9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Als je het punt hebt bereikt dat de speen een probleem wordt en de slaap van je kleintje beïnvloedt, dan is het misschien tijd om te overwegen hem helemaal weg te doen. Maar wanneer kun je dit het beste doen en hoe kun je je baby of peuter van de speen afhelpen?

In dit artikel:

 • Wanneer moet je van de speen af?
 • Hoe verwijder je de speen?
 • Spenen voor baby’s
 • Spenen voor peuters
 • Kunnen we de speen nog af en toe gebruiken?
 • Moet ik me zorgen maken over gebitsproblemen?

Wanneer moet je van de speen af?

Speentjes kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om in slaap te komen, maar als je kleintje erg afhankelijk is geworden van zijn speen en vooral op JOU vertrouwt om de speen terug te geven, kan dit zijn slaap negatief gaan beïnvloeden.

Enkele tekenen die je kunt zien zijn:

 • Wakker worden tussen de slaapcycli door en je moet de speen teruggeven
 • Niet in staat in slaap te komen zonder speen
 • Vroeg in de ochtend wakker worden
 • s Nachts wakker worden als de speen uit de mond valt
 • Als je kleintje sommige van deze tekenen al meer dan een week vertoont, zonder verbetering, dan is het misschien tijd om de speen af te leren OF hem te leren de speen zelf te leren pakken.

Speen houden of wegnemen?

Als je baby nog geen 6 maanden oud is, is dit het perfecte moment om de speen te verwijderen, omdat hij dan nog niet te veel gewend is als slaapassociatie. Op deze leeftijd duurt het ongeveer een week voordat je baby van de speen af is.

Is je baby echter ouder dan 6 maanden, dan raden we je meestal aan de speen te houden en hem te leren zelf de speen te pakken. De reden hiervoor is dat je baby meer gehecht geraakt is aan het speentje. Rond deze leeftijd kan je daardoor wat meer weerstand verwachten zodra je het speentje wegneemt. Dat wil niet zeggen dat het niet kan, maar het zal alleen wat lastiger zijn en waarschijnlijk ook langer duren.

Als je baby eenmaal in staat is zijn eigen speen te bedienen, zul je merken dat zijn slaapproblemen verdwijnen, omdat hij er dan niet meer op vertrouwt dat jij de speen voor hem pakt. Als de speen eruit valt of als hij tussen twee slaapcycli door wakker wordt, kan hij gewoon zijn speen weer inbrengen en weer gaan slapen.

Als je ervoor kiest om de speen te houden als je baby ouder is dan 6 maanden, is de volgende beste tijd om hem weg te nemen rond de leeftijd van 2,5-3 jaar oud. Op deze leeftijd doen ze nog maar een kort dutje overdag, of hebben ze het misschien zelfs helemaal laten vallen, en hebben ze andere vertrouwde slaapassociaties en routines om te helpen bij het afbouwen.

Kies het juiste moment

Als je je baby de speen gaat afleren, probeer dit dan te doen op een moment dat er geen grote mijlpalen of veranderingen zijn voor je kleintje, zoals:

 • Ziekte of doorkomende tandjes
 • Ontwikkelingssprongen
 • Groeispurten
 • Terugval in slaap
 • Overgangen tussen slaapjes

Deze kunnen je kleintje van slag maken, dus het laatste wat ze nodig hebben is om op hetzelfde moment de fopspeen te verwijderen!

Ook als je een peuter hebt, moet je proberen te voorkomen dat je de speen tegelijk wegneemt met:

 • Start van de crèche
 • Verhuizing
 • Overgang van een ledikant naar een peuterbed
 • De komst van een nieuw broertje of zusje

Tijdens deze grote levensgebeurtenissen biedt de speen van je kleintje juist troost en vertrouwdheid.

Hoe neem je het speentje weg?

Ten eerste wil je ervoor zorgen dat je baby of peuter de leeftijdsgebonden slaap- en voedingsschema’s uit onze digitale slaapgids volgt. Dit garandeert dat ze op de perfecte tijden klaar zijn voor hun dutjes en een lekker vol buikje hebben. Een kleintje dat over- of ondervermoeid is, of honger heeft, zal NIET gemakkelijk van de speen af te spenen zijn – wat je ook doet!

Zorg er vervolgens voor dat je andere positieve slaapassociaties hebt om de speen te vervangen, zoals een inbakerzakje (of babyslaapzak), witte ruis en een donkere kamer. Voor oudere baby’s kun je misschien ook een bij hun leeftijd passende knuffel introduceren om wat extra geruststelling te bieden als hun speen weg is.

Methodes om het speentje weg te nemen bij baby’s


Voor baby’s jonger dan 6 maanden raden we een van de twee methoden aan, afhankelijk van hoe snel je de speen weg wilt hebben. Wil je persoonlijk advies hoe je dit precies bij jouw kleintje moet aanpakken? Vraag onze gecertificeerd kinderslaapcoaches om hulp door middel van een slaapconsult of slaaptraject. Zij kunnen je stap voor stap begeleiden.

Cold Turkey

Deze methode werkt door de speen helemaal weg te nemen. Tijdens dit proces moet je je baby misschien helpen zich te kalmeren voor zijn dutjes – ongetwijfeld zullen ze van streek zijn terwijl ze wennen aan het niet hebben van een speen.

Maar maak je geen zorgen, bij elk dutje zullen ze steeds minder tijd nodig hebben om tot rust te komen. Het duurt ongeveer 3 dagen om de gewoonte te doorbreken (soms eerder!) als je consequent bent in je aanpak.

Stap voor stap

Hierbij vervang je de speen door een andere slaapassociatie, zoals kloppen of wiegen om in slaap te komen. Als je de speen wegneemt, ga je een paar dagen door met kloppen of wiegen om je baby te laten slapen, waarna je ook het kloppen of wiegen geleidelijk afbouwt. Dit proces in 3 stappen duurt wel wat langer, maar is fijn voor baby’s die niet goed reageren op plotselinge veranderingen of die erg afhankelijk zijn van hun speen om te slapen.

Speen wegnemen bij peuters

Stap voor stap

Als je een jongere peuter hebt, is deze methode een goede optie. Je snijdt geleidelijk, en veilig, stukjes van de speen af, waardoor het vacuümeffect wordt weggenomen en je peuter niet langer bevredigd wordt met zuigen. De meeste peuters zullen dan blij zijn om afscheid te nemen van hun speentje.

Begin met een gaatje in de speen te prikken (soms is dat alles wat nodig is!) en knip dan om de paar dagen het uiteinde een beetje verder in, totdat je peuter er niet meer op kan zuigen en ervoor kiest om de speen weg te gooien.

Let goed op losse stukjes rubber/latex, want die kunnen verstikkingsgevaar opleveren.

Speen-fee

Deze methode werkt het beste voor oudere peuters, vanaf ongeveer 2,5 jaar. De speenfee is een goede vriend van de tandenfee en werkt op dezelfde manier. Ze nemen de speentjes van je peuter mee om te geven aan kleine baby’s die ze nodig hebben en laten in ruil daarvoor een cadeautje achter als dank dat je zo’n vrijgevig “groot kind” bent.

Zodra de fee de speen van je peuter heeft meegenomen, kan het een paar lastige dagen of zelfs weken worden, omdat je peuter een heel nieuwe manier van slapen moet leren. Geef ze het vertrouwen, begrip en tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie.

Kan je de speen af en toe nog gebruiken?

Dit hangt af van het temperament van je baby of peuter en hoe afhankelijk die in eerste instantie was van de speen. In de meeste gevallen, als de speen eenmaal weg is, kun je hem overdag nog steeds gebruiken om je baby of peuter te kalmeren, zolang je elke associatie met slapen hebt weggenomen.

Als je baby of peuter ziek is, of gewoon een van die dagen heeft, kan het geven van de speen iedereen een beetje rust geven! Maar als je merkt dat je kleintje de speen steeds vaker wil als hij wakker is, of als hij er ook tijdens de slaap om begint te vragen, is het misschien beter om de verleiding helemaal weg te nemen.

Moet ik mij zorgen maken over gebitsproblemen?

Voor ouders die overwegen de speen langdurig te houden, is een van de grootste zorgen meestal de invloed die dit kan hebben op het gebit van hun peuter. Het goede nieuws is dat uit onderzoek blijkt dat speen bij juist gebruik geen langdurig effect hebben op het gebit van je kleintje. In feite zijn de speentjes van tegenwoordig zo gevormd dat de tanden zich nog goed kunnen ontwikkelen.

Er zijn echter nog steeds dingen die je kunt doen om het gebit en de spraak van je peuter te beschermen:

 • Zorg ervoor dat de speentjes schoon en gesteriliseerd zijn
 • Controleer ze regelmatig op scheuren of tekenen van slijtage
 • Koop spenen in de juiste maat voor je baby; naarmate zijn mond groeit, moet de speen groter zijn.
 • Gebruik de speen zoveel mogelijk voor het slapen gaan.
 • Als je baby of peuter met je probeert te communiceren, of het nu brabbelen of woorden zijn, haal de speen er dan uit, want dat helpt de spraakontwikkeling.
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden