9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
waarom een baby wakker maken uit de slaap juist kan zorgen voor meer slaap - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden,

“Maak nooit een slapende baby wakker”, is een bekend gezegde dat door veel (groot)ouders erg serieus genomen wordt. Het gezegde lijkt aan te geven dat. het niet goed is om een slapende baby wakker te maken en dat je een baby te allen tijde moet laten slapen. Niets is minder waar. Juist om je baby in een fijn ritme te krijgen, een ritme dat past bij de leeftijd van je baby, is het vaak nodig om een baby af en toe wakker te maken. Juist om te zorgen dat er op bepaalde momenten beter geslapen wordt. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

 • Waarom een baby wakker maken?
 • Wat bedoelen we met wakker maken?
 • Is een baby wakker maken schadelijk?
 • De voordelen van een baby wakker maken uit de slaap

Waarom een baby wakker maken?

Hoewel het per kindje verschilt hebben de meeste baby’s tijd nodig om te leren slapen, net zoals een ouder kind de tijd nodig heeft om te leren lopen of lezen. Baby’s weten niet direct na de geboorte het verschil tussen dag en nacht.
Ze weten ook niet hoe ze hun eigen slaap(uren) moeten verdelen en hun circadiaanse ritme in moeten stellen. 

Baby’s zijn afhankelijk van externe factoren die hun biologische klok kunnen reguleren. Sowieso begint de biologische klok van baby’s pas rond de 8 weken te ontwikkelen. Deze ontwikkeling gaat soms vanzelf maar veel baby’s hebben in meer of mindere mate hulp nodig van hun ouders om daadwerkelijk in een fijn (slaap)ritme te komen.

Kinderen vertrouwen, net als volwassenen, op externe factoren die de biologische klok reguleren. Deze factoren zijn onder andere licht, interactie, voeding.

Sommige baby’s slapen het liefst de hele dag; deze baby’s zullen dan de hele nacht liever wakker willen blijven omdat ze niet voldoende slaapbehoefte meer hebben voor de nacht. Wat we ook vaak zien is dat deze baby’s overdag niet voldoende voeding binnen krijgen omdat ze zoveel slapen. Deze voedingen moeten dan in de nacht ingehaald worden. Door een baby wakker te maken, leer je ze hun eigen slaap te reguleren en dit stimuleert de werking van de biologische klok en helpt bij het herkennen van het verschillen tussen dag- en nacht.

Wat bedoelen we met wakker maken?

Wat bedoelen we eigenlijk met ‘wakker maken’? We bedoelen niet dat je je baby altijd moet wakker maken. Het is dus niet dat bedoeling dat je je baby tijdens elk dutje wakker maakt. Het is ook niet de bedoeling dat je je baby continue wakker maakt in de nacht. Als we het hebben over het wakker maken van je baby, doelen we op een paar zaken:

 • De dag op een vast tijdstip beginnen, tussen 06:00-08:00 ‘ sochtends
 • Bepaalde tijden voor dutjes aanhouden en vooral toewerken naar een langer middagdutje waardoor dit middagdutje echt lang en herstellend is
 • Bepaalde tijd voor bedtijd aanhouden

Is een baby wakker maken schadelijk?

Een veelgestelde vraag is of een baby wakker maken uit de slaap schadelijk is? Want, een baby moet toch slapen? Ja, dat klopt helemaal! Baby’s en kinderen hebben veel slaap nodig. Zeker jonge baby’s hebben veel slaapbehoefte. Maar, net zoals bij veel zaken binnen de slaap zit er wel een nuance in “veel slaap nodig hebben”. Baby’s en kinderen hebben veel slaap nodig MAAR dat betekent niet dat deze slaap per definitie alleen maar overdag nodig is. Wanneer er overdag te veel geslapen wordt is de slaap ‘s nachts minder herstellend en dat wil je voorkomen. Voldoende slaap, niet te veel en niet te weinig is dus belangrijk.

Soms is er wat negativiteit of onduidelijkheid rond het wakker maken van een baby. Dit komt vaak omdat er niet helemaal gekeken wordt naar de context waarin dit gezegd wordt. De wetenschap achter het wakker maken van een baby is dat je de slaap reguleert zodat je kindje in een fijn dag/nacht ritme komt dat bovendien past bij zijn leeftijd. Hierdoor kun je beter de signalen van je kindje zien en begrijpen en zorg je ervoor dat je kindje voldoende slaap krijgt overdag waardoor de kans op een betere nachtrust vergroot.

Als je wilt toewerken naar een slaapperiode van ongeveer 12 uur in de nacht is het logisch dat je baby dan nog wat slaapuren overhoudt voor de dag. Door deze slaap op een juiste manier in te delen zorg je ervoor dat je baby niet alleen lekker in zijn fel zit maar voorkom je ook oververmoeidheid en vergroot je de kans op lekkerder slapen op het moment dat je je kindje in bed legt.

Als je baby meer slaap overdag heeft gehad dan eigenlijk nodig, dan zal je baby hoogstwaarschijnlijk in de nacht korter slapen omdat er simpelweg al voldoende geslapen is.

Dit zou kunnen resulteren in:

 • Meerdere keren per nacht wakker worden
 • Langere periode wakker zijn ’s nachts
 • Vroeg wakker worden en niet meer in slaap willen vallen
 • Moeilijker te kalmeren voor het slapen of ’s nachts

Een fijne en lange nacht is niet alleen fijn voor je kindje en voor jezelf maar ook voor je kindje. Tijdens de nacht wordt er vaak lang en diep(er) geslapen dan overdag waardoor het lichaam en geest de kans krijgen om te herstellen en te ontwikkelen en te groeien.

Nog wat redenen om je baby wel wakker te maken uit de slaap…

Wist je dat de slaapcycli van baby’s ‘s nachts langer zijn dan overdag? Bovendien slapen baby’s het meest diep tussen bedtijd en middernacht. Baby’s die slecht slapen in de nacht omdat ze (onder andere) te veel hebben geslapen overdag, hebben kwalitatief een minder goede (nacht)slaap. 

Er is niets mis mee dat je je baby wilt stimuleren om juist in de nacht goed te slapen, juist omdat de nachtslaap heel belangrijk is voor je baby zijn groei en ontwikkeling. Daarnaast is het voordeel dat als je baby goed slaapt ’s nachts, jij hoogstwaarschijnlijk ook beter zal slapen.

Net als bij de slaap ’s nachts, is er ook overdag een bepaalde periode dat de slaap het meest herstellend is voor een kind. Dit is tussen 12:00-14:00/14:30. Dit is een natuurlijke slaapperiode bij alle mensen, zowel volwassenen als bij kinderen. Dit is het moment waarop we een natuurlijke energie dip hebben. Hierdoor is het voor ons en voor kinderen makkelijker om in slaap te vallen en ook een langere periode in slaap te blijven. 

Als een baby ’s ochtends te vroeg of te lang slaapt en/of moeite heeft met zelfstandig in slaap vallen en/of niet lang genoeg wakker is geweest vanaf het laatste dutje en/of juist oververmoeid is, dan kan je merken dat je kind moeite heeft met een langer middagdutje.

De lengte van het ochtenddutje heeft een enorme impact op de rest van de dutjes van je baby gedurende de dag.  Een korter ochtenddutje stimuleert een goed en lang middagdutje.

Daarnaast kan een te lang ochtenddutje ervoor zorgen…

 • Dat je baby de rest van de dag alleen maar hazenslaapjes doet en uiteindelijk moeilijk in slaap te krijgen is door oververmoeidheid. H
 • Dat je kind vroeg(er) wakker wordt waardoor veel kindjes in een vicieuze cirkel terechtkomen.

In onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines adviseren wij altijd een lang middagdutje. Dit dutje blijft hetzelfde voor baby’s en peuters van alle leeftijden en valt tijdens onze natuurlijke energie diep die wij allemaal hebben rond die periode. Door de dutjes van je baby meer te reguleren en meer grip te hebben op de slaaptijden en de lengte van de dutjes, kan je de dagen en nachten veel beter in elkaar over laten lopen met als resultaat een blije baby (en ouder)!

Daarom is ons advies om baby’s af en toe wakker te maken uit hun slaap. Met als doel om ze op het juist slaappad te houden. Meestal is het al voldoende om de gordijnen open te doen en/of de witte ruis uit te zetten. In sommige gevallen zal je wat meer je best moeten doen om je kindje wakker te maken. Maar al snel zul je merken dat je baby zelf ook in het nieuwe ritme komt en uit zichzelf of gemakkelijker wakker wordt.

Overigens is het natuurlijk helemaal prima als jij er bewust voor kiest om je baby overdag wel te laten slapen wanneer hij dat wil. Er zijn genoeg ouders die daar voor kiezen en daar is helemaal niets mis mee. Met dit artikel proberen we alleen uitleg te geven en te nuanceren waarom wij wel een voorstander zijn van een kindje wakker maken uit de slaap.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 5 weken valt niet zelf in slaap

Baby van 5 weken valt niet zelf in slaap

 Wil je baby van 5 weken niet slapen of heb je het idee dat hij niet genoeg slaapt? Waar de ene baby bij 5 weken heerlijk in zijn eigen bedje slaapt, wil de ander alleen maar bij papa of mama slapen. Ook heeft niet iedere baby exact dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Maar wat kan je doen als je baby overdag echt niet wil slapen, alleen met jouw hulp in slaap valt of niet in zijn eigen bedje wil slapen?    Slapen baby 5 weken: hoeveel slaap overdag? Een baby van 5 weken heeft overdag ongeveer 5 uur en 15 minuten tot 5 uur en 30 minuten uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1 uur en 30 minuten wakker zijn tussen de dutjes door. Let op: Dit zijn gemiddeldes en kunnen enorm uiteen lopen. Het kan goed zijn dat jouw baby wat korter of langer wakker is of iets meer of minder slaap nodig heeft.   Baby 5 weken valt niet zelf in slaap Wil je baby van 5 weken niet slapen zonder jouw hulp of slaapt hij alleen maar korte dutjes van 20 – 45 min en is hij daarna weer wakker? Ook dat is iets

Leeftijd, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 9 maanden

Slaaptips voor baby van 9 maanden

Rond de leeftijd van 9 maanden maakt je baby veel ontwikkelingen door. Al deze ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat het slaapgedrag of slaapritme van je baby verandert. Hoe ziet het slaapritme van een baby van 9 maanden eruit en wat kan je doen als het slaapgedrag verandert?   Hoeveel slaap heeft een baby van 9 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 9 maanden nodig en wat is een goed eet- en slaapschema voor deze leeftijd? Gemiddeld slaapt een baby bij 9 maanden ‘s nachts 12 uur en overdag nog zo’n 2,5 uur. De wakkertijd geldt vanaf deze leeftijd niet meer als leidraad. Als de middagdut goed is gegaan, kan je baby nu ongeveer 4 – 4,5 uur wakker blijven.   Rond de leeftijd van 9 maanden hebben de meeste baby’s geen nachtvoeding meer nodig, zolang ze overdag voldoende voeding binnenkrijgen en een gezond gewicht hebben. Vraagt je baby nog wel om een voeding ‘s nachts? Vraag jezelf dan of dit echt honger is of een slaapassociatie.   Slaapproblemen bij baby 9 maanden Je baby gaat ineens slechter slapen, wil niet meer alleen slapen of kan nog maar moeilijk in slaap komen: het zijn slechts een aantal slaapproblemen die

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby wil niet slapen

Baby wil niet slapen

Je baby wil niet slapen: hoe kan dit? Elke ouder krijgt vroeg of laat te maken met slaapproblemen bij hun kind. Waarom wil je baby ineens niet meer slapen en wat kan je hier als ouder aan doen? Waarom wil baby niet slapen? Waar de ene baby af en toe niet wil slapen, vallen andere baby’s altijd moeilijk in slaap. Wil je baby opeens niet meer slapen, terwijl dit voorheen beter ging? Dan kan het zijn dat je kind in een slaapregressie zit. Je baby belandt in een slaapregressie als hij of zij grote ontwikkelingen doormaakt, ook wel een sprong genoemd. Naast een slaapregressie zijn er ook andere redenen waardoor je baby niet wil slapen. Oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, niet zelfstandig in slaap kunnen vallen of een slaapassociatie hebben zijn andere veelvoorkomende oorzaken. Tips als baby niet wil slapen De meeste slaapproblemen bij baby’s zijn niet ernstig, maar dat neemt niet weg dat het erg vervelend kan zijn als je baby niet wil slapen. Wat kan je doen als je baby vecht tegen de slaap?  Advies als baby niet wil slapen Wil je baby niet slapen en heb je alles al geprobeerd? Boek dan een telefonisch consult

Slaaptips, 
Baby buiten laten slapen: is dit gezond en veilig?

Baby buiten laten slapen: is dit gezond en veilig?

In Scandinavië is het heel normaal om je baby buiten te laten slapen in de kinderwagen. In Nederland is dit nog wat minder bekend, maar er zijn ook Nederlandse ouders die zweren dat hun baby beter slaapt in de buitenlucht. Is buiten slapen gezond voor een baby? En waar moet je rekening mee houden als jouw kind buiten een middagdutje doet? Is buiten slapen beter voor je baby? Wetenschappelijk gezien is nog niet aangetoond dat een baby buiten beter slaapt dan binnen. Maar het kan wat ons betreft geen kwaad om je baby in de buitenlucht te laten slapen. Er zijn kinderdagverblijven die baby’s bijvoorbeeld ook buiten laten slapen. Laat je jouw baby buiten slapen? Let dan wel goed op de volgende punten: Als jouw baby in de buitenlucht slaapt, is het natuurlijk belangrijk dat het weer dit toelaat en dat hij of zij gekleed is naar het weer. Je baby mag het bijvoorbeeld niet te koud of te warm krijgen. Hierdoor slaapt een baby minder goed en daarnaast kunnen jonge baby’s hun eigen temperatuur nog niet regelen. Meer weten over wat een baby het beste kan dragen tijdens het slapen? Lees dan ons artikel over slaapkleding voor een baby en

Overig, Slaaptips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids