Een omgekeerd dag- en nachtritme. Het komt veel voor bij jonge baby’s. Slaapt je pasgeboren baby bijna de hele dag maar houdt hij jouw ‘s nachts wakker? Hoewel dit vervelend kan zijn is het iets wat vaker voorkomt. In dit artikel leggen we je uit hoe dat komt en wat je kunt doen om je baby te helpen aan een dag- en nachtritme wat matcht bij zijn of haar biologische klok.
Het duurt ongeveer 12 tot 16 weken voordat de biologische klok (ook wel het circadiaanse ritme of slaap/waak ritme) ontwikkeld is. Dit betekent dat het dus best even kan duren voordat je kindje een dag- en nachtrime gaat ontwikkelen.
Een dag- en nacht verwarring bij een baby is wanneer een baby overdag voornamelijk slaapt en ‘s nachts veel wakker is. Dit is het gevolg van een biologische klok die nog niet helemaal op de juiste manier is afgesteld met ons waak- en slaapritme. De biologische klok van je baby heeft zich als het ware nog niet helemaal juist ingesteld. Baby’s worden niet geboren met een biologische klok. Deze begint pas te ontwikkelen na een paar weken.
Een veelvoorkomend signaal is wanneer jouw pasgeboren baby overdag heel fijn en lang achter elkaar slaapt. Dit kan oplopen tot wel drie a vier uur per dutje. Baby’s met een dag- en nacht verwarring lijken alleen wakker te worden voor een voeding voordat ze weer in een diepe lange slaap belanden. Omdat ze overdag zoveel slapen en maar een bepaald aantal slaap uren te verdelen hebben, zijn veel baby’s ‘s nachts vaker wakker.
Wellicht heb je gehoord dat je, om een dag- en nachtritme te creëren, je baby overdag vooral in het licht moet laten slapen. Hoewel daglicht inderdaad een factor is waarop de biologische klok wordt ingesteld, is dit niet meer het hedendaagse advies van slaapexperts. Als het gaat om het aanleren van een juist dag- en nachtrime zijn er andere dingen, die veel belangrijker zijn. De allerbeste manier om je baby te helpen om in een dag- en nachtritme te laten komen is om ze voldoende slaapuren aan te bieden overdag. Dit betekent niet te veel laten slapen overdag maar ook niet te weinig. Dit betekent dat je de hoeveelheid slaap een beetje moet gaan controleren. De meest effectieve manier om dit te doen is door je baby af en toe uit zijn dutjes te wekken. Hierdoor blijven ze overdag langer wakker dan ‘s nachts en missen ze overdag geen voedingen.
Wanneer jouw kindje een omgekeerd dag- nachtritme lijkt te hebben is dit ook ons eerste advies. Zorg voor minder slaap overdag door je baby wakker te maken. Houd rekening met de wakkertijden zoals geadviseerd in onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines en zorg dat je je baby met regelmaat voedingen aan biedt.
Daarnaast hebben we nog wat tips om je baby te helpen aan een fijn en passend dag- en nachtrime:
Wanneer je deze stappen volgt is dit niet alleen fijn voor je baby (je helpt hem zo aan een fijn dag- en nachtritme), maar ook voor jezelf. Grote kans dat jullie snel wat meer kunnen genieten van wat rust momentjes gedurende de dag én nacht.
Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.
Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.
Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!
Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!
Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!
Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.
Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!