9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
elke baby is anders - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar,

Je hebt het vast ook wel eens gehoord of zelfs gezegd. “Elke baby is anders”. Meestal wordt deze zin uitgesproken tegen een moeder of vader die om advies vraagt of toegeeft dat ze worstelt met de slaap of voeding van haar baby. In dit artikel leggen we uit waarom dit goedbedoelde cliche niet helemaal klopt.

In dit artikel vind je:

  • De biologische behoeften van je baby
  • Het temperament van je baby
  • De grote afbeelding

De biologische behoefte van een baby

Ieder mens is uniek. Alle mensen hebben een verschillende huiskleur, haarkleur en figuur. Dit geldt ook voor kinderen en baby’s. Wanneer je meerdere kindjes hebt kan het goed dat ze qua uiterlijk (en misschien zelfs wel in hun gedrag) erg van elkaar verschillen. Toch zijn er ook veel overeenkomsten. Zo hebben nagenoeg alle baby’s nagenoeg hetzelfde lichaam die bestaat uit een romp, armen en benen. Daarnaast hebben ALLE baby’s dezelfde basisbehoeftes zoals liefde, voeding en slaap. In die zin zijn alle baby’s hetzelfde en niet verschillend.

Ongeacht het temperament en de omstandigheden waarin jij of je baby zich bevindt hebben ze dezelfde slaap- en voedingsbehoefte als elke andere baby van hun leeftijd. Natuurlijk, het kan zijn dat jouw pasgeboren baby net wat meer slaap nodig heeft dan een andere pasgeboren baby maar het is onmogelijk dat dat een baby van 6 maanden 5 uur slaap per dag nodig heeft, terwijl een andere baby van 6 maanden 1 uur slaap per dag nodig heeft. Sterker nog, hoe jonger een baby, hoe meer ze in feite op elkaar lijken omdat de primaire behoeftes nog overheersen.

Naarmate baby’s ouder worden zien we steeds duidelijker in welke ontwikkelingsfase ze zich wel (of nog niet) bevinden. Ook in deze fase kunnen de slaapbehoeftes tot een zekere hoogte van elkaar verschillen. ZO kan een peuter van 2.5 jaar er al aan toe zijn om het middagdutje te laten vallen terwijl een andere peuters hier nog lang niet aan toe is en hier pas een halfjaar tot jaar later aan toe is.

Het feit dat jouw kindje niet slaapt of niet wil slapen betekent niet dat er geen slaapbehoefte is. Het feit dat jouw kindje geen broccoli eet betekent ook niet dat jouw kindje geen groentes nodig heeft. Het accepteren van de slechte slaap van je baby onder het mom “elke baby is anders” neemt niet weg dat jouw kindje wel degelijk behoefte heeft aan slaap en kan bovendien een onderliggen slaapprobleem maskeren.

Begrijp me niet verkeerd. Alle ouders moeten zelf bepalen hoe ze hun kind opvoeden. De ene ouder zal wat meer aandacht besteden aan voeding en een andere ouder zal zich focussen op de slaap. Dat is natuurlijk prima.

Het temperament van een baby

Temperament is een factor die het gedrag van je baby bepaalt en verklaart. Het temperament van je baby is iets wat je baby niet expres of bewust uitkiest. De ene baby zal een heftiger temperament hebben dan een andere baby. Dat kun je al snel na de geboorte merken.

Waarschijnlijk is “temperament” het enige verschil dat je kan opmerken tussen jonge baby’s. Een temperament heeft nagenoeg geen effect op de slaap- en voedingsbehoefte van je baby. Een temperament heeft wel effect op het humeur van je baby, of ze gemakkelijk tot rust komen, of ze van stimulatie houden of liever lekker chillen, of ze vaak huilen of dat ze eigenlijk alles prima vinden. Al deze dingen gebeuren tijdens de wakkere momenten van je baby en maakt jouw baby uniek.

Temperament heeft geen invloed op de slaapbehoeften van een baby, dus de slechte slaap van een baby is niet te wijten aan het temperament of aan het feit dat ze “gewoon heel alert zijn”. De schuld geven aan het temperament mag natuurlijk maar wat mij betreft is het meer een pleister of label plakken dan de echte oorzaak van het slaapprobleem. Enkele uitzonderingen daargelaten, want die zullen er altijd zijn.

Ook temperamentvolle baby’s hebben behoefte aan slaap. Net zoveel als hele relaxte baby’s dat hebben. Dat het bij de ene baby gemakkelijker gaat dan bij de andere baby kan zeker liggen aan het temperament maar de slaapbehoefte zal niet zo verschillen. Vaak ligt het feit dat het slapen niet zo makkelijk gaat ook aan andere zaken die gemakkelijk te verbeteren zijn, mits ouders daar voor open staan en er wat tijd in willen stoppen.

Wist je dat er heel veel manieren zijn om een temperamentvolle baby te laten slapen? Als je bijvoorbeeld een hele alerte baby hebt kan een slaap- en eetroutine een positieve invloed hebben. Ook zaken zoals de slaapomgeving en een slaapritueel kunnen een grote rol spelen bij het makkelijker in slaap vallen.

Het grotere plaatje

Slaaptipsvoorbabys benadert elke situatie anders. Al onze gecertificeerde kinderslaapcoaches kijken met een holistische blik naar de situatie waarin jullie je bevinden. Speelt er een bepaald slaapprobleem? Voordat we advies geven gaan wij eerst kijken hoe de dag worden ingedeeld, wat er wel of niet gegeten en gedronken wordt en hoe er op dit moment geslapen wordt en wanneer én wat ouders wel of niet doen.

Er is altijd een reden waarom baby’s huilen of onrustig zijn. En door er eerst voor te zorgen dat aan de slaap- en voedingsbehoeften van een baby wordt voldaan, wordt het gemakkelijker om precies te ontdekken wat die reden is. Onze ervaring met duizenden ouders is dat veel baby’s best op elkaar lijken. Zeker als ze de kans krijgen om op bepaalde en (bio)logische momenten te eten en te slapen die past bij hun leeftijdsbehoefte. De meeste slaapproblemen worden op deze manier opgelost.

De conclusie van dit artikel is dat alle baby’s een ander temperament en gedrag laten zien. Daarin zijn baby’s anders. Maar op het gebied van voeding- en slaapbehoefte zijn de meeste baby’s echt hetzelfde.

Op zoek naar hulp voor het slaapgedrag van jouw kindje? Bekijk of een slaapconsult of een slaaptraject wat voor jou is.

Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Delen
Geschreven door:
Myrthe

Myrthe

Oprichter en gecertificeerd kinderslaapcoach
Categorieën
Overig, Slaaptips, Tips,
Leeftijden
0-16 weken, 1-2 jaar,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden