9.5/10 - 2691 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
0-16 weken, 4-12 maanden,

Reflux is wanneer de inhoud van de maag (melk) terugkomt in de slokdarm (voedselpijp) in plaats van te worden verteerd. Het is echter niet alleen de inhoud van de maag die omhoog komt; het komt ook omhoog met maagzuur. Deze mix van melk en zuur stroomt terug in de slokdarm en soms uit de mond.

Het is het zuur dat pijn veroorzaakt omdat het de slokdarm en keel verbrandt. In ernstige gevallen worden ook de longen en oren aangetast door het inademen van het zuur in de luchtpijp en de longen, wat zeer ernstig is en permanente schade kan veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over een heel erg overstuur baby (en moeder).

Het verschil tussen “klassieke reflux” en “verborgen reflux” is dat bij verborgen reflux de melk niet daadwerkelijk uit de mond komt. De melk en het zuur komen omhoog in de slokdarm en gaan weer terug naar beneden. Let op: niet alle baby’s die melk spugen hebben reflux. Er is een groot verschil tussen reflux en een ‘happy spitter’. Happy spitters zijn baby’s die melk spugen maar er volledig tevreden over zijn (en dit is volkomen normaal!).

Hoe kun je zien of je baby reflux heeft?

Signalen van milde reflux:

 • Huilen na het boeren/winden, spugen of overgeven (maar dit is niet altijd een teken van reflux),
 • langere tijd nodig hebben om in slaap te vallen, na het in slaap vallen na 10 minuten of zo wakker worden,
 • Kort/weinig drinken of voeding weigeren, niet goed slikken,
 • kleine belletjes rond de mond van de baby,
 • de voorkeur geven aan rechtop slapen over de schouder,
 • huilen in de autostoel of soms ook draagzak,
 • frequent hikken, korte slaapjes doen, niet goed kunnen boeren,
 • willekeurige periodes van zeer pijnlijk huilen,
 • frequente verkoudheden en oorontstekingen.

Signalen van ernstige reflux:

 • Slechte adem, geen gewichtstoename of gewichtsverlies,
 • heesheid, apneu (stoppen met ademen),
 • ‘s nachts wakker liggen zonder duidelijke reden,
 • niet willen drinken vanwege pijn bij het slikken,
 • stikken,
 • rug hol trekken,
 • alleen goed drinken als hij/zij slaperig of in slaap is,
 • huilen als hij/zij ligt of van luier verschonen.

Hier wordt het verwarrend…

Signalenvan een oververmoeide/ondervermoeide of overprikkelde baby zonder reflux:

 • Huilen, langere tijd nodig hebben om in slaap te vallen,
 • na het in slaap vallen na 10 minuten wakker worden,
 • cluster voeden, de voorkeur geven aan slapen bij de moeder,
 • willekeurig huilen, korte slaapjes doen,
 • niet goed kunnen boeren omdat ze te moe zijn
 • ‘s nachts wakker liggen, rug hol trekken (overstrekken),
 • voeden om in slaap te vallen.

Oververmoeidheid, ondervermoeidheid en overstimulatie bij baby’s worden vaak ten onrechte gediagnosticeerd als reflux, vooral omdat de voorlopige diagnose van de huisarts gebaseerd is op uw observaties van je baby in plaats van op enige testen. Te vaak worden baby’s onnodig op refluxmedicatie gezet, terwijl alles wat ze echt nodig hadden was meer gestructureerde slaap- en voedingsschema’s op basis van hun leeftijd.

De enige manier om oververmoeidheid, ondervermoeidheid en overstimulatie uit te sluiten, is om de baby zo goed mogelijk te laten slapen volgens hun leeftijd. Onze digitale slaapgidsen houden houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind.

Oorzaken van reflux

 1. Een onrijpe maagklep: de klep bovenaan de maag moet ervoor zorgen dat wat er gegeten wordt, ook in de maag blijft. Bij baby’s is deze klep vaak nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de inhoud van de maag terug naar boven kan komen. Dit is de meest voorkomende reden voor reflux bij baby’s. Naarmate de baby ouder wordt en meer rechtop zit, sluiten de spieren bovenaan de maag meestal de klep en verdwijnen de refluxklachten. Als reflux aanhoudt na de zitfase, zullen de meeste kinderen geen symptomen meer hebben zodra ze beginnen te lopen.

Totdat de klep volgroeid is, zal de baby na het voeden gewoonlijk wat melk teruggeven. Het kan eruit zien alsof er veel melk wordt uitgespuugd, maar probeer dit experiment: mors een theelepel melk op het aanrecht… Je zult verbaasd zijn hoeveel melk het lijkt te zijn! Als de baby een volledige voeding teruggeeft, wordt dit ‘projectiel braken’ genoemd.

 1. Onderliggende allergieën of intoleranties: Een baby met allergieën zoals koemelkallergie of lactose-intolerantie kan reflux hebben, maar de reflux of braken wordt veroorzaakt doordat het lichaam niet in staat is om het allergeen te verdragen. De baby zal de inhoud met zuur terug naar boven regurgiteren en braken. Dit kan de reden zijn waarom borstvoedende moeders vaak door goedbedoelende vrienden worden geadviseerd om zuivelproducten te vermijden als hun baby reflux heeft, maar let op: de meeste reflux bij baby’s wordt veroorzaakt door een onrijpe maagklep en niet door een zuivelallergie. Vermijd ALLEEN zuivel als u hiertoe bent geadviseerd door een gezondheidsprofessional.
 2. Eosinofiele oesofagitis (zeldzaam): dit lijkt op reflux met veel van dezelfde symptomen, vooral pijn bij het voeden, moeite met slikken en verstikking. Dit is echter een immuunrespons op bepaalde voedselgroepen, die ervoor zorgt dat de slokdarm ontstoken en pijnlijk wordt en het slikken erg moeilijk maakt. Komt vaak voor bij baby’s met ouders met allergieën.

Diagnose van reflux

Diagnose wordt vaak gesteld door de arts op basis van symptomen die door de ouders worden uitgelegd. Als u denkt dat uw baby reflux heeft, is het een goed idee om zoveel mogelijk van de bovenstaande symptomen die uw baby heeft op te schrijven. Baby’s die reflux hebben zijn vaak erg blij als ze worden afgeleid en mensen, inclusief artsen, geloven mogelijk niet dat ze veel pijn hebben. Het is een goed idee om een video te maken van het moment dat ze last hebben om mee te nemen naar uw afspraak.

Hoe reflux te behandelen?

Het eerste en belangrijkste is om een goed slaappatroon te creëren; dit zal laten zien of uw baby problemen heeft die worden veroorzaakt door reflux en in sommige gevallen worden refluxsymptomen helemaal uitgesloten. Vaak geloven mensen dat hun baby reflux heeft omdat ze veel huilen; het kan zijn dat ze gewoon over- of ondervermoeid zijn of overprikkeld.

Houd je baby zo veel mogelijk rechtop wanneer hij wakker is. Dit kan worden gedaan in een wipstoeltje, babyzitje of liggend op een voedingskussen. Het kantelen van het hoofdeinde van het ledikant voor het slapen is ook een goede optie.

Vermijd druk op de maag van de baby. Tenzij je oefent met op het buikje liggen, houden baby’s met reflux niet van druk op hun maag, omdat dit meer zuur naar boven brengt.

Fopspenen. Deze kunnen helpen je baby te kalmeren door hen te stimuleren speeksel door te slikken, wat genoeg kan zijn om het zuur weg te spoelen en de pijn te verlichten.

Voorgeschreven medicijnen – Gaviscon, Losec of Omeprazol zijn de veelvoorkomende medicijnen die worden voorgeschreven bij reflux om het zuur in de maag te neutraliseren voor baby’s die niet reageren op de bovengenoemde behandelingen. Deze medicijnen voorkomen niet dat de melk omhoog komt en de baby teruggeeft, maar ze stoppen de pijn veroorzaakt door het zuur dat de slokdarm verbrandt.

Andere onderzoeken: Als voorgeschreven medicijnen de pijn van reflux niet stoppen of de reflux erger wordt, kan doorverwijzing naar een allergoloog nodig zijn voor onderzoek naar melk, andere intoleranties of eosinofiele oesofagitis.

Neem zeker contact op met uw huisarts als uw baby niet goed eet, gewicht verliest, onrustiger is dan normaal of als u vermoedt dat ze reflux hebben.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids