Hoe kun je jouw baby van 7 maanden beter laten slapen? Misschien wil je baby alleen bij mama op de buik slapen of lukt het overdag niet goed om de slaap te vatten. Dat is vervelend, omdat juist de slaap overdag enorme invloed kan hebben op de nacht.
En merk je dat je baby onrustig slaapt of dat je kleine veel huilt in bed? Als je baby vecht tegen de slaap kan dat aan meerdere dingen liggen. Wellicht leg je je baby net wat te laat in bed. Oververmoeide baby’s vallen lastiger in slaap. Het kan ook zijn dat jee je baby juist weer te snel in bed legt. Doordat je baby nog niet moe genoeg is lukt het slapen ook niet goed.
In onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines vind je per maand voorbeeldroutines voor dutjes en voedingen. Deze voorbeeldroutines zijn aan de hand van de wakkertijd, gemiddeld aantal uren slaap per maand en de biologische klok gemaakt. In veel gevallen kan het veranderen van de dagroutine al een grote invloed hebben op verschillende slaapproblemen.
Wil je baby van 7 maanden alleen bij mama op de buik slapen? Dat is vaak de eerste paar weken nog wel fijn en gezellig, maar de meeste ouders willen rond deze tijd iets meer vrijheid. Als je baby overdag of ’s avonds niet zelfstandig in het eigen bed wil slapen is ons advies om te werken aan het zelfstandig in slaap vallen. Hoe doe je dat? Allereerst, bekijk naar de dutjes routine overdag. Ten tweede, ga werken aan het zelfstandig in slaap vallen door bijvoorbeeld eens ons YouTube kanaal te bekijken. Hier vind je veel praktische video’s met tips.
Je baby begint rond de 7 maanden waarschijnlijk met omrollen, dus zal regelmatig op de buik belanden. Het lukt soms niet goed om zelf terug te rollen, waardoor er frustratie kan ontstaan. Dat hoort bij de natuurlijke ontwikkeling, dus laat je baby het maar een tijdje proberen. En merk je dat je kleine overstuur raakt? Je kunt even helpen om weer op de rug terecht te komen. Toch is het op de buik liggen niet meer zo gevaarlijk, omdat je baby sterk genoeg is om het hoofd goed te draaien en daardoor dus goed kan blijven ademen.
Wil je baby overdag niet slapen? Bij 7 maanden ligt dit vaak aan het dagritme of de slaaproutine. Veel baby’s hebben op deze leeftijd geen lange namiddagdut meer nodig. Het is voldoende om ’s morgens en ’s middags voor een dutje te zorgen met soms nog een kleine namiddagdut van maximaal 15 tot 20 minuten.
Probeer je baby van 7 maanden dus na 15:00 uur niet meer (te lang) te laten slapen, totdat je jouw kleine ’s avonds naar bed brengt. Op die manier maak je het makkelijker om heel de nacht door te slapen, waardoor je ook zelf veel meer rust zal ervaren. Bovendien slapen veel baby’s makkelijker zelfstandig in slaap.
Hoe kun je jouw baby van 7 maanden laten slapen zonder wakker te liggen, veel te huilen of onrustig te zijn? Werk aan een goede dagroutine, waarmee je de basis legt om ’s avonds in slaap te vallen en heel de nacht door te kunnen slapen. Daarnaast is het zelfstandig in slaap vallen belangrijk. Immers, als je baby jou elke keer nodig heeft bij het in slaap vallen, zal hij deze hulp elke keer nodig hebben wanneer hij weer kort wakker wordt.
Neem contact met ons op wanneer je wilt werken aan dat zelfstandig in slaap vallen. Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches kunnen tijdens een telefonisch consult specifiek kijken naar jou persoonlijke situatie en zo passend advies geven.