9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Blij kind dat ligt te slapen
4-12 maanden,

Dutjes zijn super belangrijk voor onze kleintjes, maar het belang van deze dutjes wordt niet genoeg benadrukt, noch wordt er genoeg benadrukt hoe het de ontwikkeling en het gedrag van je baby kan beïnvloeden als ze niet genoeg slaap krijgen.

Onderzoek toont aan dat peuters die slechts één dagelijks dutje missen, meer angstig zijn, minder blij zijn en minder interesse hebben en slechter problemen kunnen oplossen.

Met dit in gedachten klinkt het idee om een dutje over te slaan misschien vreemd, maar het komt allemaal terug op dagelijkse slaap die de nachtelijke slaap beïnvloedt en naarmate je baby ouder wordt, veranderen hun slaapbehoeften.

In dit artikel:

 • Wat is een dutjesovergang?
 • Signalen dat je baby klaar is om een dutje over te slaan
 • Hoe om te gaan met de overgang van 3 naar 2 dutjes
 • Hoe lang duurt deze overgang?
 • Wat kan nog meer van invloed zijn op de slaap van een baby op deze leeftijd?
 • Wat gebeurt er als je te vroeg een dutje overslaat?

Dus, wat is een dutjesovergang?

Naarmate je baby ouder wordt, zullen hun slaapbehoeften veranderen en één voor één zullen ze geleidelijk hun dutjes overslaan. Voor meer informatie over wanneer deze dutjesovergangen plaatsvinden, zie DIT artikel.

Als je kleintje tussen de 6 en 8 maanden oud is en zich steeds meer begint te verzetten om naar bed te gaan of ‘s nachts vaker wakker wordt, is het zeer waarschijnlijk tijd om een dutje over te slaan.

Op deze leeftijd is al de slaap overdag samengevoegd tot 3 dutjes. Nu maakt je kleintje zich klaar om over te gaan van 3 dutjes naar 2, waarbij het late namiddagdutje wordt overgeslagen.

Maar voordat je deze verandering aanbrengt, raden we eerst aan om het volgende uit te sluiten.
Bovengenoemde signalen kunnen namelijk ook iets anders betekenen zoals:

 • oververmoeidheid of ondervermoeidheid
 • honger
 • niet in staat om zelf in slaap te vallen
 • de slaapomgeving is niet donker, te koud of te veel lawaai
 • doorkomende tandjes of ziekte

Het overslaan van een dutje is geen gemakkelijke opgave, dus je wilt er niet te snel mee beginnen voordat je kleintje er klaar voor is. Deze overgang kost ook tijd en de slaap van je 6 maanden oude baby kan mogelijk eerst slechter worden voordat het beter wordt!

Signalen dat je baby klaar is om een dutje over te slaan

Een ding om te onthouden is dat niet alle veranderingen in slaappatronen betekenen dat het tijd is om een dutje over te slaan.

Het kan namelijk ook een slaapregressie zijn die je kleintjes slaap verstoort. Lees ons artikel over slaapregressie HIER om meer te weten te komen over deze vervelende verstoringen van de slaap van je kleintje.

Er zijn ook veel ontwikkelingsmijlpalen die je baby zal doormaken, zoals zitten, rollen, beginnen met vast voedsel, enzovoort – dit kan allemaal invloed hebben op hun slaap.

Maar als je vermoedt dat het tijd is om een dutje over te slaan en je de andere oorzaken die we hierboven hebben genoemd kunt uitsluiten, dan zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten (gedurende meerdere dagen achter elkaar):

 • Het duurt langer om in slaap te vallen.
 • Goed in slaap vallen, maar snel weer wakker worden na het dutje.
 • Goed in slaap vallen bij één dutje, maar niet moe en niet goed slapen bij het volgende dutje.
 • Goed in slaap vallen/slapen tijdens dutjes, maar lang wakker blijven bij het naar bed gaan ‘s avonds.
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of lang wakker blijven.
 • Vroeg in de ochtend wakker worden (vóór 6 uur) en niet terug in slaap vallen.

TIP: Je kleintje kan al enkele van deze tekenen vertonen op 5 maanden, maar wacht nog even – dit betekent nog niet dat het tijd is om een dutje over te slaan. Op deze leeftijd wil je nog steeds mikken op een kort dutje laat in de middag, totdat je baby minstens 6 maanden oud is. Dit voorkomt dat je kleintje oververmoeid wordt tegen bedtijd.

Hoe ga je om met de overgang van 3 naar 2 dutjes?

Dutjesovergangen moeten voorzichtig worden aangepakt. Soms is het ook een kwestie van trial-and-error om uit te vinden of het overslaan van een dutje is wat je kind op dat moment nodig heeft.

Hier zijn onze tips om deze overgang soepeler te laten verlopen voor jou en je kleintje:

 • Probeer het late middagdutje minstens een week over te slaan om te zien of het werkt. Je baby zal even moeten wennen aan deze verandering en kan tijdens deze periode knorrig zijn.
 • Streef naar een kortere ochtenddut en een langere lunchdut rond het middaguur. Deze overgang is veel gemakkelijker voor baby’s die die langere dut in het midden van de dag hebben, omdat ze dan goed uitgerust de middag ingaan en minder oververmoeid zijn bij het slapengaan. Baby’s die een lange ochtenddut en een kortere middagdut hebben, worden eerder oververmoeid bij het slapengaan, wat moeilijkheden kan veroorzaken bij het inslapen en meer nachtelijk en vroeg ochtendwaken.
 • Om je baby te helpen wennen, kun je de bedtijd vervroegen, bijvoorbeeld om 18.30 uur. Dit helpt je kleintje om aan de langere wakkere tijd te wennen. Tegen de tijd dat je baby 8 maanden oud is, zou je moeten merken dat hij of zij klaar is voor iets meer wakkertijd en de bedtijd wat later kan zijn.
 • Je kunt het derde dutje vervangen door een rustmoment in te plannen, zodat ze nog steeds rust krijgen. Onthoud dat je kleintje niet zomaar van de ene op de andere dag zijn dutje zal overslaan en dat het tijd zal kosten!

Met dat in gedachten raden we aan om het derde dutje langzaam te verminderen voordat je het helemaal overslaat. Doe het langzaam en verkort het elke 2 dagen met 5 minuten en maak de bedtijd ook 5 minuten eerder. Doe dit totdat het dutje helemaal is verdwenen en de bedtijd om 18.30 uur is.

Hoe lang duurt deze overgang?

Je kunt deze dingen niet overhaasten. Elke overgang is anders en de timing moet worden bepaald door de ontwikkelingsbehoeften van je baby. Het kan ook afhangen hoe je baby voor de overgang zijn dutjes deed. Wil je graag weten hoeveel slaap je baby gemiddeld nodig heeft overdag en hoe wij deze dutjes adviseren in te delen zodat je je baby kunt voorbereiden op deze overgang? Klik hier voor onze digitale slaapgids.

Het is het beste om het dag voor dag te bekijken, omdat het afhangt van hoe je baby de andere dutjes die dag en ‘s nachts heeft gedaan. We raden aan om het minstens een week te proberen om het effect van het nieuwe dutjesschema van je baby te zien.

Tussen 6-8 maanden kan je baby nog steeds af en toe behoefte hebben aan het late middagdutje, afhankelijk van hoe de dutjes over zijn verlopen. Als ze overdag niet goed hebben gedut of niet diep hebben geslapen bij hun middagdutje, dan wil je ze misschien een snelle powernap van 10 minuten geven in de middag om ze niet te vermoeid te laten worden tot bedtijd.

Rond de 8 maanden zou het derde dutje helemaal weg moeten zijn, anders kan dit voor problemen in de nacht zorgen en voor problemen tijdens de 8-maandenregressie.

Wat kan nog meer invloed hebben op de slaap van een baby op dit moment?

Het is belangrijk om te onthouden dat er VEEL gebeurt in het leven van je baby op deze leeftijd dat van invloed kan zijn op het inslapen of de nacht slaap:

 • Je baby kan nog steeds midden in de 4-maanden-regressie zitten. Als je baby niet in staat is om zelf in slaap te vallen, zullen ze kortere dutjes van ongeveer 35-45 minuten hebben, wat betekent dat ze de derde dutje nog niet kunnen laten vallen of ze zullen erg oververmoeid zijn tegen bedtijd.
 • Rond 6 maanden oud is je kleintje ook klaar om vast voedsel te gaan eten, wat invloed kan hebben op hun slaap. Verschillende organisaties zeggen: “rond de leeftijd van 6 maanden begint de behoefte van een baby aan energie en voedingsstoffen de hoeveelheid die wordt geleverd door borstvoeding te overstijgen, en zijn complementaire voedingsmiddelen noodzakelijk om in die behoeften te voorzien.” Je kunt hier meer lezen over het starten van vast voedsel.
 • Je kleintje leert ook nieuwe vaardigheden zoals rollen, zitten en kruipen – die ze willen oefenen wanneer ze zouden moeten slapen! Dus je baby heeft al deze enorme veranderingen in hun leven en dan voeg je ook nog een dutjesovergang toe! Het kan moeilijk voor hen zijn, vooral als het gaat om slaap, maar het wordt zeker gemakkelijker met een consistente, voorspelbare slaapschema zoals die te vinden zijn in onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines voor de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar.

Wat gebeurt er als je een dutje te vroeg laat vallen?

Houd de stemming, het gedrag en de slaap van uw kleintje in de gaten als u het late middagdutje laat vallen. Je kunt merken dat ze ‘s nachts of vroeg in de ochtend vaker wakker worden, onrustig slapen of weigeren om de rest van hun dutjes te doen. Dit kan een teken zijn dat ze oververmoeid zijn en de langere wakker tijd nog niet aankunnen.

Als dat het geval is, breng dan gewoon het late middagdutje terug in uw routine. Als de situatie verbetert, blijf dan het middagdutje doen zolang uw kleintje het nodig heeft. Zolang ze ‘s nachts nog steeds goed slapen, is er geen haast om een dutje te laten vallen!

Overgangen van dutjes zijn zeker niet gemakkelijk, want niemand vindt het leuk als hun baby minder goed gaat slapen en dutjes gaat weigeren!

Als je echter een goede slaaproutine voor je baby weet te volgen, weet je wanneer deze overgangen moeten plaatsvinden en wat je moet doen om de slaap van je baby weer op het goede spoor te krijgen. De routines in onze digitale slaapgidsen houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind. Daarnaast houden we ook rekening met deze dutjes overgangen zodat je je baby al langzaam hierop kan voorbereiden. Kom je er niet uit? En wil je graag persoonlijk advies? Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches staan klaar op je helpen.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden