9.5/10 - 3103 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
8 tips voor nachtvoedingen slaaptipsvoorbabys
Slaapproblemen0-16 weken, 4-12 maanden,

Het is midden in de nacht en je bent je kleintje wéér aan het voeden. Je denkt bij jezelf… “Waarom kan mijn baby overdag zo drinken in plaats van ’s nachts?!”.

Als je baby vaak ’s nachts wakker wordt om te voeden, kan dit leiden tot ‘omgedraaid voedingsritme”. Omgekeerd voeden kan frustrerend en vermoeiend zijn, maar maak je geen zorgen, we kunnen je helpen om het weer om te draaien!

In dit artikel geven we tips om omgekeerd voeden aan te pakken en ervoor te zorgen dat je baby overdag goed eet, zodat zowel jij als je baby ’s nachts meer kunnen slapen.

In dit artikel:

  • Wat is een omgekeerd voeden?
  • Wat veroorzaakt een omgekeerd voedingsritme?
  • Hoe lang duurt een omgekeerd voedingsritme?
  • Hoe stop je een omgekeerd voedingsritme?

Wat is omgekeerd voeden?

Omgekeerd voeden of een omgekeerd voedingsritme is de term voor wanneer een baby ’s nachts vaak wil voeden, waardoor er ’s nachts de meeste calorieën worden gegeven, in plaats van overdag.

Als je baby ’s nachts elke 2 uur wakker wordt en je je baby telkens voedt om weer in slaap te vallen, kan dit betekenen dat je baby de volgende dag niet hongerig zal zijn en daardoor niet goed eet. Te weinig voeding overdag betekent dan dat je baby ’s nachts honger heeft, je zal je baby vaker moeten voeden wat vervolgens weer betekent dat je baby ’s ochtends minder honger heeft. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht.

Jonge baby’s, vooral die onder de 6 maanden, hebben ’s nachts voeding nodig, dus alleen omdat je kind ’s nachts voeding nodig heeft, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat er een omgekeerd voedingsritme is.

Je weet of je baby een omgekeerd voedingsritme heeft als ze lange perioden gedurende de dag zonder voeding kunnen of alleen kleine hoeveelheden voeding gedurende de dag nemen. ’s Nachts zullen ze dan vaak wakker worden en alleen kunnen worden getroost met voeden, waarbij ze vaak volledige voedingen nemen telkens wanneer ze wakker worden.

Dit is duidelijk niet ideaal. Jij en je baby willen zo veel mogelijk slaap krijgen gedurende de nacht en als je vaak wakker wordt om je baby te voeden, zal deze gebroken nachten waarschijnlijk zijn tol eisen van jullie beiden, omdat jullie beiden geen lange perioden van herstellende slaap ’s nachts krijgen.

Baby’s hebben een bepaalde hoeveelheid melk nodig gedurende de 24-uursperiode, dit staat bekend als hun dagelijkse melkinname en dit wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals de leeftijd van je baby, gewicht, of ze al met vast voedsel zijn begonnen, enzovoort. Idealiter wil je dat je baby de meeste dagelijkse melkinname overdag krijgt, omdat dit minder nachtelijke ontwaken betekent voor iedereen.

Wat veroorzaakt een omgekeerd voedingsritme?

Er zijn veel redenen waarom baby’s een omgekeerd voedingsritme krijgen.
Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet.

Niet zelfstandig in slaap kunnen vallen:

Een omgekeerd voedingsritme kan beginnen als je baby niet in staat is om zelf in slaap te vallen aan het begin van dutjes of bedtijd. Als ze gewend zijn om gevoed te worden om in slaap te vallen, of het nu borst- of flesvoeding is, zullen ze rond de leeftijd van 4 maanden waarschijnlijk na elke slaapcyclus ’s nachts wakker worden, ongeveer elke 2 uur, in de verwachting dat ze elke keer weer gevoed worden om weer in slaap te vallen.

Baby’s die elke 2 uur gedurende de hele nacht worden gevoed, krijgen waarschijnlijk het grootste deel van hun dagelijkse melkinname ’s nachts binnen, wat betekent dat ze overdag gewoon niet zo hongerig zullen zijn.

Wakkertijden en lengte van de dutjes:

Als je baby een erg korte wakkertijd heeft, kan het zijn dat ze gedurende de dag gewoon niet lang genoeg wakker blijven om regelmatig te kunnen eten en aan hun caloriebehoefte te voldoen. Je mag jezelf gelukkig prijzen als je kleintje lange dutjes overdag doet, maar als ze te veel slapen, kunnen ze mogelijk niet zo vaak eten als nodig is. In plaats daarvan zal je baby ’s nachts vaker wakker worden om de extra melk en wakkertijd te krijgen die ze nodig hebben.

De hoeveelheid wakkertijd die baby’s aankunnen verandert snel in de eerste 6 maanden, dus het is de moeite waard om te overwegen of je baby extra wakkertijd nodig heeft om die voedingen binnen te krijgen. Of je moet overwegen om je baby wakker te maken uit dutjes om aan hun dagelijkse melkbehoeften te voldoen en hen te helpen langer ’s nachts te slapen.

Onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind.

Geborgenheid

Of het nu ziekte, doorkomende tandjes of verlatingsangst is, soms hebben baby’s gewoon meer geborgenheid nodig dan normaal en niets is zo troostend voor hen als voeden. Het geeft hen de mogelijkheid om één-op-één tijd met jou door te brengen waarbij je lekker dichtbij bent. Als je borstvoeding geeft, zal je baby genieten van huid-op-huid contact en als je flesvoeding geeft, vinden ze het heerlijk om naar je gezicht te kijken.

Misschien heb je een moeilijke periode doorgemaakt en begon je kleintje ’s nachts meer wakker te worden om getroost te worden, waardoor je ze ’s nachts meer ging voeden om ze weer te laten slapen. Dit kan dan van invloed zijn op hun dagelijkse voedingen en nu bevind je je misschien in een patroon van omgekeerd voedingsritme.

Groeispurt

Baby’s maken periodes van intense groei door en tijdens die tijd kan hun dagelijkse melkinname toenemen, dit wordt een groeispurt genoemd. Tijdens deze periode hebben hun lijfjes meer energie nodig om al het groeien en leren te faciliteren, dus ze hebben meer melk nodig.

Tijdens een groeispurt zul je merken dat je baby voor langere periodes wil drinken, vaker wil drinken of meer hoeveelheden melk wil drinken als ze met de fles worden gevoed. Volg hierbij het tempo van je baby.

Als deze frequente voedingen echter langer dan een week aanhouden en je hebt gemerkt dat ze nu alleen geïnteresseerd zijn in volledige voedingen ’s nachts in plaats van overdag, dan kunnen ze in een patroon van omgekeerd voeden terecht zijn gekomen.

Verandering in routine

Het leven verloopt niet altijd vlekkeloos en veranderingen in onze routine kunnen ook omgekeerd voedingsritme teweegbrengen. Misschien is de belangrijkste verzorger van je baby weer aan het werk gegaan, is je baby begonnen op de kinderopvang of heb je je kleintje in zijn eigen kamer laten slapen om zelfstandig in slaap te vallen. Wat de reden ook is, een verandering van het normale kan invloed hebben op het voedingsroutine van je baby en plotseling bevind je je in die cyclus van meer voedingen ’s nachts en minder overdag.

Houd er rekening mee dat het vaak een combinatie van verschillende factoren is die hebben geleid tot omgekeerde voeden in plaats van slechts één reden alleen.

Hoe lang duurt een omgekeerd voedingsritme?

Helaas is omgekeerd voedingsritme meestal niet iets waar je baby uit zal groeien, omdat het een herhaald patroon van gedrag is. Zoals de naam al aangeeft, is het een ritme die zal blijven doorgaan. Onthoud dat omgekeerd voeden betekent dat je baby ’s nachts vaak wil voeden en als gevolg daarvan zullen hun dagelijkse voedingen klein, kort of zeldzaam zijn in vergelijking.

Het goede nieuws is dat je in staat bent om deze cyclus te doorbreken door geleidelijk het voedingspatroon van je baby te veranderen, zodat ze meer overdag gaan voeden dan ’s nachts. Laten we eens nader bekijken hoe je dit kunt doen…

Als je baby een omgekeerd voedingsritme heeft, is het ideaal dat je baby gedurende de dag regelmatig volle voedingen neemt om ervoor te zorgen dat ze de meeste dagelijkse melkbehoeften dekken, wat resulteert in minder nachtelijke wakker worden. Dus nu de grote vraag. HOE doen we dit?

Het eerste wat je moet doen, is overwegen waarom je baby een omgekeerd voedingsritme heeft? We hebben verschillende redenen besproken die omgekeerd ritme kunnen veroorzaken, maar vaak is het een combinatie van factoren.

Deze reden, of de oorzaak van het omgekeerde voedingsritme, is zo belangrijk omdat het van invloed zal zijn op hoe je het ritme doorbreekt.

Als je kleintje ouder is dan 4 maanden en gevoed wordt om in slaap te vallen, is het aanleren van zelfstandig in slaap vallen essentieel om omgekeerd voeden te stoppen. Als de enige manier waarop ze weten hoe ze in slaap kunnen vallen, is door te voeden, zullen ze elke keer dat ze ’s nachts tussen slaapcycli wakker worden, verwachten dat ze gevoed worden. Onze gecertificeerd kinderslaapcoaches kunnen je advies geven hoe je je baby zelfstandig in slaap kan leren vallen tijdens een slaapconsult of slaaptraject.

Als je baby omgekeerd gaat voeden, dan heeft hij ’s nachts echt honger, dus het doorbreken van deze cyclus is niet zo eenvoudig als alleen maar stoppen met de nachtvoedingen. Het gaat een geleidelijk proces zijn om de situatie om te keren:

  1. Begin met het aanbieden van een volledige voeding bij de eerste nachtvoeding en voed totdat de baby niet meer wil drinken.
  2. Bij de volgende nachtvoeding bied je een kleinere voeding aan (zie hieronder).
  3. Blijf ’s nachts afwisselen tussen volledige voedingen en kleinere voedingen.
  4. Je zou moeten zien dat de dagelijkse voedingen van je baby toenemen en dit kan genoeg zijn om de keren dat je baby ’s nachts wakker wordt te verminderen.
  5. Wanneer je baby bij de kleinere voedingen slechts kort 1-2 minuten borstvoeding geeft of maar een klein beetje flesvoeding drinkt, probeer dan om hem zonder voeding te laten kalmeren bij die nachtvoeding. Geef hem voeding om te kalmeren als dat nodig is, alleen tot hij rustig is en probeer hem dan de kans te geven om zelf in slaap te vallen of gebruik een andere kalmeringsmethode zoals wrijven of wiegen.

Een kleine voeding aanbieden

Als je flesvoeding geeft, verminder dan geleidelijk de hoeveelheid die je aanbiedt in de fles met 30 ml om de andere nacht. Als je borstvoeding geeft, verminder dan de tijd aan de borst. Bijvoorbeeld, als ze normaal gesproken 10 minuten drinken, verminder je dit met 1-2 minuten om de andere nacht. Neem de tijd om deze cyclus te veranderen. Je doel is om de cyclus langzaam te verschuiven in plaats van deze in één nacht te doorbreken! Dit helpt ervoor te zorgen dat je kleintje nog steeds de melk krijgt die ze nodig hebben, terwijl je werkt aan het vinden van de juiste balans tussen hun dagelijkse en nachtelijke voedingen.

Conclusie

Zoals we hebben gezien, kan omgekeerd voeden om verschillende redenen voorkomen en is het meer dan alleen een baby die ’s nachts wakker wordt om te voeden. Een baby die aan omgekeerd voeden doet, krijgt het grootste deel van zijn dagelijkse melkinname ’s nachts binnen, wat betekent dat zijn dagelijkse voedingen eronder kunnen lijden.

Door na te denken over de redenen waarom uw baby een omgekeerd voedingsritme heeft, kan je bepalen wat de beste manier is om je kleintje te ondersteunen. Het doel is om voorzichtig het frequent voeden ’s nachts af te bouwen, om ervoor te zorgen dat ze goede, volledige voedingen gedurende de dag krijgen. Dit betekent meer slaap voor iedereen!

Als je verder advies nodig hebt over de voeding en slaap van je kind, neem contact met ons op.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Podcast: Slaaptipsvoorbabys

Beluister onze nieuwste podcast aflevering over Inbakeren: In de “slaaptipsvoorbabys”- podcast informeren wij over het slaapgedrag van baby’s en peuters, precies zoals je van ons gewend bent. Wij bespreken hier verschillende onderwerpen en nodigen zo nu en dan gasten uit om het met hen te hebben over kinderslaap. We hopen vooral dat we jou met deze podcast net dat stukje meer informatie, verdieping en nuance kunnen geven. Luister je mee? Verschillende onderwerpen passeren de revue In onze podcast worden verschillende onderwerpen besproken die allemaal betrekking hebben op slaap. We nodigen gasten uit die expert zijn binnen hun vakgebied om ook met hen het gesprek aan te gaan. Zo is gerenomeerd neuroloog Steven Laureys te gast en spreken we met hem over het belang van slaap. Ook Ria Blom vertelt in een van de podcasts wat over inbakeren en we gaan in gesprek met Oei ik Groei over “sprongen”. In gesprek verschillende slaapcoaches, ieder met een andere opleiding Zoals te zien was in de uitzending van KRO-NCRV “een wildgroei aan coaches” zijn er de afgelopen jaren veel slaapcoaches bij gekomen. Hoewel dat een mooie ontwikkeling is omdat er zo meer ouders en kindjes aan (nacht)rust worden geholpen kent deze ontwikkeling ook

Methodieken, Ontwikkelingen, Overig, Podcast, Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaapproducten, Slaapregressies, Slaaptrainingen, Tips, Veilig slapen, video, Voedingen, Voedingsschema, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Baby hoest in slaap

Baby hoest in slaap

Hoest jouw baby veel in zijn slaap? Een hoestende baby kan vervelend zijn en ervoor zorgen dat je kind zichzelf en jou wakker houdt. Maar het hoeft niet direct iets ergs te betekenen. Waarom moet je baby veel hoesten in bed en wat kan je doen als hij zichzelf wakker houdt door het hoesten of er veel last van heeft?  Waarom hoest baby veel in bed? Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam als je slijmvliezen van de luchtwegen geïrriteerd zijn. De slijmvliezen maken extra slijm aan, wat een hoestprikkel veroorzaakt. Je slijmvliezen kunnen door verschillende redenen geïrriteerd raken. Waarom hoest mijn baby vooral ‘s nachts of tijdens de dutjes overdag? Als eerste hoeft het niet direct iets ergs te betekenen als je baby veel hoest in bed. Hoesten wordt vaak erger in de nacht door de droge(re) lucht en omdat het slijm van een verkoudheid beneden naar de keel glijdt. Daardoor wordt de hoestreflex geprikkeld: je lijf wil immers alle indringers zo snel mogelijk je keel en luchtwegen weer uit hebben. Hoest je baby niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag? Dan kan het zijn dat je baby een virus te pakken heeft.  Wat doen als baby veel

Dutjes, Overig, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Strijd rond bedtijd? Zo maak je het jezelf én je kindje makkelijker

Strijd rondom bedtijd is één van de meest voorkomende slaapuitdagingen waar ouders mee struggelen. Veel baby’s en peuters verzetten zich ’s avonds tegen bedtijd, waardoor ze laat naar bed gaan en in sommige gevallen veel stress en frustratie veroorzaken bij hun ouders. Waarom is bedtijd zo’n strijd? In dit artikel geven we veelvoorkomende oorzaken voor de strijd rondom bedtijd en tips hoe jij je kindje sneller kunt laten wennen aan bedtijd. In dit artikel: Waarom je baby of peuter zich verzet tegen bedtijd? Om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden is het belangrijk om eerst te kijken naar waarom je baby of peuter mogelijk onrustig is. Ondervermoeidheid De weerstand tegen dutjes en bedtijd van een baby hebben veel te maken met het vermogen om tot rust te kunnen komen. Als je baby overdag veel (te veel) heeft geslapen, kan het zijn dat hij niet moe genoeg is om te gaan slapen. Leg je een kindje te vroeg weer in bed dan kan dit weerstand opleveren. Als het laatste dutje van je baby te laat op de dag is en/of te lang duurt (afhankelijk van de leeftijd), kan dit ook een reden zijn om wakker te blijven rond bedtijd. Voor

Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
De voordelen van een deelvoeding

De voordelen van een deelvoeding

Ben jij al bekend met deelvoedingen? Deelvoedingen zijn onder veel kinderslaapcoaches een bekend begrip. Het inzetten van deelvoedingen kan voordelen opleveren. Het kan onder andere helpen om het slapen te verbeteren. Een deelvoeding is optioneel en geen ‘must’ om een kindje beter te laten slapen. Wat is een deelvoeding? Een deelvoeding is één voeding die je verdeelt over twee momenten. Dit kan 50 en 50 procent zijn, maar het kan ook soms 70 en 30 procent zijn, of 60 en 60 procent. Dat laatste betekent dat je baby in totaal net wat meer voeding binnenkrijgt dan bij een gewone voeding. Dit kan als voordeel hebben dat je baby net wat langer en dieper slaapt. Ook is de kans groter dat je baby dan genoeg voeding overdag binnenkrijgt en ’s nachts dus beter slaapt. Een deelvoeding is niet voor alle ouders en kindjes fijn. Kijk dus wat past bij jullie situatie. Deelvoeding met borstvoeding Een veelvoorkomende vraag van ouders is of een deelvoeding ook mogelijk is wanneer je borstvoeding geeft. Je kunt een deelvoedingen geven als je borstvoeding geeft én als je baby uit een fles drinkt. Bij borstvoeding kan het lastiger zijn om in te schatten hoeveel je bij de

Overig, Slaaptips, Tips, Voedingen, 0-16 weken, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw! Digitale slaapgids – Veilig slapen

Digitale slaapgids – Veilig slapen

De slaapgids - veilig slapen duikt dieper in de huidige richtlijnen voor veilig slapen van baby's en jonge kinderen.

Oorspronkelijke prijs was: € 7,99.Huidige prijs is: € 5,00.
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 24,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids