9.5/10 - 2427 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips3-4 jaar,

In de leeftijd van 3 tot 6 jaar groeien en ontwikkelen kinderen zich razendsnel, dus het is ook in deze fase belangrijk te zorge voor voldoende slaap. Slaap speelt een belangrijke rol in de fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind, maar veel ouders weten niet precies hoeveel slaap hun kind op deze leeftijd nodig heeft.

In dit artikel gaan we in op de slaapbehoeften van je kind en beantwoorden we de volgende vragen:

 • Hoeveel uur slaap heeft mijn kind nodig?
 • Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?
 • Heeft mijn kleuter nog een dutje nodig?
 • Wat moet ik doen als mijn kleuter overdag niet meer slaapt?
 • Hoe laat moet mijn kind naar bed?
 • Hoe kan ik mijn kind helpen om sneller in slaap te vallen?

Hoeveel uur slaap heeft mijn kind nodig?

De meeste richtlijnen geven aan dat kinderen tussen 3 en 5 jaar tussen de 10 en 13 uur moeten slapen gedurende een periode van 24 uur (al dan niet met een dutje overdag). Kinderen van 6 tot 12 jaar zouden tussen de 9 en 11/12 uur slapen gedurende een periode van 24 uur. Het is goed om te weten dat het brede ranges zijn en dat de individuele slaapbehoefte afhankelijk zijn van kind tot kind.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?

Kinderen die niet genoeg slaap krijgen en dus vermoeid zijn, vertonen vaak de volgende signalen:

 • Overdag moe of lusteloos voelen
 • In slaap vallen in de na middag/vroege avond
 • Moeilijkheden om in slaap te vallen ‘s avonds
 • Vroeg in de ochtend wakker worden
 • Snel geïrriteerd of overstuur
 • Moeite met het reguleren van emoties
 • Moeite met concentreren
 • Een gebrek aan motivatie of interesse in hun gebruikelijke activiteiten
 • Een gebrek aan interesse in eten
 • Hyperactiviteit of impulsief gedrag
 • Vaak ziek

Als je sommige van deze signalen voor langere tijd bij je kind zie, is het misschien een idee om te proberen wat meer slaap te krijgen – misschien door een dutje te doen of eerder naar bed te gaan. Het kan zijn dat je kind tijdelijk weer wat meer slaap nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer je kind net naar de basisschool gaat.

Heeft mijn kleuter nog een dutje nodig?

Naarmate een kind ouder wordt, zul je waarschijnlijk merken dat hun dutje in de loop van de tijd korter en minder frequent wordt. De meeste kinderen stoppen helemaal met dutten tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar oud. Dit kan echter nogal verschillen van kind tot kind en dat hangt af van allerlei factoren zoals de dagbesteding. Een kind dat bijvoorbeeld naar de opvang gaat of naar de peuterspeelzaal kan wellicht nog af en toe wel een dutje gebruiken terwijl een kindje dat vooral thuis is geen slaap meer nodig heeft.

Eigenlijk is ons algemene advies dat slapen overdag prima is zolang er in de nachten ook goed wordt geslapen. Zodra de (nacht)rust verstoord wordt is het verstandig om overdag te minderen of helemaal stoppen met slapen.

Signalen om je kleuter overdag minder te laten slapen:

 • Er lang over doen om te settelen voor het slapen gaan of bedtijd wordt steeds later naar buiten geduwd
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of ‘s nachts langdurig wakker worden
 • Vroeg wakker wordt in de ochtend
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of ‘s nachts langdurig wakker zijn
 • Er lang over doen om ‘s avonds in slaap te vallen

Wanneer je kleuter aantal van deze symptomen vertoont, raden we je aan om er eerst voor te zorgen dat het dutje niet later dan 12.30/13.00 uur begint en vervolgens om de paar dagen geleidelijk de duur van het dutje te verminderen tot het slechts 30-45 minuten duurt. Wanneer de bovengenoemde signalen na een paar dagen niet verbeteren is het wellicht tijd om het dutje helemaal te laten vallen.

Het is heel normaal dat een peuter of kleuter de ene dag geen dutje meer nodig heeft en een andere dag nog wel. Wanneer er geen dutje meer overdag wordt gedaan is ons advies om de bedtijd niet te laat te laten plaatsvinden.

Wat moet ik doen als mijn kleuter overdag niet meer slaapt?

Het kan even slikken zijn wanneer je kind geen dutje meer nodig heeft. Ons advies is om, zodra je kind niet meer slaapt, bedtijd te vervangen door rusttijd. Rusttijd is een periode waarin je kind rustig in speelt waardoor jullie beiden kunnen opladen. Probeer minimaal een uur stiltetijd in te bouwen door de volgende activiteiten te doen:

 • Lezen
 • Tekenen
 • Luisteren naar en luisterboek
 • Muziek luisteren
 • Blokken bouwen
 • Tekenen of kleien

Hoe laat moet mijn kind naar bed?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die ouders ons stellen over de slaap van hun kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud. Waarschijnlijk komt deze vraag voort uit het feit dat hun kind moeite heeft om op het ‘gebruikelijke’ bedtijd tijdstip in slaap te vallen.

Hoewel het logisch is om te denken dat je kind toe is aan een latere bedtijd, is dit zelden het geval. Sterker nog, meestal is het niet in slaap kunnen vallen rond bedtijd juist een signaal van oververmoeidheid of overprikkeling. Eerder naar bed kan dus juist helpen.

We raden aan om te streven naar de volgende bedtijden:

3 jaar Bedtijd 18:30-19:00 uur
4 jaar Bedtijd 19:00 uur
5 jaar Bedtijd 19:00 uur
6 jaar Bedtijd 19:00-19:30 uur

Zodra je kleintje overdag geen dutje meer doet, is het belangrijk om je kind niet te laat in bed te leggen. Zeker als je kind overdag veel prikkels heeft gehad. Een bedtijd tussen 18:00-19:00 is prima wanneer je kindje net is gestopt met slapen overdag.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent vroeger naar bed gaan niet noodzakelijkerwijs ook vroeger wakker worden in de ochtend. Sterker nog, een late bedtijd of een oververmoeid kind zijn twee van de belangrijkste bijdragende factoren als het gaat om vroeg opstaan.

Hoe kan ik zorgen dat mijn kleuter sneller gaat slapen wanneer ik hem naar bed breng?

Weten wat het juiste tijdstip is om je kind naar bed te brengen betekent niet altijd dat er ook direct en makkelijk geslapen gaat worden. Zeker op deze leeftijd is het niet ongewoon voor kinderen om tijd te rekken. Sommige kinderen kunnen ook van streek raken en willen dat je bij hen in de kamer blijft terwijl ze nu gaan slapen.

Een paar tips om het slapen gemakkelijker te maken:

 • Houd de kamer zo donker mogelijk en gebruik alleen een nachtlampje als je kind bang is voor het donker. Als je toch een nachtlampje moet gebruiken, raden we indien mogelijk een rood licht aan, omdat dit de minste invloed heeft op de slaap.
 • Gebruik beddengoed dat geschikt is voor de leeftijd. Totdat je kindje in staat is om de dekentjes zelf op te trekken, raden we aan om ze in een slaapzak of slaappak met beentjes te bewaren om te voorkomen dat ze het ‘s nachts koud krijgen.
 • Overweeg het gebruik van white noise als er veel andere omgevingsgeluiden zijn in of rond het huis.
 • Vermijd schermtijd en suiker in de 2 uur voor het slapengaan. Zowel schermtijd als verwerkte suiker zijn erg stimulerend voor jonge kinderen en kunnen hun rust voor het slapengaan en de kwaliteit van hun slaap ‘s nachts belemmeren. Het blauwe licht dat wordt uitgezonden door apparaten zoals tv’s, telefoons en tablets verstoort ook de afgifte van melatonine, waardoor het moeilijk wordt voor kinderen om in slaap te vallen.
 • Begin met het implementeren van een ontspannen slaapritueel voor het slapengaan. Net als volwassenen hebben kinderen wat tijd nodig om tot rust te komen en hun hersenen en lichaam uit te schakelen voordat ze gaan slapen. Dus in plaats van schermtijd of fysieke activiteiten, probeer ‘stille tijd’-activiteiten zoals die we eerder noemden.
 • Dit slaapritueel voor het slapengaan is ook een geweldige kans voor ouders om aan het einde van een drukke dag weer contact te maken met hun kinderen. Door deze een-op-een tijd met je kind door te brengen, kunt je verlatingsangst of herhaalde verzoeken om terug te komen naar hun kamer verminderen.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Alles over spenen

Alles over spenen

Is een speen goed of slecht? Er zijn veel verschillende meningen over spenen en het gebruik hiervan. Wij zijn over het algemeen voor het gebruik van spenen; vooral in de eerste maanden kan het enkele belangrijke voordelen bieden. Wat zijn deze voordelen en hoe leer je je baby een speen gebruiken? Waarom speen gebruiken? Het gebruik van een speen is een onderwerp waar veel deskundigen een mening over hebben. De één zweert erbij en de ander juist niet. Onze mening is niet zo zwart/wit. Het hangt af van verschillende factoren of we wel of geen speen adviseren. Denk aan de zuigbehoefte van je kind, de situatie en de leeftijd van een baby.  Voordelen van een speen bij jonge baby’s In de basis zijn wij de eerste maanden positief over het gebruik van een speen. Jonge baby’s hebben namelijk een zuigbehoefte. In de buik zuigen alle baby’s op hun vingers. Omdat in de buik weinig ruimte is en de vingers automatisch dichtbij de mond zitten, gaat dit vrij eenvoudig.  Eenmaal uit de buik is deze handeling een stuk lastiger voor je baby. Pasgeboren baby’s kunnen niet zelf hun vingers naar hun mond bewegen, dit komt gemiddeld pas na 3/4 maanden. Hierdoor

Slaaptips, Tips, Veilig slapen, video, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 13 weken

Slaaptips voor baby van 13 weken

In de eerste maanden is het slaapritme van een baby doorgaans nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Een baby van 13 weken heeft veel baat bij regelmaat en structuur, maar het kan nog wat lastig zijn om je kind aan een routine te laten wennen. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 13 weken en waarom wordt een routine steeds belangrijker vanaf deze leeftijd? Hoeveel slaap heeft een baby van 13 weken nodig? Veel ouders willen weten hoeveel slaap een baby van 13 weken nodig heeft. Het is belangrijk om te beseffen dat iedere baby anders is en dat de gemiddelden in de eerste maanden sterk uiteen lopen. De ene baby heeft veel meer slaap nodig dan de ander. Daarnaast ontwikkelt iedere baby zich op z’n eigen tempo en wil je vooral kijken naar wat werkt voor jullie.  Ben je toch benieuwd hoeveel een baby van 13 weken ongeveer slaapt? Gemiddeld slaapt een baby rond deze leeftijd ‘s nachts ongeveer 12 uur. Overdag slaapt een baby van 13 weken gemiddeld 4 – 5 uur. Ons advies is om de slaap overdag te verdelen over 3 à 4 dutjes. Een baby van 13 weken kan doorgaans ook al wat langer

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 7 maanden

Slaapregressie 7 maanden

Een paar slaapregressies worden (h)erkent als momenten waarop veel baby’s opeens anders of minder goed gaan slapen. Dit is rond de 4, 8, 12, 18 en 24 maanden. Toch ervaren ook veel ouders dat het slaapgedrag verandert rond de 7 maanden. Dit kan goed. Wellicht is jouw baby iets eerder met bepaalde ontwikkelingen en merk jij dus iets eerder dan gemiddeld de slaapregressie van 8 maanden. Dus heeft je kleintje eigenlijk altijd goed geslapen, maar lukt dat nu niet meer? Het is een heel logische leeftijd waarop dit gebeurt, dus dat is niets om je zorgen over te maken. Wel kan het heel lastig zijn, dus daar helpen we je natuurlijk graag bij. Slaapt je baby midden in de nacht ineens niet meer door? Of wordt het overdag moeilijker om in slaap te vallen? Weigert je baby opeens om dutjes te doen? Of merk je iets anders? In alle gevallen kan dat te maken hebben met een slaapregressie. Rechtop zitten en tijgeren Een slaapregressie zoals die rond 7 maanden ontstaat als je baby belangrijke ontwikkelingen door maakt. De kans is groot dat je kleintje oefent met rechtop zitten. En misschien zelfs al met wat tijgeren of zelfs het kruipen. Het

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby zelf in slaap laten vallen

Baby zelf in slaap laten vallen

Voor ouders kan het lastig zijn om een baby zelfstandig te laten slapen. Veel baby’s vinden het namelijk moeilijk om zelf in slaap te vallen en gaan huilen. Wat kan je doen om hierbij te helpen? En waarom is het zelfstandig laten slapen van een baby een must als je wilt dat je baby gaat doorslapen? Waarom baby zelf in slaap laten vallen? Wanneer een baby zelfstandig in slaap kan vallen, kan hij of zij dit ook als hij in de nacht even kort wakker wordt. Een baby die altijd hulp heeft bij het in slaap vallen, heeft deze hulp ook nodig in de nacht en dit kan het doorslapen belemmeren. Zelfstandig in slaap kunnen vallen is dus een belangrijke factor bij je baby laten doorslapen. Bovendien speelt het gebrek aan zelfstandig in slaap vallen ook vaak een rol bij baby’s die alleen maar korte hazenslaapjes slapen overdag. Baby valt moeilijk zelf in slaap Ons advies is om eerst rekening te houden met de (gemiddelde) wakkertijd van je baby. Dit advies geldt voor alle ouders wiens baby lastig zelfstandig in slaap valt. Hoewel iedere baby een eigen wakkertijd heeft, zijn er wel richtlijnen voor gemiddelde wakkertijden. Deze vind je in

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden