9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
waarom een baby wakker maken uit de slaap juist kan zorgen voor meer slaap - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden,

“Maak nooit een slapende baby wakker”, is een bekend gezegde dat door veel (groot)ouders erg serieus genomen wordt. Het gezegde lijkt aan te geven dat. het niet goed is om een slapende baby wakker te maken en dat je een baby te allen tijde moet laten slapen. Niets is minder waar. Juist om je baby in een fijn ritme te krijgen, een ritme dat past bij de leeftijd van je baby, is het vaak nodig om een baby af en toe wakker te maken. Juist om te zorgen dat er op bepaalde momenten beter geslapen wordt. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

 • Waarom een baby wakker maken?
 • Wat bedoelen we met wakker maken?
 • Is een baby wakker maken schadelijk?
 • De voordelen van een baby wakker maken uit de slaap

Waarom een baby wakker maken?

Hoewel het per kindje verschilt hebben de meeste baby’s tijd nodig om te leren slapen, net zoals een ouder kind de tijd nodig heeft om te leren lopen of lezen. Baby’s weten niet direct na de geboorte het verschil tussen dag en nacht.
Ze weten ook niet hoe ze hun eigen slaap(uren) moeten verdelen en hun circadiaanse ritme in moeten stellen. 

Baby’s zijn afhankelijk van externe factoren die hun biologische klok kunnen reguleren. Sowieso begint de biologische klok van baby’s pas rond de 8 weken te ontwikkelen. Deze ontwikkeling gaat soms vanzelf maar veel baby’s hebben in meer of mindere mate hulp nodig van hun ouders om daadwerkelijk in een fijn (slaap)ritme te komen.

Kinderen vertrouwen, net als volwassenen, op externe factoren die de biologische klok reguleren. Deze factoren zijn onder andere licht, interactie, voeding.

Sommige baby’s slapen het liefst de hele dag; deze baby’s zullen dan de hele nacht liever wakker willen blijven omdat ze niet voldoende slaapbehoefte meer hebben voor de nacht. Wat we ook vaak zien is dat deze baby’s overdag niet voldoende voeding binnen krijgen omdat ze zoveel slapen. Deze voedingen moeten dan in de nacht ingehaald worden. Door een baby wakker te maken, leer je ze hun eigen slaap te reguleren en dit stimuleert de werking van de biologische klok en helpt bij het herkennen van het verschillen tussen dag- en nacht.

Wat bedoelen we met wakker maken?

Wat bedoelen we eigenlijk met ‘wakker maken’? We bedoelen niet dat je je baby altijd moet wakker maken. Het is dus niet dat bedoeling dat je je baby tijdens elk dutje wakker maakt. Het is ook niet de bedoeling dat je je baby continue wakker maakt in de nacht. Als we het hebben over het wakker maken van je baby, doelen we op een paar zaken:

 • De dag op een vast tijdstip beginnen, tussen 06:00-08:00 ‘ sochtends
 • Bepaalde tijden voor dutjes aanhouden en vooral toewerken naar een langer middagdutje waardoor dit middagdutje echt lang en herstellend is
 • Bepaalde tijd voor bedtijd aanhouden

Is een baby wakker maken schadelijk?

Een veelgestelde vraag is of een baby wakker maken uit de slaap schadelijk is? Want, een baby moet toch slapen? Ja, dat klopt helemaal! Baby’s en kinderen hebben veel slaap nodig. Zeker jonge baby’s hebben veel slaapbehoefte. Maar, net zoals bij veel zaken binnen de slaap zit er wel een nuance in “veel slaap nodig hebben”. Baby’s en kinderen hebben veel slaap nodig MAAR dat betekent niet dat deze slaap per definitie alleen maar overdag nodig is. Wanneer er overdag te veel geslapen wordt is de slaap ‘s nachts minder herstellend en dat wil je voorkomen. Voldoende slaap, niet te veel en niet te weinig is dus belangrijk.

Soms is er wat negativiteit of onduidelijkheid rond het wakker maken van een baby. Dit komt vaak omdat er niet helemaal gekeken wordt naar de context waarin dit gezegd wordt. De wetenschap achter het wakker maken van een baby is dat je de slaap reguleert zodat je kindje in een fijn dag/nacht ritme komt dat bovendien past bij zijn leeftijd. Hierdoor kun je beter de signalen van je kindje zien en begrijpen en zorg je ervoor dat je kindje voldoende slaap krijgt overdag waardoor de kans op een betere nachtrust vergroot.

Als je wilt toewerken naar een slaapperiode van ongeveer 12 uur in de nacht is het logisch dat je baby dan nog wat slaapuren overhoudt voor de dag. Door deze slaap op een juiste manier in te delen zorg je ervoor dat je baby niet alleen lekker in zijn fel zit maar voorkom je ook oververmoeidheid en vergroot je de kans op lekkerder slapen op het moment dat je je kindje in bed legt.

Als je baby meer slaap overdag heeft gehad dan eigenlijk nodig, dan zal je baby hoogstwaarschijnlijk in de nacht korter slapen omdat er simpelweg al voldoende geslapen is.

Dit zou kunnen resulteren in:

 • Meerdere keren per nacht wakker worden
 • Langere periode wakker zijn ’s nachts
 • Vroeg wakker worden en niet meer in slaap willen vallen
 • Moeilijker te kalmeren voor het slapen of ’s nachts

Een fijne en lange nacht is niet alleen fijn voor je kindje en voor jezelf maar ook voor je kindje. Tijdens de nacht wordt er vaak lang en diep(er) geslapen dan overdag waardoor het lichaam en geest de kans krijgen om te herstellen en te ontwikkelen en te groeien.

Nog wat redenen om je baby wel wakker te maken uit de slaap…

Wist je dat de slaapcycli van baby’s ‘s nachts langer zijn dan overdag? Bovendien slapen baby’s het meest diep tussen bedtijd en middernacht. Baby’s die slecht slapen in de nacht omdat ze (onder andere) te veel hebben geslapen overdag, hebben kwalitatief een minder goede (nacht)slaap. 

Er is niets mis mee dat je je baby wilt stimuleren om juist in de nacht goed te slapen, juist omdat de nachtslaap heel belangrijk is voor je baby zijn groei en ontwikkeling. Daarnaast is het voordeel dat als je baby goed slaapt ’s nachts, jij hoogstwaarschijnlijk ook beter zal slapen.

Net als bij de slaap ’s nachts, is er ook overdag een bepaalde periode dat de slaap het meest herstellend is voor een kind. Dit is tussen 12:00-14:00/14:30. Dit is een natuurlijke slaapperiode bij alle mensen, zowel volwassenen als bij kinderen. Dit is het moment waarop we een natuurlijke energie dip hebben. Hierdoor is het voor ons en voor kinderen makkelijker om in slaap te vallen en ook een langere periode in slaap te blijven. 

Als een baby ’s ochtends te vroeg of te lang slaapt en/of moeite heeft met zelfstandig in slaap vallen en/of niet lang genoeg wakker is geweest vanaf het laatste dutje en/of juist oververmoeid is, dan kan je merken dat je kind moeite heeft met een langer middagdutje.

De lengte van het ochtenddutje heeft een enorme impact op de rest van de dutjes van je baby gedurende de dag.  Een korter ochtenddutje stimuleert een goed en lang middagdutje.

Daarnaast kan een te lang ochtenddutje ervoor zorgen…

 • Dat je baby de rest van de dag alleen maar hazenslaapjes doet en uiteindelijk moeilijk in slaap te krijgen is door oververmoeidheid. H
 • Dat je kind vroeg(er) wakker wordt waardoor veel kindjes in een vicieuze cirkel terechtkomen.

In onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines adviseren wij altijd een lang middagdutje. Dit dutje blijft hetzelfde voor baby’s en peuters van alle leeftijden en valt tijdens onze natuurlijke energie diep die wij allemaal hebben rond die periode. Door de dutjes van je baby meer te reguleren en meer grip te hebben op de slaaptijden en de lengte van de dutjes, kan je de dagen en nachten veel beter in elkaar over laten lopen met als resultaat een blije baby (en ouder)!

Daarom is ons advies om baby’s af en toe wakker te maken uit hun slaap. Met als doel om ze op het juist slaappad te houden. Meestal is het al voldoende om de gordijnen open te doen en/of de witte ruis uit te zetten. In sommige gevallen zal je wat meer je best moeten doen om je kindje wakker te maken. Maar al snel zul je merken dat je baby zelf ook in het nieuwe ritme komt en uit zichzelf of gemakkelijker wakker wordt.

Overigens is het natuurlijk helemaal prima als jij er bewust voor kiest om je baby overdag wel te laten slapen wanneer hij dat wil. Er zijn genoeg ouders die daar voor kiezen en daar is helemaal niets mis mee. Met dit artikel proberen we alleen uitleg te geven en te nuanceren waarom wij wel een voorstander zijn van een kindje wakker maken uit de slaap.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden