Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat ik iets heb opgezocht op Google dat begint met de zin “Is het normaal voor een baby/peuter/kind om…”, dan zou ik nu zeker miljonair zijn!
Wanneer je ouder wordt, krijg je geen handleiding bij je baby die je vertelt wat normaal is en wat niet. Dus je eindigt met veel gissen, googelen en je zorgen maken.
Veel ouders geloven, of hebben gehoord, dat het “normaal” is dat een baby slecht slaapt. En ja, soms is dat absoluut waar. Baby’s zullen verschillende ontwikkelingsfasen doormaken waarin hun slaappatronen kunnen veranderen en het kan moeilijk zijn!
Maar deze fasen gaan voorbij en de slaap van je baby zou weer moeten verbeteren. Als dat niet lijkt te gebeuren, kan dit betekenen dat er andere onderliggende problemen zijn die het moeilijk maken voor je baby om zich te kalmeren en goed te slapen.
In dit artikel willen we alles voor je onder elkaar zetten, zodat je kunt stoppen met gissen en je zorgen maken! Na ontzettend veel gezinnen te hebben geholpen om de slaap van hun baby te verbeteren, kunnen we je vertellen wat “normaal” is en wat niet als het gaat om de slaappatronen van je baby. We delen ook enkele stappen die je kunt nemen om meer (nacht)rust te krijgen voor jou en je gezin.
In dit artikel:
Het woord “ritme” hier is een beetje misleidend, want wanneer je je baby voor het eerst mee naar huis neemt, zal er waarschijnlijk geen ritme zijn in hun slaap- of voedingsgewoonten… helemaal niets!
Het is volkomen normaal dat dingen in het begin een beetje chaotisch zijn, omdat je baby nog steeds moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
In het bijzonder worden baby’s niet geboren met een circadiaans ritme (of biologische klok). Dit begint pas te ontwikkelen als ze dichter bij de 6-8 weken komen. Dus tot die tijd kan het zijn dat je baby gewoon de hele tijd wil slapen, of dat hun dagen en nachten door elkaar heen lopen of dat hun slaapritme gewoon erg inconsistent is.
Je pasgeboren baby kan de ene dag super goed slapen en de volgende dag weigeren om te kalmeren, of ze zullen de ene nacht goed slapen en alleen wakker worden voor een paar voedingen, en de volgende nacht urenlang feesten midden in de nacht!
Deze inconsistente slaap en kalmeren kan in de eerste dagen heel normaal zijn, maar als je pasgeborene meer “slechte” slaapdagen heeft dan “goede”, is het de moeite waard om wat dieper te graven om uit te zoeken wat hen onrustig maakt. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, bekijk dan DIT artikel.
Pasgeborenen kunnen ook ontzettend verschillen in hoe makkelijker ze in slaap vallen en zichzelf kunnen kalmeren – sommige baby’s kunnen zich gemakkelijk kalmeren om vervolgens in slaap te vallen in hun wiegje (of zelfs zichzelf kalmeren om te slapen!), terwijl anderen alleen op jou of in je armen willen slapen. Ook dit is volkomen normaal, omdat je baby gewend is aan de warmte en beweging van de baarmoeder, evenals het geluid van je hartslag. Als je echter wilt weten hoe je je baby kan kalmeren en in slaap kan laten vallen in eigen bed, hebben we een aantal geweldige tips in DIT artikel.
Die eerste paar maanden thuis met je pasgeboren baby kunnen onvoorspelbaar, frustrerend EN uitputtend zijn! Tegen de tijd dat je baby ongeveer 6-8 weken oud is, zou je kunnen merken dat ze in een meer voorspelbaar ritme van dutjes en voedingen gedurende de dag vallen. Je zult het gevoel hebben dat je grip op de dingen begint te krijgen, je zult je meer mens voelen en dan…
… rond 8 weken oud wordt je baby plotseling moeilijk in slaap te krijgen voor dutjes en zal slechts 35-45 minuten per keer slapen. Opnieuw denk je “wat is er aan de hand?!”
Wat er aan de hand is, is dat je baby de 8 weken slaapregressie heeft bereikt.
Wat is een slaapregressie hoor ik je vragen? Geweldige vraag, laten we er nu naar kijken..
Dus wat is precies een slaapregressie? Simpel gezegd is het een periode waarin je baby of peuter achteruitgaat in zijn of haar slaap. Ze worden plotseling moeilijker te kalmeren, dutjes zijn korter, of ze kunnen ‘s nachts of vroeg in de ochtend vaker wakker worden.
Slaapregressies zijn gekoppeld aan veranderingen en mijlpalen in de ontwikkeling van je baby, dus er zijn bepaalde leeftijden waarop je kunt verwachten dat de slaap van je baby een dip zal krijgen. Deze leeftijden zijn onder andere:
Ik weet het, het lijkt veel, toch? Gelukkig gaan de meeste van deze regressies snel voorbij, meestal binnen een paar weken. De uitzondering hierop is de 4 maanden regressie, die een permanente verandering is in de slaappatronen van je baby. Je kunt meer lezen over al deze slaapregressies en wat tips vinden om ermee om te gaan in DIT artikel.
Slaapregressies zijn niet de enige grote veranderingen die je baby doormaakt in hun eerste paar jaar. Hun dutjes zal ook veranderen naarmate ze ouder worden, wat een andere veelvoorkomende oorzaak is van slechter slapen.
Er zijn drie dutjestransities waar je baby doorheen zal gaan, meestal op de volgende leeftijden:
In de aanloop naar deze dutjes overgangen, en zeker terwijl je baby zich aanpast, is het heel normaal dat hun slaap verstoord wordt. Dus weer kunnen ze moeilijk in slaap vallen, ‘s nachts vaker wakker worden of vroeg in de ochtend wakker worden.
De mate waarin de slaap van je baby wordt beïnvloed, hangt echt af van hoe hun dutjesstructuur eruitziet bij het ingaan van deze transities. Je kunt meer lezen over dit onderwerp en tips vinden voor het navigeren door elke van deze dutjestransities in DIT artikel.
Maar wat als je baby niet door een van deze slaapregressies of dutjestransities gaat…
Als je slaapregressies en dutjestransities hebt uitgesloten, voel je je misschien somber en denk je dat je baby gewoon een “slechte” slaper is. Maar er bestaat niet zoiets als een “slechte” slaper… niet echt. Goed slapen is iets waar ELKE baby toe in staat is… als de omstandigheden goed zijn!
Dus wat zijn die omstandigheden?
We blijven erover doorgaan, ik weet het, maar als je wilt dat je baby goed slaapt, moet je ze een omgeving bieden die bevorderlijk is voor slaap! Dat betekent een donkere kamer voor dutjes en ‘s nachts, om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te bevorderen. Het betekent ook het afspelen van witte ruis, vooral voor baby’s onder de 12 maanden, om te helpen bij het verbinden van slaapcycli en het blokkeren van omgevingsgeluiden.
Voor jongere baby’s die nog niet rollen, zorg ervoor dat ze ingebakerd zijn om hun schrikreflex te onderdrukken. Zodra ze rollen, maak de overstap naar een slaapzak, in plaats van dekens, om ze de hele nacht lekker warm te houden.
2. Een vol buikje
Een hongerige baby zal niet goed kunnen ontspannen of slapen, dus zorg ervoor dat ze goede, volle voedingen krijgen tussen dutjes door. We raden aan om je baby kort na het ontwaken uit een dutje te voeden, wanneer ze het meest alert zijn. Dit helpt ervoor te zorgen dat ze goed eten en geeft hen ook voldoende tijd om boeren te laten.
Zorg ervoor dat je baby goed boert na hun voeding, en mogelijk zelfs nogmaals voor hun dutje / bedtijd, zodat ze niet oncomfortabel wakker worden.
Dit is echt de meest cruciale voorwaarde voor slaap. Als je baby te veel of te weinig slaapt overdag, zal dit ervoor zorgen dat het moeilijk is om ze te kalmeren bij het slapengaan, dat ze ‘s nachts meer wakker worden of ‘s ochtends vroeg wakker worden. Ook de timing van hun dutjes maakt een groot verschil – je kunt meer lezen in DIT artikel.
Als je precies wilt weten wanneer je baby dutjes zou kunnen laten slapen, is de digitale slaapgids misschien wat voor jou. Het is een digitale gids voor (aanstaande) ouders die graag een routine willen creëren en/of die benieuwd zijn of hun kind niet teveel of te weinig slaapt krijgt. De routines in deze gids houden rekening met het gemiddeld aantal slaapuren per maand dat je kind nodig heeft, met de gemiddelde wakkertijd én met de biologische klok van je kind.
Deze gids bevat alleen voorbeeldroutines.
Wanneer je baby de 4 maanden slaapregressie bereikt, worden hun slaapcycli volwassen, dus je zult waarschijnlijk merken dat ze na één cyclus bij dutjes (35-45 minuten) wakker worden en elke 2 uur ‘s nachts. In tegenstelling tot de andere slaapregressies is dit een permanente verandering in de slaappatronen van een baby.
Hoe je baby in slaap valt aan het begin van dutjes en bedtijd bepaalt wat ze nodig hebben om TUSSEN die slaapcycli weer in slaap te vallen. Als ze vertrouwen op een afhankelijke slaapassociatie zoals voeding, wiegen of kloppen, zullen ze elke keer dezelfde hulp van jou verwachten wanneer ze wakker worden.
De sleutel om weer langere dutjes te krijgen en langere periodes ‘s nachts te slapen, is om je baby te leren hoe ze zelfstandig kunnen inslapen. Als aan het begin van dutjes en bedtijd zelfstandig in slaap kunnen vallen, kunnen ze zichzelf opnieuw in slaap brengen tussen slaapcycli zonder jouw hulp. Je kunt meer lezen over de 4 maanden regressie en zelfstandig inslapen in DIT artik
Slaapverwachting
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel van je baby verwacht! Zo zouden we bijvoorbeeld niet verwachten dat een baby jonger dan 3/4 maanden zelfstandig in slaap kan vallen. Sommigen kunnen dat wel, maar op deze jonge leeftijd is het een instinctief gedrag, in plaats van iets wat je baby bewust doet.
Dus als je verwacht dat je een pasgeboren baby in hun wiegje wakker kunt neerleggen en dat ze zelf in slaap vallen… denk dan nog eens na! Het is heel normaal om je baby helemaal in slaap te sussen op die leeftijd.
Op dezelfde manier verwachten we niet echt dat baby’s jonger dan 6-8 maanden de hele nacht kunnen doorslapen. Totdat een baby vast voedsel heeft, worden 1-2 wakker worden ‘s nachts voor voeding als heel normaal beschouwd. Sommige baby’s kunnen de hele nacht doorslapen vanaf een jongere leeftijd – dit kan gebeuren als ze genoeg calorieën krijgen van hun melkvoedingen gedurende de dag of als je een “droomvoeding” doet voordat je naar bed gaat.
De meeste baby’s zullen echter blijven wakker worden voor voedingen ‘s nachts totdat ze goed gewend zijn aan vast voedsel, wat misschien pas rond de 8 maanden is. Maar zelfs dan is er geen garantie dat je baby de hele nacht zal doorslapen, aangezien er eigenlijk een hele reeks factoren bij betrokken zijn!
Als je de perfecte omstandigheden voor slaap hebt en je hebt slaapregressies en overgangen van dutjes kunnen uitsluiten, betekent dit niet dat je baby een “slechte” slaper is en je moet zeker niet opgeven om hun slaap te verbeteren!
Er is ALTIJD een reden voor slecht slapen en moeilijk kalmeren. Maar soms kan het wat werk en geduld vergen om uit te zoeken wat die reden is.
Uit onze ervaring is dit meestal ziekte (tijdelijke ziekte zoals een verkoudheid of een buikgriep) of een andere medische reden zoals:
Aantal signalen om op te letten zijn:
Je zult waarschijnlijk af en toe met een aantal van deze uitdagingen te maken hebben, dus als je baby plotseling iets van deze lijst begint te doen, raak dan niet in paniek! Het betekent niet per se dat er een onderliggend medisch probleem is. Het is veel waarschijnlijker dat ze simpelweg zijn gegroeid uit hun huidige ritme en het een beetje hulp hierbij nodig heeft.
Als je baby echter verschillende van deze signalen vertoont, of als het al een tijdje aan de gang is, is het de moeite waard om verder onderzoek te doen – vooral als je er zeker van bent dat je alles al geprobeerd hebt voor je kleintje.
Als je baby een van de symptomen vertoont die in de bovengenoemde artikelen worden genoemd, praat dan met je arts, lactatiekundige of andere zorgverlener. Het kan ook helpen om video’s te maken van de voedingen van je baby of hun onrustige periodes, zodat je zorgverlener precies kan zien wat er aan de hand is! En vertrouw op je instinct – als je vermoedt dat er meer aan de hand is, is dat waarschijnlijk ook zo. Wees niet bang om een tweede mening te vragen indien nodig.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!