Veel ouders ervaren dat het leven met een peuter gemakkelijker is dan het leven met een pasgeboren baby. Je bent aan elkaar gewend en je kunt bovendien beter met elkaar communiceren. Toch gaat het leven met een peuter niet alleen maar over rozen. De meeste peuters ontwikkelen een behoorlijk eigen willetje wat voor de nodige uitdagingen kan zorgen. Ook op het gebied van slaap. In dit artikel lees je de zes meest voorkomende slaapuitdagingen waar ouders van peuters tegenaan lopen.
Als je peuter van 2.5+ overdag nog steeds een lang dutje doet en vervolgens weigert om ‘s avonds op zijn normale bedtijd te gaan liggen, is de kans groot dat hij overdag te veel slaapt of dat hij te laat in de middag slaapt. Begin met het verminderen van de tijd dat je peuter overdag een dutje doet, houd het een paar dagen vol en kijk dan of de e situatie rond bedtijd verbeterd.
Als je peuter overdag geen dutje meer doet, worden zijn capriolen voor het slapengaan waarschijnlijk veroorzaakt door oververmoeidheid voor het slapengaan. Als ze jonger zijn dan 2,5 jaar, raden we aan om opnieuw een paar dagen een kort dutje te doen en te kijken of hun nachtrust verbetert. Als ze ouder zijn dan 2,5 jaar, probeer dan een paar dagen eerder bed te gaan om te zien of het een verschil maakt.
Als je de lengte of tijd van een dutje overdag kunt uitsluiten als reden waarom je peuter niet in slaap valt rond bedtijd, kun je eens naar zijn slaapomgeving gaan kijken. Als hun kamer te stimulerend is (te licht of te veel speelgoed), kan dit voor de problemen rond bedtijd zorgen. Ook als ze andere broertjes of zusjes horen spelen kan dit het slapen rond bedtijd in de weg staan.
Het hebben van een consistente bedtijdroutine is net zo belangrijk voor peuters als voor baby’s. Ook het erg donker houden van hun kamer en het gebruik van white noise slaapgeluiden kan helpen bij het slapen gaan. Als ze zindelijk zijn, zorg er dan voor dat ze voor het slapengaan naar het toilet zijn gegaan. Een andere tip is om je peuter niet te veel suiker te geven voor het slapen gaan. Ook dit kan het voor je kindje lastiger maken om in slaap te vallen.
Als je peuter in een ‘groot bed’ ligt in plaats van in een ledikant, is de kans groot dat hij door heeft dat hij eruit kan komen. Als je problemen hebt met het uit bed komen van je peuter (aan het begin van de nacht of tijdens de nacht), sluit dan eerst uit dat dit gedrag wordt veroorzaakt doordat hij niet moe genoeg is. Dit kan gebeuren als uw peuter overdag te veel slaapt of te laat op de dag een dutje doet.
Als je er zeker van bent dat hun nachtelijke bezoeken niet worden veroorzaakt door te veel of te weinig slaap overdag dan kun je het ‘s nachts uit bed komen waarschijnlijk toeschrijven aan een gedragsmatig slaapprobleem. Overweeg een slaapconsult met een gecertificeerd kinderslaapcoach om op maat advies te krijgen.
Weet in ieder geval dat het enorm belangrijk is om het nachtelijk wakker worden of continu uit bed komen zo saai mogelijk gemaakt moet worden. Beperk gesprekken of strijd tot een minimum. Ook praten of “strijd” is een vorm van aandacht dat een peuter juist kan stimuleren.
Tijdens dutjesovergangen, slaapregressies of ontwikkelingssprongen kan een peuter een piek in verlatingsangst ervaren. Je merkt misschien dat ze overdag aanhankelijker zijn en als het gaat om hun dutje of bedtijd, kunnen ze echt van streek raken als je de kamer probeert te verlaten. Weet dat deze ontwikkeling heel normaal is.
Je peuter kan eisen dat je bij hem in de kamer blijft terwijl hij gaat slapen, of hij wil misschien dat je hem knuffelt of bij hem gaat liggen, zodat hij voelt dat je dichtbij bent.
Er is niets mis mee om je kind in slaap te knuffelen of bij ze te liggen terwijl ze gaan slapen, als je dat graag doet. Weet wel dat wanneer jij dit een paar dagen doet, de kans groot is dat er een nieuwe slaapassociatie is ontstaan en dat het lijkt alsof je peuter niet meer zonder kan/wil.
Er zijn verschillende manieren op de slaapassociatie af te leren. Consequentie en geduld is hierbij vaak key. Tijdens een slaapconsult vertellen we je graag meer en geven we advies op maat.
Als je kind jonger is dan 2,5 jaar, is de kans groot dat er overdag nog behoefte is aan slaap. Zorg ervoor dat je ze niet te vroeg op de dag probeert neer te leggen voor hun dutje want dan redden ze het niet tot bedtijd of belanden ze oververmoeid in bed. De lengte van het dutje is afhankelijk van de leeftijd. Probeer een eenvoudige slaaproutine te hebben (tandenpoetsen, boek lezen, knuffelen en in bed), gebruik een donkere kamer en eventueel slaapgeluiden.
Als uw kind ouder is dan 2,5 jaar en je de bovenstaande zaken hebt overwegen of toegepast, is de kans groot dat ze klaar zijn om het dutje te laten vallen. Probeer de eerste weken de dagen rustig te houden en vervroeg de bedtijd een half uur om het dutje dat wegvalt te compenseren. Oververmoeidheid is voor niemand fijn en wil je duur voorkomen.
Vanaf een leeftijd van ongeveer 8/9 maanden hebben kinderen ‘s nachts geen melk meer nodig vanwege honger. Anders gezegd weten we dat een kindje van deze leeftijd dus niet meer wakker wordt van de honger, mits het om een gezond kindje gaat met een gewicht dat past bij de leeftijd. Als jouw peuter nog steeds wakker wordt voor een voeding, is d kans groot dat het meer een gewoonte is geworden en een slaapassociatie is, dan dat hij honger heeft. Dit zou er dan toe kunnen leiden dat ze ‘s nachts te veel eten/drinken, waardoor er overdag minder gegeten wordt en dit zorgt weer voor een vicieuze cirkel.
Andere redenen waarom een peuter wakker kan worden:
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!