9.5/10 - 3153 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
baby doorkomende tandjes en slaap - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden,

Het moment dat je baby zijn eerste tandjes krijgt is een prachtige mijlpaal. Hoewel het een mooi moment is, gaan doorkomende tandjes vaak gepaard met slecht slapen. Althans, dat is wat veel ouders ervaren. Maar klopt het dat doorkomende tandjes zorgen dat je baby minder goed slaapt? En wat kan je doen als je baby last heeft van tandjes of kiezen die doorkomen?

Wanneer krijgt een baby zijn eerste tandjes?

Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby? Gemiddeld gezien komt bij baby’s de eerste melktand door rond de 5 maanden. Het doorkomen van de tanden gebeurt meestal in dezelfde volgorde en start met de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Het doorkomen van het melkgebit is een langdurig proces: het duurt ruim 2 jaar. In de leeftijd van 5 maanden tot 33 maanden komt er eigenlijk altijd wel ergens een melktand door.

Wat merk je als je baby tandjes krijgt?

Over het algemeen geven vooral de eerste tand en kies de meeste klachten bij je baby. Je baby moet dan nog wennen aan dat vreemde, onaangename gevoel in zijn mond. Niet iedere baby heeft last van de doorkomende tandjes en kiezen. Sommige baby’s hebben maandenlang last, terwijl je bij andere baby’s nauwelijks iets merkt van doorkomende tandjes. 

Kenmerken van doorkomende tandjes

Hoe weet je of de tandjes van je baby doorkomen? Er zijn een aantal kenmerken waaraan je dit kunt herkennen:

  • Je baby is huilerig / huilt meer dan normaal
  • Je baby kwijlt meer: doorkomende tandjes zorgen dat er meer speeksel wordt aangemaakt, waardoor je baby meer gaat kwijlen.
  • Je baby heeft de drang om te bijten: de doorkomende tandjes zorgen ervoor dat je baby op alles kauwt wat hij te pakken krijgt.
  • Je baby is hangerig: door de andere klachten kan je baby hangerig worden.

Slechter slapen door doorkomende tandjes: klopt dit?

We ontvangen regelmatig berichten van ouders die het doorkomen van tandjes koppelen aan bepaald slaapgedrag van hun kind of baby. Ze hebben het idee dat hun baby slechter slaapt door doorkomende tandjes en sommige ouders zijn de hele nacht in de weer met hun kind. 

Kunnen doorkomende tandjes ervoor zorgen dat je baby slechter slaapt? Hoewel het zeker kan gebeuren dat een baby ongemak ervaart en hierdoor misschien wat lastiger in slaap komt of vaker wakker wordt, zijn doorkomende tandjes geen reden om structureel slechter te slapen. Er zijn ook onderzoeken die ondersteunen dat het doorkomen van tandjes helemaal geen groot effect heeft op de slaap. Onze ervaring is dat kinderen die voorheen prima sliepen, nog steeds in staat zijn om goed en lang te slapen. Of, wanneer ze wakker worden, in ieder geval weer terug in slaap te vallen.

Ook is de bloeddruk van een baby lager als hij ligt, dan overdag wanneer hij staat. Dit zou moeten betekenen dat er tijdens het liggen juist minder pijn zou moeten zijn dan overdag. Natuurlijk, het kan echt wel dat jouw kindje wat vaker wakker wordt maar structuren slaapproblemen komen meestal door andere zaken dan door doorkomende tanden.

Wat kan ik doen als mijn baby tandjes krijgt?

Krijgt je baby zijn eerste tandjes of heeft je kind last van doorkomende tanden of kiezen? Je kunt als ouder een aantal dingen doen:

  • Wees lief voor je kind, geef hem of haar extra veel aandacht en knuffels
  • Geef je baby een (koude) bijtring. Dit geeft tegendruk aan de doorkomende tanden.
  • Doe wat je altijd doet bij het slapen gaan.

Naast verlichting van eventuele pijn en ongemak heeft je baby het meeste baat bij het vasthouden aan de bekende routine. Vandaar dat het derde punt in bovenstaand rijtje ons belangrijkste advies is: blijf qua slaapritueel en routine doen wat je deed en let op voor slaapassociaties die kunnen ontstaan in de periode dat je kind tandjes krijgt. Deze slaapassociaties kunnen zorgen voor slaapproblemen die langer in stand blijven dan het ongemak van doorkomende tandjes. Het is dan eerder de slaapassociatie die zorgt voor slapeloze nachten dan de tanden die doorkomen.

Wil je meer weten over een routine die positief bijdraagt aan het slaapgedrag van je baby en ook werkt voor jou? Bekijk dan onze slaapgids met voorbeeldroutines. In deze gids vind je uitgebreide routines voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. 

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wanneer baby op eigen kamer?

Wanneer baby op eigen kamer?

Vanaf wanneer laat je je baby slapen op een eigen kamer? Leg je een pasgeboren baby op een eigen kamer of deel je de ouderslaapkamer met je kindje? Ontdek vanaf wanneer je een baby het beste op een eigen kamer legt en hoe je deze overstap aanpakt. Baby wel of niet op eigen kamer Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood. Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor. Er zijn ook ouders die hun baby bewust nog langer bij hun op de kamer laten slapen. Wat ons betreft is er geen goed of fout, doe wat voor jullie het beste werkt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Voordelen (jonge) baby op eigen kamer De voordelen van een (jonge) baby op een eigen kamer leggen, is dat je elkaar

Overig, Slaaptips, Tips, Veilig slapen, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Slaaponderzoek: Meer inzicht in wiegendood

Slaaponderzoek: Meer inzicht in wiegendood

Onderzoekers in Australie hebben een stofje gevonden in het lichaam van baby’s met een verhoogd risico op wiegendood. Door dit stofje kunnen we nu vooraf herkennen of een baby een verhoogd risico loopt op wiegendood. Dit is een baanbrekend onderzoek omdat het tot op heden vooraf lastig is te onderzoeken of jouw baby een verhoogd risico loopt. Door dit onderzoek kunnen we wellicht vooraf zien of een kindje een verhoogd risico heeft. Wiegendood Wiegendood is het plotseling overlijden van een baby in de wieg. Bij wiegendood is er geen directe oorzaak aan te wijzen en overlijdt een kindje tijdens het slapen. Wiegendood wordt ook wel SIDS, Sudden Infant Dead Syndrome, genoemd. Wiegendood komt het meeste voor tussen de 2 en 6 maanden na de geboorte. Daling wiegendood sinds de jaren 80 Op dit moment overlijden er jaarlijks zo’n 15 tot 20 baby’s in Nederland aan wiegendood. Dit is nog steeds te veel maar al wel een stuk minder ten opzichte van de jaren 80. Hoe komt het dat er tegenwoordig minder baby’s overlijden aan wiegendood? Dit komt doordat er eind jaren 80 het advies werd ingevoerd dat je je baby altijd op de rug moest laten slapen. Dit advies heeft

Slaaptips, Wetenschappelijke onderzoeken, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
Hoe ontwikkelingssprongen de slaap van je baby kunnen beinvloeden?

Hoe ontwikkelingssprongen de slaap van je baby kunnen beinvloeden?

Heb jij weleens gehoord van een sprong? En hoe dat effect kan hebben op het (slaap)gedrag van je kindje? In dit artikel vind je meer informatie over ontwikkelingssprongen van je baby, wat er tijdens deze sprongen gebeurt en hoe ze de slaap van je baby beïnvloeden. Natuurlijk geven we ook tips hoe je deze lastige periodes kunt doorkomen. In dit artikel: Wat zijn ontwikkelingssprongen? Wellicht heb je wel eens over sprongen of ontwikkelingssprongen gehoord. Een ontwikkelingssprong is een periode waarin je kindje een mentale of fysieke ontwikkeling doormaakt. Volgens Oei ik Groei doorloopt elke baby 10 sprongen tijdens de eerste 20 maanden van hun leven. Deze sprongen zijn gekoppeld aan hun (gecorrigeerde) leeftijd die is gebaseerd is op de uitgerekende datum in plaats van de datum waarop ze zijn geboren. Signalen dat je baby in een sprong zit Gedurende een sprong of ontwikkelingssprong heeft een baby veel te doen. Hun brein is zo druk bezig met het leren van nieuwe vaardigheden, het opnemen van meer informatie en het maken van grote mentale ontwikkelingen. Deze ontwikkeling zijn positief maar kunnen tijdelijk een ander gedrag opleveren: Enkele signalen dat je baby mogelijk in een sprong zit: Hoe beïnvloeden sprongen de rust en

Ontwikkelingen, Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 
Zindelijkheid en slapen

Zindelijkheid en slapen

De meeste ouders kijken uit naar de dag waarop ze afscheid kunnen nemen van luiers, maar het idee dat er een zindelijkheidstraining of potjes training aan te pas moet komen schrikt velen af. Ook vragen veel ouders zich af hoe ze ’s nachts moeten handelen wanneer hun kindje overdag zindelijk is. In dit artikel leggen we uit hoe je zindelijkheidstraining zowel overdag als ’s nachts aanpakt en geven we enkele tips die de kans op succes vergroten. Wat is de beste leeftijd om zindelijk te worden? De meeste kinderen zijn ergens tussen de 18 maanden en 3 jaar klaar om overdag zindelijk te worden. In landen zoals Engeland wordt er rond de 18 maanden gestart met zindelijk worden, terwijl de leeftijd in Nederland een stuk hoger ligt. Wanneer en of je gaat t werken aan de zindelijkheid van je kindje hangt af van hoe belangrijk jij de zindelijkheid vindt en in hoeverre jouw kindje hier aan toe is. Er zijn ouders die nooit starten met een zindelijkheidstraining en bij wie het kindje op een gegeven moment vanzelf aangeeft naar de wc te willen. Om te beslissen of je kindje klaar is voor een zindelijkheidstraining en/of überhaupt klaar is om zindelijk

Slaapproblemen, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw! Digitale slaapgids – Veilig slapen

Digitale slaapgids – Veilig slapen

De slaapgids - veilig slapen duikt dieper in de huidige richtlijnen voor veilig slapen van baby's en jonge kinderen.

 7,99
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 24,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids