9.5/10 - 3107 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids

Ieder jaar wordt in het laatste weekend van maart de klok een uur vooruit gezet en gaan we de zomertijd in. Het resultaat is dat het ‘s ochtends een uur later licht wordt en ‘s avonds een uur later donker is. Wat voor invloed heeft de overstap naar de zomertijd op de biologische klok van je kind en waarom kan deze overgang lastig zijn? We leggen het uit in dit artikel.

Waarom overgang naar zomertijd lastig voor je kind?

Ieder kind reageert er anders op, maar het kan voor sommigen lastig zijn om te wennen aan de zomertijd. Terwijl de een er nauwelijks last van lijkt te hebben, is bij de ander het ritme wat van slag. Maar waarom kan je baby of kind moeite hebben met het verschuiven van de klok? 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd heeft een impact op onze biologische klok. Deze interne klok vertelt ons wanneer het tijd is om actief te zijn of te gaan slapen. Licht en donker spelen hier een belangrijke rol bij. Zodra de klok ineens een uur verschuift, sluit de biologische klok ineens niet meer aan bij de tijd op de klok.

Bij de overgang van wintertijd naar zomertijd gaat het slechts om een uur tijdverschil. Hierdoor hebben de meeste volwassenen en (oudere) kinderen hier niet heel veel last van. Dit is anders bij een jetlag, waar je in korte tijd door meerdere tijdzones kunt gaan. Deze verandering heeft een grotere impact op ons biologische ritme. Alhoewel de overstap van de wintertijd naar zomertijd bij baby’s en kinderen vaak minimaal is, kan het zijn dat het ritme van je kind wat van slag is. 

Hoe kan ik mijn kind laten wennen aan de zomertijd?

Volwassenen hebben meestal niet veel moeite met de overgang naar de zomertijd en zijn hier relatief snel aan gewend. Kinderen kunnen hier langer last van hebben. Dit geldt dus niet voor ieder kind, maar merk je dat je kind moeite heeft met het ingaan van de zomertijd? Je kunt je kind op 2 verschillende manieren helpen om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken:

  • Bedtijd stap voor stap veranderen

De eerste manier is het stap voor stap verschuiven van de bedtijd. Start een paar dagen voordat de zomertijd ingaat met een geleidelijke overstap. Begin op de maandag ervoor en vervroeg de dutjes en bedtijd ‘s avonds om de dag met 15 minuten:

  • Op maandag en dinsdag breng je je kind dus 15 minuten eerder naar bed dan normaal. 
  • Op woensdag en donderdag is dit 30 minuten eerder dan normaal.
  • Op vrijdag en zaterdag verschuif je de dutjes en bedtijd naar 45 minuten eerder dan normaal.
  • Op zondag vervroeg je de dutjes en bedtijd met 60 minuten, maar omdat de klok dan al een uur vooruit is gegaan zit je weer op de normale tijd.  

baby die aan het slapen is

  • Bedtijd in één keer verschuiven

Naast het geleidelijk verschuiven van de bedtijd, kun je er ook voor kiezen om de bedtijd cold turkey te veranderen. Vanaf het moment dat de klok is verzet, volg je de nieuwe kloktijden voor de dutjes en bedtijd ‘s avonds. Deze methode heeft het voordeel dat je er niet veel over na hoeft te denken, je volgt gewoon de nieuwe tijd. Houd wel in gedachten dat je kind niet direct in het nieuwe ritme zit, dit kost misschien een paar dagen. 

Welke manier het beste is, is afhankelijk van jou, je kind en jullie situatie. De een vindt het fijn om met het hele gezin cold turkey over te stappen, terwijl de ander zijn kind het liefste geleidelijk laat wennen aan de zomertijd. Er is dus geen goed of fout, kijk vooral naar wat voor jullie het fijnste werkt.

5 tips bij overgang van wintertijd naar zomertijd

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd is een gebeurtenis waar je niets aan kunt doen. Toch kunnen we wel een paar tips geven die de overstap naar de zomertijd makkelijker maken:

  • Kies voor een overgangsmethode naar de zomertijd die bij jullie past. Dit kan cold turkey overstappen zijn of misschien verschuif je de bedtijd geleidelijk. Het belangrijkste is dat de manier werkt voor jullie.
  • Zorg ‘s ochtends voor daglicht: ochtendlicht kan een enorme positieve impact hebben op het slaapritme van je kind. Als je in de ochtend naar buiten gaat, help je de biologische klok (preventief) in te stellen naar de nieuwe tijd. Dit is niet alleen handig als de klok verschoven wordt, maar ook als je baby slaapproblemen heeft en bijvoorbeeld erg vroeg wakker is. 
  • Zorg voor een donkere slaapkamer: door het verzetten van de klok is het ineens een uur langer licht. Dit kan ervoor zorgen dat je kind moeilijker in slaap valt. Een goed verduisterde slaapkamer kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. 
  • Houd het slaapritueel hetzelfde: zo herkent je kind dat het bedtijd is en heeft hij of zij de tijd om tot rust te komen. 
  • Kijk naar de slaapsignalen van je kind: ieder kind reageert anders op de overgang naar de zomertijd. Merk je dat je baby of kind moe is, maar is het nog geen bedtijd? Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de vaste tijden, maar houd je kind ook niet onnodig wakker. Als je kind oververmoeid is, wordt het alleen maar lastiger om hem of haar naar bed te brengen.

 

De overstap van de wintertijd naar de zomertijd kan er dus voor zorgen dat je kind wat uit zijn ritme is. Als dit zo is, dan is het vaak een kwestie van tijd. Je kunt de bovenstaande tips gebruiken om de overstap makkelijker te maken. Geef je kind daarnaast een paar dagen de tijd om in het nieuwe ritme te komen. 

Heb je vragen over het slaapgedrag van je kind rondom de overgang naar de zomertijd of heb je een andere slaapgerelateerde vraag? Boek dan een telefonisch consult met een van onze erkende kinderslaapcoaches voor passend advies voor jullie situatie.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Biologische klok van je baby

Biologische klok van je baby

Baby’s en kinderen hebben veel baat bij ritme, regelmaat en structuur. Een duidelijke routine geeft een veilig en voorspelbaar gevoel en kan een positieve invloed hebben op het slaap- en eetgedrag van kinderen. Wanneer je je baby een routine wilt aanleren, is het belangrijk om rekening te houden met de biologische klok van je kind. Wat is de biologische klok precies en waarom is het belangrijk om hierop te letten bij een routine? Wat is de biologische klok? De biologische klok is onze interne klok, die wordt aangestuurd vanuit een speciaal gebied in onze hersenen. Deze interne klok werkt volgens een 24-uurs ritme, wat ook wel het slaap- en waakritme of het circidiaanse ritme wordt genoemd. Deze klok regelt niet alleen wanneer het tijd is om te slapen en ontwaken, maar bepaalt ook wanneer het tijd is om te gaan eten. Eigenlijk regelt de biologische klok al het verkeer in ons lichaam. Licht en donker zijn spelen een belangrijke rol en het volgen van een dag- en nachtritme beïnvloedt de werking van de biologische klok. De hormonen melatonine en cortisol zijn hier vooral belangrijk. Naast licht en donker zijn ook eten en drinken en sociale interactie belangrijke factoren voor de

Ontwikkelingen, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
slaaptipsvoorbabys

Hoeveel moet je kleine slapen? Baby van 10 weken

Hoeveel moet je baby van 10 weken slapen? En hoe maak je het overdag makkelijker om goed te slapen? Als je twijfelt hoeveel kleine je slaap nodig heeft en hoe je daarvoor zorgt helpen we je er graag mee. We leggen je uit hoe je het overdag makkelijker maakt om lekker te slapen en waarmee je bijvoorbeeld zorgt voor een sterke routine. Het zijn rust en regelmaat die je baby van 10 weken enorm helpen om beter te slapen. Zorg op die manier voor zo’n 5 uur slaap tussen 6:30 uur en 18:30 uur. Je kunt dit verdelen over 3 tot 4 dutjes. Op die manier voorkom je bovendien dat je kleine te veel hazenslaapjes zal doen. Het resultaat is een betere routine, waardoor je zal merken dat je kleine ook ’s avonds en ’s nachts beter door zal slapen. Overdag: zo’n 5 uur slaap Benieuwd hoeveel slaap jouw baby van 10 weken nodig heeft? Het gaat om zo’n 5 uur, in de periode van 6:30 uur tot 18:30 uur. Uiteraard kan dit van baby tot baby verschillen, dus als je kleine wat meer of juist wat minder slaapt is dat niet meteen iets om je zorgen over te maken.

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 8 maanden

Slaapregressie 8 maanden

De slaapregressie bij een baby van 8 maanden kan er ineens toe leiden dat slapen minder goed gaat. Zowel overdag als ’s nachts. Dus sliep je kleintje eigenlijk altijd zonder problemen en is hij of zij nu rond de 8 maanden? Wellicht is je baby in een slaapregressie beland.  In dit artikel leggen we je graag uit hoe het komt. En wat je eraan kunt doen om zo snel mogelijk door de slaapregressie van 8 maanden heen te komen. Grove motoriek: kruipen en optrekken Je baby maakt continue allerlei ontwikkelingen door, ook rond de 8 maanden. Het gaat dan meestal om de grove motoriek. Dat betekent dat je baby begint te zitten, kruipen en zich bijvoorbeeld zal proberen op te trekken in bed. Deze ontwikkelingen zijn allemaal zichtbaar maar er zijn ook veel ontwikkelingen in deze fase die zich vooral in het hoofd afspelen.  Om de fysieke motoriek goed onder de knie te krijgen is er van alles gaande. Dat heeft invloed op het slapen, waardoor je bij een baby van 8 maanden een slaapregressie kunt merken. Het is dan ineens veel moeilijker om lekker lang te slapen. Of om in slaap te vallen, waardoor het kan zijn dat je

Slaapregressies, Slaaptips, 
Veilig slapen voor je baby: richtlijnen & tips

Veilig slapen voor je baby: richtlijnen & tips

Baby’s slapen het grootste deel van de dag, in de eerste maanden soms wel 16 tot 17 uur per dag. Je wilt natuurlijk dat je kind goed slaapt, maar nog belangrijker is dat je baby veilig slaapt. Maar hoe zorg je voor een veilige slaapomgeving? In dit artikel vind je de basisrichtlijnen om je baby veilig te laten slapen en we geven ook andere tips die bijdragen aan een veilige nachtrust. Meer een luisteraar? Beluister onze podcast in samenwerking met veiligheidNL waarin we de richtlijnen met nuances bespreken. Waarom is veilig slapen belangrijk? Een veilige slaapomgeving helpt de kans op wiegendood te verkleinen. Wiegendood is een verzamelterm voor kindersterfte in de wieg en deze term wordt gegeven aan alle gevallen waarbij de oorzaak van het plotselinge overlijden niet bekend is. Hoewel het aantal gevallen van wiegendood in Nederland de afgelopen decennia flink is afgenomen, overlijden er jaarlijks nog steeds kinderen in de wieg.  Uit recente onderzoeken is gebleken dat er een verhoogd risico op wiegendood is als een drietal factoren tegelijk aanwezig zijn:  Kwetsbare baby Kritische periode (baby’s tussen de 0 en 6 maanden) Omgevingsfactoren Het is goed om te beseffen dat we eigenlijk alleen invloed hebben op de omgevingsfactoren.

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw! Digitale slaapgids – Veilig slapen

Digitale slaapgids – Veilig slapen

De slaapgids - veilig slapen duikt dieper in de huidige richtlijnen voor veilig slapen van baby's en jonge kinderen.

Oorspronkelijke prijs was: € 7,99.Huidige prijs is: € 5,00.
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 24,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids