopen we een zo’n 4 slaapfasen. Van de NREM-slaap, diepe slaap tot de REM-slaap.  We starten onze slaapcyclus met de NREM-slaap, een overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Deze lichte slaap gaat langzaam over in een diepe slaap. Vanuit deze diepe slaap gaan we aan het einde van de slaapcyclus over naar de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze laatste slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd en onze hersenen zijn tijdens deze REM-slaap heel actief. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten en na de REM-slaap worden we kort wakker voordat we een nieuwe slaapcyclus starten, maar hier merken we ‘s nachts vrijwel niets van. Hoe werkt de slaapcyclus van een baby? Een baby doorloopt net als een volwassene een slaapcyclus. Slaapwetenschappers verschillen van mening over het exacte

Dutjes, Ontwikkelingen, Slaaptips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

 Een baby van 2 maanden kan steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door en slaapt ook minder lang dan in de allereerste weken. Veel ouders merken dat hun baby van 8 weken een stukje alerter of wakkerder is. Wil je baby van 8 weken niet goed slapen, huilt hij veel als je hem weglegt of valt hij niet zelf in slaap? Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan lopen. In dit artikel leggen we uit hoeveel slaap je baby van 8 weken nodig heeft en wat je kan doen om hem beter te laten slapen. Baby 2 maanden: hoeveel slaap overdag? Is je baby 2 maanden / 8 weken oud? Gemiddeld slaapt een 2 maanden oude baby overdag nog 5 uur en een kwartier. Slaapt jouw baby meer of minder? Dat is heel normaal, iedere baby is tenslotte anders. Een baby van 8 weken kan gemiddeld 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes, maar ook dit verschilt van baby tot baby.  Vanaf deze leeftijd wordt regelmaat steeds belangrijker voor je kindje. Zorg voor een goede slaaproutine, zodat je baby herkent wanneer het tijd is om te gaan slapen. wanneer jouw baby herkent wat de slaaproutine is, is de

Leeftijd, 0-16 weken, 
Slaapritme baby van 12 maanden

Slaapritme baby van 12 maanden

Is je baby 12 maanden? De eerste verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Officieel gezien is een kind vanaf dit moment geen baby meer, maar een dreumes. In het afgelopen jaar is je baby ontzettend gegroeid en ook qua slaapritme is er veel veranderd. Wat is het ideale slaapritme voor een baby van 12 maanden en wat kan je doen als je kind op deze leeftijd niet wil slapen? Hoeveel slaap heeft baby 12 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 maanden overdag nodig en hoeveel slaapt hij ‘s nachts? Het slaapritme van een baby van 12 maanden ziet er voor het grootste deel hetzelfde uit als de maanden ervoor. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd nog ongeveer 2,5 tot 2 uur en drie kwartier overdag. Tussen de slaapjes door kunnen ze gemiddeld 2,5 uur wakker blijven. De slaapjes overdag zijn meestal nog verdeeld over 2 dutjes, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn, geen baby is hetzelfde. Heeft jouw kindje meer of minder slaap nodig dan deze gemiddelden? Dit is allemaal heel normaal, kijk vooral naar wat werkt voor jullie. Baby 12 maanden wil niet slapen: wat

Leeftijd, Slaaptips, 
Oververmoeide baby laten slapen

Oververmoeide baby laten slapen

Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Juist wanneer je merkt dat je kleintje eigenlijk te vermoeid is kan het laten slapen heel lastig zijn. En dan lijkt het soms of er niets helpt. Veel baby’s huilen hard als ze (over)vermoeid zijn en zo kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel beland. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vaak voorkomt. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, al kan het natuurlijk erg vervelend zijn. In dit artikel geven we meer informatie over vermoeide baby’s laten slapen. Allereerst delen we enkele signalen voor (over)vermoeidheid. Vervolgens delen we praktische tips zodat je op de juiste manier om kunt gaan met oververmoeidheid. In dit artikel delen we ook hoe je oververmoeidheid bij een baby kunt voorkomen. Oververmoeidheid herkennen Wil je oververmoeidheid herkennen? Dit kunnen signalen zijn van (over)vermoeidheid Lichamelijke signalenWrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Moeilijk in slaap komenVeel oververmoeide baby’s komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt. Uit wanhoop

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden