Heb jij een kindje dat structureel tussen 04.00-06.00 wakker wordt? En is je kind ouder dan zes maanden? Dan heb jij te maken met een zogeheten ‘vroege vogel’. Vind je deze vroege ochtend start frustrerend en/of wil je dit oplossen? Dan zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je meer over de vroege vogels én geven we een paar gouden tips waar je direct mee aan de slag kunt. Ook vind je in dit artikel een video waarin wij wat meer uitleg geven over de oorzaken van kindjes die vroeg wakker worden.
Als je een kind hebt die na 06:00 wakker wordt kun je natuurlijk ook mee lezen. Ook jij kan zeker wat aan deze tips hebben. Wel is het goed om je bewust te zijn dat 06:00 wakker worden een schappelijk tijdstip is. Misschien niet voor jou, maar wel voor je kind. Zeker als hij de nacht goed heeft geslapen. Kinderen die rond 06:00 wakker worden noemen wij dus geen vroege vogels.
Voordat we naar de oorzaken gaan, is het belangrijk om met je te delen dat kinderen door het biologische ritme (dat ze vanaf 8 weken ontwikkelen) sowieso minder diep slapen na middernacht. Het kan dus goed zijn dat jouw kind avonds niet wakker wordt van harde muziek, terwijl ze ‘s ochtends al wakker worden van een veel zachter geluid. Voordat je gaat ‘werken’ aan dit vroege vogel gedrag is het dan ook belangrijk om zogeheten omgevingsfactoren uit te sluiten. Kan het zijn dat je kind wakker wordt van een bepaald geluid dat je kunt verminderen? Of misschien heeft je kind het wel erg warm en is dat een trigger om eerder wakker te worden. Ook kinderen die té veel of juist te weinig slapen overdag hebben de neiging om vroeg wakker te worden. En wist je dat het te lang in stand houden van de namiddag dut ook een grote veroorzaker is van vroeg wakker worden? Ditzelfde geldt voor een te lange ochtenddut of een ochtenddut te vroeg aanbieden.
Een andere reden kan zijn dat het inmiddels een gewoonte voor je baby is geworden om vroeg wakker te worden. Dit kan zijn omdat jij dan ook daadwerkelijk aan de dag begint. Met de dag beginnen bedoelen we de gordijnen open doen en ontbijten/voeding geven. Toch kan in het accepteren van dit tijdstip als ‘start van de dag’ een gevaar schuilen, en dat is het gevaar dat de biologische klok van je kind denkt dat dit tijdstip inderdaad het tijdstip is waarop de dag begint.
Meestal ligt de oplossing in het veranderen van de routine van je baby. Dus meer of minder slaap óf de slaapuren net op een ander tijdstip aanbieden. Onze slaapgids voorbeeldroutines 0 t/m 4 jaar kan hier bij helpen. De voorbeeldroutines in deze slaapgids houden per maand rekening met al deze oorzaken. Bovendien houdt deze slaapgids rekening met de biologische klok, het gemiddelde aantal slaap uren overdag én de gemiddelde wakkertijd per maand. Onze aanvullende slaappgids earlybirds kan een mooie aanvulling zijn, hier gaan we dieper in op de oorzaken van het vroeg wakker worden en de oplossingen.
Als je op zoek bent naar een liefdevolle en geliefde manier om je baby al vanaf jonge leeftijd zelf in slaap te leren vallen, dan is het 4S ritueel een populaire methode om te proberen. Maar wat is het 4S ritueel precies en hoe werkt deze methode? Lees het in dit artikel en/of bekijk onze video hieronder over het 4’s ritueel. Wat is het 4S ritueel? Het 4S ritueel is een bekende methode in de wereld van de babyslaap. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat je er direct na de geboorte mee kunt beginnen en je baby op een vriendelijke manier leert om zelfstandig in slaap te vallen. De 4S slaapmethode dankt zijn naam aan de vier verschillende stappen die worden doorlopen: setting the stage, swaddling, sitting en sush-pat. Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen. Hoe werkt het 4S ritueel? Wil je je baby met behulp van het 4S ritueel zelfstandig in slaap leren vallen? Het 4S ritueel bestaat uit 4 stappen die je voor ieder slaapje doorloopt. De eerste drie stappen doorloop je altijd, de vierde stap is
Wist jij dat de slaapcyclus van een baby korter duurt dan die van een volwassene? Bovendien is de slaapcyclus van een baby anders opgebouwd. De slaapcyclus van een volwassene duurt zo’n 90/100 minuten, terwijl die van een baby zo’n 45 minuten duurt. Ook is de slaapcyclus van een baby anders opgebouwd dan die van een volwassen persoon; een baby valt pas aan het einde van een slaapcyclus in een diepe slaap, terwijl de diepe slaap bij volwassenen aan het begin van de slaapcyclus valt. Waarom is deze diepe slaap belangrijk voor een baby en wat moet je nog meer weten over deze slaapfase? Waarom is diepe slaap belangrijk voor baby? Slaap is ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Vooral de diepe slaap speelt een grote rol bij de groei van je kindje, omdat tijdens deze slaapfase beschadigde cellen worden hersteld en nieuwe cellen worden aangemaakt. De diepe slaap draagt daarnaast ook bij aan de ontwikkeling van de hersenen en is hét moment waarop je baby alle indrukken van de dag verwerkt. De diepe slaap is dus een belangrijk onderdeel van de slaapcyclus van je baby. Hoe lang duurt het voordat je baby in diepe slaap is
Alle ouders en kinderen voorzien van meer (nacht)rust is onze missie. En wij zijn goed op weg. De afgelopen jaren hebben wij al duizenden ouders en kindjes mogen helpen aan meer slaap. Tussen die ouders zaten ook veel ouders die jij misschien wel (her)kent van uit het medialandschap. In dit artikel delen we met jou enkele namen die wij hebben mogen begeleiden naar meer slaap. Vanzelfsprekend delen wij alleen de namen die via hun eigen kanalen ook hebben gedeeld dat ze enthousiast waren over onze werkwijze. Slaaptipsvoorbabys to the rescue Inmiddels hebben wij al tientallen bekende Nederlands mogen begeleiden naar meer (nacht)rust. Ook zij kennen, net als ieder ander, slaapproblemen en struggelen soms met het slaapgedrag van hun kindje. Wij zijn enorm trots op de lijst met namen die wij al hebben mogen begeleiden. Veel van hen hebben op Instagram of YouTube gedeeld hoe zij door ons zijn begeleid en wellicht is dat voor jou fijn om te bekijken. Op ons Instagram kanaal vind je onder de highlight “fans” ook een greep uit de BN’ers die wat gedeeld hebben over ons. Deze Bekende Nederlanders hebben wij mogen helpen aan meer (nacht)rust:*Laatste update september 2022 Ondernemer en Youtuber Mascha en Gregor
Jouw jonge baby is misschien al die tijd een goede slaper geweest maar nu je baby ongeveer 4 maanden oud is geworden merk je dat je baby plotseling veel vaker wakker wordt ’s nachts en/of meer hazenslaapjes doet overdag. Wat is er ineens gebeurd? Het is de ‘beruchte’ 4 maanden slaapregressie die zorgt voor de meest grote verandering op het gebied van slaap bij je baby. Wat houdt dit precies in en wat kan je doen om hier doorheen te komen? In dit artikel lees je de volgende onderwerpen terug: Wat is een slaapregressie? Een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die goed heeft geslapen ‘s nachts plotseling wakker wordt, moeilijk tot rust kan komen en/of dutjes overdag weigert of overslaat. Dit is een natuurlijke en normale verandering voor een baby, maar het kan wel een lastige tijd zijn voor ouders. We weten inmiddels dat een kindje de eerste drie jaar na de geboorte een aantal slaapregressie doormaken waarvan de 4 maanden slaapregressie de grootste is of, anders gezegd, voor het meeste slaapproblemen kan zorgen. Een belangrijk onderdeel van het doorlopen van deze slaapregressies is begrijpen waardoor ze worden veroorzaakt en wat er op dit moment met
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!