9.5/10 - 2540 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
0-16 weken, 4-12 maanden,

Reflux is wanneer de inhoud van de maag (melk) terugkomt in de slokdarm (voedselpijp) in plaats van te worden verteerd. Het is echter niet alleen de inhoud van de maag die omhoog komt; het komt ook omhoog met maagzuur. Deze mix van melk en zuur stroomt terug in de slokdarm en soms uit de mond.

Het is het zuur dat pijn veroorzaakt omdat het de slokdarm en keel verbrandt. In ernstige gevallen worden ook de longen en oren aangetast door het inademen van het zuur in de luchtpijp en de longen, wat zeer ernstig is en permanente schade kan veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over een heel erg overstuur baby (en moeder).

Het verschil tussen “klassieke reflux” en “verborgen reflux” is dat bij verborgen reflux de melk niet daadwerkelijk uit de mond komt. De melk en het zuur komen omhoog in de slokdarm en gaan weer terug naar beneden. Let op: niet alle baby’s die melk spugen hebben reflux. Er is een groot verschil tussen reflux en een ‘happy spitter’. Happy spitters zijn baby’s die melk spugen maar er volledig tevreden over zijn (en dit is volkomen normaal!).

Hoe kun je zien of je baby reflux heeft?

Signalen van milde reflux:

 • Huilen na het boeren/winden, spugen of overgeven (maar dit is niet altijd een teken van reflux),
 • langere tijd nodig hebben om in slaap te vallen, na het in slaap vallen na 10 minuten of zo wakker worden,
 • Kort/weinig drinken of voeding weigeren, niet goed slikken,
 • kleine belletjes rond de mond van de baby,
 • de voorkeur geven aan rechtop slapen over de schouder,
 • huilen in de autostoel of soms ook draagzak,
 • frequent hikken, korte slaapjes doen, niet goed kunnen boeren,
 • willekeurige periodes van zeer pijnlijk huilen,
 • frequente verkoudheden en oorontstekingen.

Signalen van ernstige reflux:

 • Slechte adem, geen gewichtstoename of gewichtsverlies,
 • heesheid, apneu (stoppen met ademen),
 • ‘s nachts wakker liggen zonder duidelijke reden,
 • niet willen drinken vanwege pijn bij het slikken,
 • stikken,
 • rug hol trekken,
 • alleen goed drinken als hij/zij slaperig of in slaap is,
 • huilen als hij/zij ligt of van luier verschonen.

Hier wordt het verwarrend…

Signalenvan een oververmoeide/ondervermoeide of overprikkelde baby zonder reflux:

 • Huilen, langere tijd nodig hebben om in slaap te vallen,
 • na het in slaap vallen na 10 minuten wakker worden,
 • cluster voeden, de voorkeur geven aan slapen bij de moeder,
 • willekeurig huilen, korte slaapjes doen,
 • niet goed kunnen boeren omdat ze te moe zijn
 • ‘s nachts wakker liggen, rug hol trekken (overstrekken),
 • voeden om in slaap te vallen.

Oververmoeidheid, ondervermoeidheid en overstimulatie bij baby’s worden vaak ten onrechte gediagnosticeerd als reflux, vooral omdat de voorlopige diagnose van de huisarts gebaseerd is op uw observaties van je baby in plaats van op enige testen. Te vaak worden baby’s onnodig op refluxmedicatie gezet, terwijl alles wat ze echt nodig hadden was meer gestructureerde slaap- en voedingsschema’s op basis van hun leeftijd.

De enige manier om oververmoeidheid, ondervermoeidheid en overstimulatie uit te sluiten, is om de baby zo goed mogelijk te laten slapen volgens hun leeftijd. Onze digitale slaapgidsen houden houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind.

Oorzaken van reflux

 1. Een onrijpe maagklep: de klep bovenaan de maag moet ervoor zorgen dat wat er gegeten wordt, ook in de maag blijft. Bij baby’s is deze klep vaak nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de inhoud van de maag terug naar boven kan komen. Dit is de meest voorkomende reden voor reflux bij baby’s. Naarmate de baby ouder wordt en meer rechtop zit, sluiten de spieren bovenaan de maag meestal de klep en verdwijnen de refluxklachten. Als reflux aanhoudt na de zitfase, zullen de meeste kinderen geen symptomen meer hebben zodra ze beginnen te lopen.

Totdat de klep volgroeid is, zal de baby na het voeden gewoonlijk wat melk teruggeven. Het kan eruit zien alsof er veel melk wordt uitgespuugd, maar probeer dit experiment: mors een theelepel melk op het aanrecht… Je zult verbaasd zijn hoeveel melk het lijkt te zijn! Als de baby een volledige voeding teruggeeft, wordt dit ‘projectiel braken’ genoemd.

