Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt.
Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het belangrijk om je kleine te leren om zelfstandig in slaap te vallen, omdat je daarmee veel problemen kunt voorkomen.
Veel ouders merken dat hun baby rond de 11 maanden in een flinke sprong zit. Een sprong is een belangrijk moment in de mentale ontwikkeling van de kinderen. Deze ontwikkelingen zijn natuurlijk positief, al kan het de slaap helaas even een tijdje in de weg zitten. Ook tijdens een sprong kun je werken aan het slaapgedrag van je baby.
Veel baby’s en hun ouders ervaren deze periode als een pittige periode. Het is belangrijk om liever niet te veel te veranderen in de slaaproutine, net als in het dag- en nachtritme. Juist door niet te veel aan te passen kom je het snelst door zo’n sprong.
Tip: merk je dat je kleine het er ook niet makkelijk mee heeft? Wees extra lief voor je baby overdag. Oefen met de nieuwe vaardigheden en probeer geen nieuwe slaapassociaties te leren.
Als je baby van 11 maanden niet goed meer slaapt is het bovendien verstandig om te letten op de dagroutine. Overdag heeft je kleine al een stuk minder slaap nodig dan tijdens de eerste paar maanden. Maar slaapt je baby overdag te veel (of te weinig)? Dan kan het zijn dat je daar ’s avonds de rekening voor betaalt.
Je baby van 11 maanden heeft overdag iets meer dan 2.5 uur slaap nodig. Bij de ene baby van 11 maanden is dat net iets meer en bij de andere baby van 11 maanden net wat minder. Je kunt de slaap verdelen over 2 dutjes. Door rekening te houden met die 2.5 uur slaap voorkom je dat je baby eigenlijk te veel slaapt overdag, waardoor het lastig is om ’s avonds op tijd in slaap te komen. Bekijk onze digitale slaapgids, waarin je een handige voorbeeldroutine vindt voor bij bijvoorbeeld 11 maanden.
Wil je een baby bij de sprong rond 11 maanden beter laten slapen? Als je kleine veel moet huilen of niet goed zelf in slaap komt kan er wat aan de hand zijn. Dat is waarschijnlijk niet ernstig, waardoor je met een goede dagroutine en het afleren van eventuele slaapassociaties een heel eind komt. Probeer daarnaast niet te veel te veranderen als je merkt dat je kleine een belangrijke mentale of fysieke ontwikkeling doormaakt. Iets wat rond de 11 maanden vaak gebeurd.
En kom je er zelf niet helemaal uit met je baby van 11 maanden die je beter wilt laten slapen? Onze gecertificeerde kinderslaapcoaches weten alles van de slaap van jouw kleine. Boek direct een telefonisch consult, dan helpen we je er graag mee.