“Maak nooit een slapende baby wakker”, is een bekend gezegde dat door veel (groot)ouders erg serieus genomen wordt. Het gezegde lijkt aan te geven dat. het niet goed is om een slapende baby wakker te maken en dat je een baby te allen tijde moet laten slapen. Niets is minder waar. Juist om je baby in een fijn ritme te krijgen, een ritme dat past bij de leeftijd van je baby, is het vaak nodig om een baby af en toe wakker te maken. Juist om te zorgen dat er op bepaalde momenten beter geslapen wordt. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.
Hoewel het per kindje verschilt hebben de meeste baby’s tijd nodig om te leren slapen, net zoals een ouder kind de tijd nodig heeft om te leren lopen of lezen. Baby’s weten niet direct na de geboorte het verschil tussen dag en nacht.
Ze weten ook niet hoe ze hun eigen slaap(uren) moeten verdelen en hun circadiaanse ritme in moeten stellen.
Baby’s zijn afhankelijk van externe factoren die hun biologische klok kunnen reguleren. Sowieso begint de biologische klok van baby’s pas rond de 8 weken te ontwikkelen. Deze ontwikkeling gaat soms vanzelf maar veel baby’s hebben in meer of mindere mate hulp nodig van hun ouders om daadwerkelijk in een fijn (slaap)ritme te komen.
Kinderen vertrouwen, net als volwassenen, op externe factoren die de biologische klok reguleren. Deze factoren zijn onder andere licht, interactie, voeding.
Sommige baby’s slapen het liefst de hele dag; deze baby’s zullen dan de hele nacht liever wakker willen blijven omdat ze niet voldoende slaapbehoefte meer hebben voor de nacht. Wat we ook vaak zien is dat deze baby’s overdag niet voldoende voeding binnen krijgen omdat ze zoveel slapen. Deze voedingen moeten dan in de nacht ingehaald worden. Door een baby wakker te maken, leer je ze hun eigen slaap te reguleren en dit stimuleert de werking van de biologische klok en helpt bij het herkennen van het verschillen tussen dag- en nacht.
Wat bedoelen we eigenlijk met ‘wakker maken’? We bedoelen niet dat je je baby altijd moet wakker maken. Het is dus niet dat bedoeling dat je je baby tijdens elk dutje wakker maakt. Het is ook niet de bedoeling dat je je baby continue wakker maakt in de nacht. Als we het hebben over het wakker maken van je baby, doelen we op een paar zaken:
Een veelgestelde vraag is of een baby wakker maken uit de slaap schadelijk is? Want, een baby moet toch slapen? Ja, dat klopt helemaal! Baby’s en kinderen hebben veel slaap nodig. Zeker jonge baby’s hebben veel slaapbehoefte. Maar, net zoals bij veel zaken binnen de slaap zit er wel een nuance in “veel slaap nodig hebben”. Baby’s en kinderen hebben veel slaap nodig MAAR dat betekent niet dat deze slaap per definitie alleen maar overdag nodig is. Wanneer er overdag te veel geslapen wordt is de slaap ‘s nachts minder herstellend en dat wil je voorkomen. Voldoende slaap, niet te veel en niet te weinig is dus belangrijk.
Soms is er wat negativiteit of onduidelijkheid rond het wakker maken van een baby. Dit komt vaak omdat er niet helemaal gekeken wordt naar de context waarin dit gezegd wordt. De wetenschap achter het wakker maken van een baby is dat je de slaap reguleert zodat je kindje in een fijn dag/nacht ritme komt dat bovendien past bij zijn leeftijd. Hierdoor kun je beter de signalen van je kindje zien en begrijpen en zorg je ervoor dat je kindje voldoende slaap krijgt overdag waardoor de kans op een betere nachtrust vergroot.
Als je wilt toewerken naar een slaapperiode van ongeveer 12 uur in de nacht is het logisch dat je baby dan nog wat slaapuren overhoudt voor de dag. Door deze slaap op een juiste manier in te delen zorg je ervoor dat je baby niet alleen lekker in zijn fel zit maar voorkom je ook oververmoeidheid en vergroot je de kans op lekkerder slapen op het moment dat je je kindje in bed legt.
Als je baby meer slaap overdag heeft gehad dan eigenlijk nodig, dan zal je baby hoogstwaarschijnlijk in de nacht korter slapen omdat er simpelweg al voldoende geslapen is.
Dit zou kunnen resulteren in:
Een fijne en lange nacht is niet alleen fijn voor je kindje en voor jezelf maar ook voor je kindje. Tijdens de nacht wordt er vaak lang en diep(er) geslapen dan overdag waardoor het lichaam en geest de kans krijgen om te herstellen en te ontwikkelen en te groeien.
Wist je dat de slaapcycli van baby’s ‘s nachts langer zijn dan overdag? Bovendien slapen baby’s het meest diep tussen bedtijd en middernacht. Baby’s die slecht slapen in de nacht omdat ze (onder andere) te veel hebben geslapen overdag, hebben kwalitatief een minder goede (nacht)slaap.
Er is niets mis mee dat je je baby wilt stimuleren om juist in de nacht goed te slapen, juist omdat de nachtslaap heel belangrijk is voor je baby zijn groei en ontwikkeling. Daarnaast is het voordeel dat als je baby goed slaapt ’s nachts, jij hoogstwaarschijnlijk ook beter zal slapen.
Net als bij de slaap ’s nachts, is er ook overdag een bepaalde periode dat de slaap het meest herstellend is voor een kind. Dit is tussen 12:00-14:00/14:30. Dit is een natuurlijke slaapperiode bij alle mensen, zowel volwassenen als bij kinderen. Dit is het moment waarop we een natuurlijke energie dip hebben. Hierdoor is het voor ons en voor kinderen makkelijker om in slaap te vallen en ook een langere periode in slaap te blijven.
Als een baby ’s ochtends te vroeg of te lang slaapt en/of moeite heeft met zelfstandig in slaap vallen en/of niet lang genoeg wakker is geweest vanaf het laatste dutje en/of juist oververmoeid is, dan kan je merken dat je kind moeite heeft met een langer middagdutje.
De lengte van het ochtenddutje heeft een enorme impact op de rest van de dutjes van je baby gedurende de dag. Een korter ochtenddutje stimuleert een goed en lang middagdutje.
Daarnaast kan een te lang ochtenddutje ervoor zorgen…
In onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines adviseren wij altijd een lang middagdutje. Dit dutje blijft hetzelfde voor baby’s en peuters van alle leeftijden en valt tijdens onze natuurlijke energie diep die wij allemaal hebben rond die periode. Door de dutjes van je baby meer te reguleren en meer grip te hebben op de slaaptijden en de lengte van de dutjes, kan je de dagen en nachten veel beter in elkaar over laten lopen met als resultaat een blije baby (en ouder)!
Daarom is ons advies om baby’s af en toe wakker te maken uit hun slaap. Met als doel om ze op het juist slaappad te houden. Meestal is het al voldoende om de gordijnen open te doen en/of de witte ruis uit te zetten. In sommige gevallen zal je wat meer je best moeten doen om je kindje wakker te maken. Maar al snel zul je merken dat je baby zelf ook in het nieuwe ritme komt en uit zichzelf of gemakkelijker wakker wordt.
Overigens is het natuurlijk helemaal prima als jij er bewust voor kiest om je baby overdag wel te laten slapen wanneer hij dat wil. Er zijn genoeg ouders die daar voor kiezen en daar is helemaal niets mis mee. Met dit artikel proberen we alleen uitleg te geven en te nuanceren waarom wij wel een voorstander zijn van een kindje wakker maken uit de slaap.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!