 1. Onderliggende allergieën of intoleranties: Een baby met allergieën zoals koemelkallergie of lactose-intolerantie kan reflux hebben, maar de reflux of braken wordt veroorzaakt doordat het lichaam niet in staat is om het allergeen te verdragen. De baby zal de inhoud met zuur terug naar boven regurgiteren en braken. Dit kan de reden zijn waarom borstvoedende moeders vaak door goedbedoelende vrienden worden geadviseerd om zuivelproducten te vermijden als hun baby reflux heeft, maar let op: de meeste reflux bij baby’s wordt veroorzaakt door een onrijpe maagklep en niet door een zuivelallergie. Vermijd ALLEEN zuivel als u hiertoe bent geadviseerd door een gezondheidsprofessional.
 2. Eosinofiele oesofagitis (zeldzaam): dit lijkt op reflux met veel van dezelfde symptomen, vooral pijn bij het voeden, moeite met slikken en verstikking. Dit is echter een immuunrespons op bepaalde voedselgroepen, die ervoor zorgt dat de slokdarm ontstoken en pijnlijk wordt en het slikken erg moeilijk maakt. Komt vaak voor bij baby’s met ouders met allergieën.

Diagnose van reflux

Diagnose wordt vaak gesteld door de arts op basis van symptomen die door de ouders worden uitgelegd. Als u denkt dat uw baby reflux heeft, is het een goed idee om zoveel mogelijk van de bovenstaande symptomen die uw baby heeft op te schrijven. Baby’s die reflux hebben zijn vaak erg blij als ze worden afgeleid en mensen, inclusief artsen, geloven mogelijk niet dat ze veel pijn hebben. Het is een goed idee om een video te maken van het moment dat ze last hebben om mee te nemen naar uw afspraak.

Hoe reflux te behandelen?

Het eerste en belangrijkste is om een goed slaappatroon te creëren; dit zal laten zien of uw baby problemen heeft die worden veroorzaakt door reflux en in sommige gevallen worden refluxsymptomen helemaal uitgesloten. Vaak geloven mensen dat hun baby reflux heeft omdat ze veel huilen; het kan zijn dat ze gewoon over- of ondervermoeid zijn of overprikkeld.

Houd je baby zo veel mogelijk rechtop wanneer hij wakker is. Dit kan worden gedaan in een wipstoeltje, babyzitje of liggend op een voedingskussen. Het kantelen van het hoofdeinde van het ledikant voor het slapen is ook een goede optie.

Vermijd druk op de maag van de baby. Tenzij je oefent met op het buikje liggen, houden baby’s met reflux niet van druk op hun maag, omdat dit meer zuur naar boven brengt.

Fopspenen. Deze kunnen helpen je baby te kalmeren door hen te stimuleren speeksel door te slikken, wat genoeg kan zijn om het zuur weg te spoelen en de pijn te verlichten.

Voorgeschreven medicijnen – Gaviscon, Losec of Omeprazol zijn de veelvoorkomende medicijnen die worden voorgeschreven bij reflux om het zuur in de maag te neutraliseren voor baby’s die niet reageren op de bovengenoemde behandelingen. Deze medicijnen voorkomen niet dat de melk omhoog komt en de baby teruggeeft, maar ze stoppen de pijn veroorzaakt door het zuur dat de slokdarm verbrandt.

Andere onderzoeken: Als voorgeschreven medicijnen de pijn van reflux niet stoppen of de reflux erger wordt, kan doorverwijzing naar een allergoloog nodig zijn voor onderzoek naar melk, andere intoleranties of eosinofiele oesofagitis.

Neem zeker contact op met uw huisarts als uw baby niet goed eet, gewicht verliest, onrustiger is dan normaal of als u vermoedt dat ze reflux hebben.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Baby van 2 weken wil niet in eigen bed slapen

Baby van 2 weken wil niet in eigen bed slapen

De eerste weken met je kindje kunnen erg intens zijn en vooral qua slaap is het flink wennen. Wat kan en mag je qua slaap verwachten bij een baby van 2 weken? En wat doe je als je 2 weken oude baby niet in zijn of haar eigen bedje wil slapen, maar alleen bij papa en mama?   Hoe slaapt een baby van 2 weken? Wat kan je qua slaap verwachten als je baby 2 weken is? Baby’s van 2 weken slapen meestal nog veel. Dit komt door de melatonine, het slaaphormoon. Een baby kan zelf nog geen melatonine aanmaken, maar heeft wat van de moeder meegekregen tijdens de bevalling. Vandaar dat veel baby’s de eerste weken nog slaperig zijn. Hoe slaperig of alert je baby is, verschilt per kind. Hoeveel slaapt een baby van 2 weken? Gemiddeld slaapt een baby nog zo’n 16 tot 18 uur per 24uur maar maak je geen zorgen als je baby daar net wat boven of onder zit. Elke baby is weer anders. Alhoewel slapen, net als voeding, een belangrijk aspect is voor de ontwikkeling en groei van een baby, is ons advies wel om je bewust te zijn van het feit dat een

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Slaaptips voor baby van 6 maanden

Slaaptips voor baby van 6 maanden

Je baby is alweer een half jaar en ontwikkelt zich snel. Rond deze leeftijd krijgt je baby vaste voeding, waardoor de routine ineens wat anders kan lopen dan gewend. Het is heel normaal als de dag niet loopt zoals verwacht, maar probeer wel zoveel mogelijk een duidelijke routine aan te houden, gebaseerd op de gemiddelde wakkertijd en het dag- en nachtritme van je baby.  Hoeveel slaap heeft een baby van 6 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 6 maanden oud gemiddeld nodig en wat is een goed slaapritme? Gemiddeld slaapt een baby op deze leeftijd nog zo’n 12 uur ‘s nachts en 3 uur overdag. Dit zijn slechts gemiddelden, iedere baby is anders en niet ieder kind heeft evenveel slaap nodig. Op deze leeftijd adviseren wij om steeds meer te letten op de wakkertijd van je baby en om niet meer dan 3 dutjes per dag te doen, om hazenslaapjes te voorkomen. Slaapproblemen bij baby van 6 maanden Merk je dat je baby onrustig slaapt, korte dutjes doet of andere slaapproblemen heeft? Er zijn veel verschillende oorzaken voor slaapproblemen en iedere situatie is weer anders. Het is belangrijk om te kijken naar wat wel en niet werkt voor

Leeftijd, Slaaptips, 
Mag een baby op buik slapen?

Mag een baby op buik slapen?

Het is een veelgestelde vraag aan onze kinderslaapcoaches: mag een baby op zijn buik slapen of is dit gevaarlijk? Misschien draait je baby zich op zijn buik in zijn slaap of je baby wil niet slapen als hij op zijn rug ligt. In dit artikel leggen we uit waarom buikslapen niet verstandig is bij jonge kinderen. Baby op buik laten slapen: wel of niet doen? Een baby op de buik laten slapen wordt vaak als gevaarlijk bestempeld en dat is niet zonder reden. Buikslapen bij baby’s vergroot namelijk de kans op verstikking en je baby op de zij laten slapen brengt dezelfde risico’s met zich mee.  Toch is het goed een paar nuances te maken. Het buikslapen is vooral gevaarlijk bij jonge baby’s. Ze zijn dan nog niet in staat om zich om te rollen of hun eigen hoofd te draaien of op te tillen. Het is voor jonge baby’s belangrijk dat hun gezicht vrij ligt, zodat ze goed kunnen ademen. Als een jonge baby op de buik slaapt, kan de ademhaling belemmerd worden. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is daarom het algemene advies om baby’s vanaf hun geboorte op de rug in bed te leggen in plaats van op

Slaaptips, 
Wat draagt een baby in bed?

Wat draagt een baby in bed?

Wat moet je je baby of kind aandoen in bed? Dit is een veelgestelde vraag van ouders tijdens telefonische consults. Zeker wanneer de temperatuur sterk wisselt, kan het een uitdaging zijn om je baby ‘s nachts te kleden. Het is lastig hier een duidelijk advies over te geven, omdat de juiste kleding van veel factoren afhangt.  Een baby slaapt het fijnst en veiligst als de temperatuur van het lichaam, de slaapkamer en de kleding op elkaar zijn afgestemd. Wat is dan een goede temperatuur van de babykamer? En hoe kan je een baby ‘s nachts het beste aankleden?  Geschikte temperatuur voor baby in bed Om de juiste kleding voor je baby te bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van de babykamer. Het algemene advies is dat de babykamer een temperatuur heeft van 16 tot 18 graden. Hoe warm moet je je baby dan aankleden in bed? Het is in ieder geval belangrijk dat je baby het niet te koud of te warm heeft. In beide gevallen slaapt een kind slechter. Je baby te warm aankleden kan daarnaast ook het risico op wiegendood verhogen, omdat jonge baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen reguleren.  Maar wat

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden