9.5/10 - 2602 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips

Als peuters en kleuters emotioneel groeien en ontwikkelen, beginnen ze betekenis te geven aan hun ervaringen.
Veel van deze ontwikkeling is positief, zoals het gevoel trots te zijn als je een puzzel helemaal zélf afmaakt of het gevoel blij te zijn als je een bekend vriendje in de speeltuin ziet.
De ontwikkeling van angsten is een natuurlijk onderdeel van dit proces en het kan ook iets goeds zijn.
Als een kind bijvoorbeeld leert dat iets kwaad kan, kan een milde angst leiden tot het vermijden van gevaar.
Soms ontwikkelen kinderen echter angsten die leiden tot angst rondom bedtijd en kan het de slaap verstoren.
Vanuit een opvoedingsperspectief kan het heel moeilijk zijn om een balans te vinden tussen het verlangen om je kind ‘s nachts te troosten en het behoud van een goede nacht en onafhankelijke slaap.

De wetenschap

De meeste peuters hebben wel eens last van angst ‘s nachts of onrust. Er zijn veel verschillende manieren waarop angsten zich kunnen uiten, waaronder angsten ‘s nachts, angsten overdag die ‘s nachts angst veroorzaken en angst voor scheiding van de ouders.

Angst voor de nacht

Uit een recent onderzoek bleek dat ongeveer een vijfde van de kinderen een angst voor het donker ontwikkelt tussen hun tweede en derde levensjaar. Andere nachtelijke angsten, zoals angst voor “monsters” en onbekende geluiden vallen ook in deze categorie. Als kinderen angsten ervaren die te maken hebben met slapen gaan, zullen ze vaak moeite hebben met slapen gaan voor het slapengaan en kunnen ze proberen om een ouder in de kamer te houden of ze kunnen vragen om extra licht aan te hebben voor het slapengaan.

Angst voor het donker is natuurlijk een groot probleem, omdat de nacht wordt geassocieerd met duisternis en de introductie van licht in de slaapkamer van een kind ‘s nachts kan op zichzelf de slaap en het circadiane ritme verstoren. Lees meer over de vraag of een nachtlampje geschikt is voor je kind.

Overgang van de angsten overdag naar de nacht

Hoewel het misschien niet lijkt alsof een enge ervaring die overdag heeft plaatsgevonden de slaap kan beïnvloeden, vindt consolidatie van het langetermijngeheugen plaats tijdens de slaap, dus traumatische ervaringen die overdag hebben plaatsgevonden kunnen ‘s nachts opnieuw worden bekeken en verwerkt. Zo kan een ervaring (zoals het onverwacht blaffen van een grote hond naar een kind) ‘s nachts terugkeren in de droominhoud, wat vaak leidt tot een zeer beladen nachtelijk ontwaken na een stressvolle droom. Dit ontwaken gaat meestal gepaard met een dramatische stressreactie, zoals een kind dat direct na het ontwaken schreeuwt en huilt. Weinig onderzoeken hebben het effect van angsten overdag op nachtelijke angsten gekwantificeerd, maar één onderzoek vond dat kinderen met angsten vaker en langer wakker waren dan kinderen zonder angsten.

Angst door ouderlijke afwezigheid

Het lijkt misschien vreemd, maar de meeste jonge kinderen gaan door een fase waarin ze bang zijn dat hun ouders er ‘s nachts niet zijn. Als ouder lijkt dit misschien een irrationele bezorgdheid, omdat je weet dat je ‘s nachts nooit weg zou gaan, maar voor je kind is het heel redelijk om te roepen om er zeker van te zijn dat je er nog bent.

Aan verlatingsangst gerelateerd wakker worden bij baby’s en peuters (zie onze regressieblogs over 8 maanden en 18 maanden) wordt meestal geassocieerd met dramatisch en stressvol wakker worden, maar bij oudere peuters en kleuters kan dit soort wakker worden heel anders zijn vanwege hun cognitieve vaardigheden. Een driejarig kind kan bijvoorbeeld drie keer per nacht een ouder naar zijn kamer roepen en vragen om zijn deken te goed te leggen. Hoewel dit frustrerend kan zijn om als ouder mee om te gaan, is het belangrijk om te begrijpen dat als je kind dit doet, het een teken kan zijn van een beetje nachtelijke angst.

Hoe ga je om met deze angst?


De oplossing om je kind met elk van deze soorten nachtelijke angsten te helpen, hangt af van de oorzaak van het probleem. Als je kind ‘s nachts wakker wordt en je vermoedt dat angst of onrust daaraan debet is, dan is het belangrijk om eerst de oorzaak van die onrust vast te stellen. Hier zijn enkele basis do’s en don’ts voor het oplossen van slaapproblemen die met angst en bezorgdheid te maken hebben:

Bied je kind troost als dat nodig is
Als je kind een nachtmerrie heeft of ‘s nachts wakker wordt na een enge ervaring overdag, bied je kind dan troost en steun. Als je kind bijvoorbeeld plotseling wakker werd met een hoge-stresskreet nadat het overdag was blootgesteld aan een enge Halloweenversiering, ga dan naar haar toe en bied haar troost en steun om haar te helpen zich weer veilig en geborgen te voelen. Maak je geen zorgen over het creëren van slechte gewoonten als je weet dat je kind overstuur is. Als je kind na een paar nachten nog steeds wakker wordt en je denkt dat haar angst verdwenen is, dan kun je beginnen met het veranderen van je reactie zoals beschreven in de paragrafen hieronder.

Geef je kind overgangstijd
Overgangen zijn over het algemeen moeilijk voor peuters en kleuters, maar als je het licht uitdoet en meteen de kamer uitloopt, kan dat de stress van de overgang nog vergroten. Als je kind bang is in het donker of moeite heeft om zich af te zonderen voor het slapengaan, is het een goed idee om je routine af te sluiten met een activiteit waarbij je samen met je kind in het donker in de kamer zit. Dit kan een boekje lezen met een zaklamp zijn, een verhaaltje vertellen in het donker of samen een liedje zingen in het donker terwijl je knuffelt voordat je de kamer verlaat.

Vertel wat je aan het doen bent
Het is heel nuttig om te vertellen wat je doet, zelfs als je kind non-verbaal is. Als je bijvoorbeeld de kamer gaat verlaten, zeg dan “Mama/papa gaat bij je zitten terwijl ik je slaapliedjes zing, daarna ga ik terug naar mijn bed om te slapen.” Dit helpt de paniek te voorkomen die je kind kan ervaren als je onverwacht opstaat en weggaat.

Ontwikkel een exit-strategie
Als je bij je kind zit of ligt voor het slapen gaan en/of ‘s nachts, dan wil je een exit-strategie ontwikkelen om je kind te laten begrijpen dat je beschikbaar bent, zelfs als je uit het zicht bent. Een manier om dit te doen is door regelmatig terug te keren naar de kamer van je kind en dezelfde zin te zeggen. Bijvoorbeeld: “Je bent veilig in je knusse bed. Mama/papa kijkt naar je.” Het is het handigst om terug te komen om naar je kind te kijken VOORDAT hij of zij overstuur is of om je huilt, en je controles af te zwakken naarmate hij of zij langere perioden alleen verdraagt.

Door dit soort strategieën te gebruiken, leert je kind dat je beschikbaar bent, maar niet noodzakelijk, om te slapen. Het is belangrijk om te weten dat dit proces tijdrovend kan zijn. Als je hulp nodig hebt bij dit hele proces, overweeg dan om een slaapconsult te boeken voor extra hulp die specifiek is afgestemd op jouw kind en zijn of haar specifieke angsten en behoeftes.

Overweeg de introductie van een nachtlampje alleen als andere opties niet helpen
Het simpelweg introduceren van een nachtlampje lost dit soort problemen meestal niet op, omdat nachtlampjes als ze te fel zijn juist het slapen kunnen verstoren. Bovendien kan een fel nachtlampje schaduwen werpen die tot meer stress en angst kunnen leiden. Toch kan een gedimd nachtlampje troost bieden. Als je denkt dat een nachtlampje zou helpen, koop er dan een die heel gedimd en rood of amberkleurig is en plaats hem zo ver mogelijk van je kind vandaan. Blauw licht heeft de sterkste invloed op het circadiane ritme (vermijd dus blauwe en groene lampen), terwijl rood licht een minimaal effect heeft.

Gebruik geen leidende woorden en zinnen
Het is belangrijk om geen dingen te zeggen als “ben je bang?” of “wil je dat ik het licht aan doe?” omdat deze zinnen impliceren dat er misschien een probleem is met het donker. Bedenk in plaats daarvan een zin die ondersteunend is, zoals “Je bent veilig. Het is tijd om in je knusse bedje te gaan slapen.”

Niet wegsluipen of liegen
Het kan verleidelijk zijn om je kind te vertellen dat je de hele nacht in haar kamer blijft en je moet je vrij voelen om dit te doen als dat je plan is, maar als je wegsluipt en ze vervolgens wakker wordt, zal ze je niet vertrouwen en het in de toekomst waarschijnlijk nog moeilijker vinden om te gaan slapen.

Kleineer of ontken de angst van je kind niet
Zeg geen dingen als “er is niets om bang voor te zijn” of “grote jongens zijn niet bang voor dit soort dingen”. Hoewel de angst irrationeel kan zijn, is het GEVOEL wel echt. Het is oké om te erkennen dat je kind het moeilijk heeft en om hem/haar gerust te stellen dat, ook al voelt het moeilijk voor jou, je hem/haar zult helpen om weer op het juiste spoor te komen en dat het snel beter zal gaan.

Vertrouw niet op valse “oplossingen”
Wanneer kinderen problemen hebben zoals angst voor het donker of angst voor monsters, zullen sommige ouders rituelen uitvoeren om de kamer “leeg te maken”. Sommige ouders gebruiken bijvoorbeeld “monsterspray”, kijken onder het bed of doen een kastlamp aan om de monsters weg te houden. Dit zijn geen goede oplossingen, omdat ze impliceren dat er monsters in de buurt zijn die onder controle moeten worden gehouden. Wat gebeurt er als je kind ‘s nachts wakker wordt en bang is dat de spray is uitgewerkt? Het is het beste om positieve zinnen te gebruiken zoals; “je bent veilig, er zijn geen monsters/slechteriken/etc.” om je kind te helpen begrijpen dat er geen reden is om zich zorgen te maken.

Deze tips kunnen je weer op weg helpen als je kind een paar nachten bezig is met een terugval die te maken heeft met angsten of bezorgdheid. Als je vele nachten in de kamer van je kind hebt gezeten of methoden hebt geprobeerd waarover je online hebt gelezen en die de angsten lijken te hebben verergerd, dan is er misschien een andere aanpak nodig en kan je een gesprek aanvragen met een van onze gecertificeerde slaapcoaches.

Als je daarentegen vermoedt dat het slaapprobleem van je kind is veranderd van angst naar testgedrag, dan kan het oplossen van het probleem ingewikkelder zijn. Overweeg een afspraak te maken voor een consult als je extra hulp nodig hebt bij het opstellen van een plan dat is afgestemd op de situatie van je kind.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Slaapcyclus van een baby

Een baby slaapt anders dan een volwassene en heeft meer slaap nodig. Maar het verschil in slaap zit hem niet alleen in de hoeveelheid slaap, baby’s hebben ook een andere slaapcyclus. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het verschil tussen de slaapcycli. Wat is een slaapcyclus? Een slaapcyclus bestaat uit verschillende slaapfasen. De slaapcyclus van een volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en tijdens deze slaapcyclus doorlopen we een zo’n 4 slaapfasen. Van de NREM-slaap, diepe slaap tot de REM-slaap.  We starten onze slaapcyclus met de NREM-slaap, een overgangsfase tussen wakker zijn en slapen. Deze lichte slaap gaat langzaam over in een diepe slaap. Vanuit deze diepe slaap gaan we aan het einde van de slaapcyclus over naar de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze laatste slaapfase wordt ook wel de droomfase genoemd en onze hersenen zijn tijdens deze REM-slaap heel actief. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten en na de REM-slaap worden we kort wakker voordat we een nieuwe slaapcyclus starten, maar hier merken we ‘s nachts vrijwel niets van. Hoe werkt de slaapcyclus van een baby? Een baby doorloopt net als een volwassene een slaapcyclus. Slaapwetenschappers verschillen van mening over het exacte

Dutjes, Ontwikkelingen, Slaaptips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

Baby van 8 weken wil niet slapen overdag

 Een baby van 2 maanden kan steeds langer wakker zijn tussen de slaapjes door en slaapt ook minder lang dan in de allereerste weken. Veel ouders merken dat hun baby van 8 weken een stukje alerter of wakkerder is. Wil je baby van 8 weken niet goed slapen, huilt hij veel als je hem weglegt of valt hij niet zelf in slaap? Dit zijn allemaal veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan lopen. In dit artikel leggen we uit hoeveel slaap je baby van 8 weken nodig heeft en wat je kan doen om hem beter te laten slapen. Baby 2 maanden: hoeveel slaap overdag? Is je baby 2 maanden / 8 weken oud? Gemiddeld slaapt een 2 maanden oude baby overdag nog 5 uur en een kwartier. Slaapt jouw baby meer of minder? Dat is heel normaal, iedere baby is tenslotte anders. Een baby van 8 weken kan gemiddeld 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes, maar ook dit verschilt van baby tot baby.  Vanaf deze leeftijd wordt regelmaat steeds belangrijker voor je kindje. Zorg voor een goede slaaproutine, zodat je baby herkent wanneer het tijd is om te gaan slapen. wanneer jouw baby herkent wat de slaaproutine is, is de

Leeftijd, 0-16 weken, 
Slaapritme baby van 12 maanden

Slaapritme baby van 12 maanden

Is je baby 12 maanden? De eerste verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Officieel gezien is een kind vanaf dit moment geen baby meer, maar een dreumes. In het afgelopen jaar is je baby ontzettend gegroeid en ook qua slaapritme is er veel veranderd. Wat is het ideale slaapritme voor een baby van 12 maanden en wat kan je doen als je kind op deze leeftijd niet wil slapen? Hoeveel slaap heeft baby 12 maanden nodig? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 maanden overdag nodig en hoeveel slaapt hij ‘s nachts? Het slaapritme van een baby van 12 maanden ziet er voor het grootste deel hetzelfde uit als de maanden ervoor. De meeste kinderen slapen op deze leeftijd nog ongeveer 2,5 tot 2 uur en drie kwartier overdag. Tussen de slaapjes door kunnen ze gemiddeld 2,5 uur wakker blijven. De slaapjes overdag zijn meestal nog verdeeld over 2 dutjes, eentje in de ochtend en eentje in de middag. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn, geen baby is hetzelfde. Heeft jouw kindje meer of minder slaap nodig dan deze gemiddelden? Dit is allemaal heel normaal, kijk vooral naar wat werkt voor jullie. Baby 12 maanden wil niet slapen: wat

Leeftijd, Slaaptips, 
Oververmoeide baby laten slapen

Oververmoeide baby laten slapen

Hoe kun je een oververmoeide baby laten slapen? Juist wanneer je merkt dat je kleintje eigenlijk te vermoeid is kan het laten slapen heel lastig zijn. En dan lijkt het soms of er niets helpt. Veel baby’s huilen hard als ze (over)vermoeid zijn en zo kan het zijn dat je in een vicieuze cirkel beland. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit vaak voorkomt. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, al kan het natuurlijk erg vervelend zijn. In dit artikel geven we meer informatie over vermoeide baby’s laten slapen. Allereerst delen we enkele signalen voor (over)vermoeidheid. Vervolgens delen we praktische tips zodat je op de juiste manier om kunt gaan met oververmoeidheid. In dit artikel delen we ook hoe je oververmoeidheid bij een baby kunt voorkomen. Oververmoeidheid herkennen Wil je oververmoeidheid herkennen? Dit kunnen signalen zijn van (over)vermoeidheid Lichamelijke signalenWrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Moeilijk in slaap komenVeel oververmoeide baby’s komen lastig in slaap. Ze huilen zodra je ze neerlegt. Uit wanhoop

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden