9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips3-4 jaar,

In de leeftijd van 3 tot 6 jaar groeien en ontwikkelen kinderen zich razendsnel, dus het is ook in deze fase belangrijk te zorge voor voldoende slaap. Slaap speelt een belangrijke rol in de fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind, maar veel ouders weten niet precies hoeveel slaap hun kind op deze leeftijd nodig heeft.

In dit artikel gaan we in op de slaapbehoeften van je kind en beantwoorden we de volgende vragen:

 • Hoeveel uur slaap heeft mijn kind nodig?
 • Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?
 • Heeft mijn kleuter nog een dutje nodig?
 • Wat moet ik doen als mijn kleuter overdag niet meer slaapt?
 • Hoe laat moet mijn kind naar bed?
 • Hoe kan ik mijn kind helpen om sneller in slaap te vallen?

Hoeveel uur slaap heeft mijn kind nodig?

De meeste richtlijnen geven aan dat kinderen tussen 3 en 5 jaar tussen de 10 en 13 uur moeten slapen gedurende een periode van 24 uur (al dan niet met een dutje overdag). Kinderen van 6 tot 12 jaar zouden tussen de 9 en 11/12 uur slapen gedurende een periode van 24 uur. Het is goed om te weten dat het brede ranges zijn en dat de individuele slaapbehoefte afhankelijk zijn van kind tot kind.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?

Kinderen die niet genoeg slaap krijgen en dus vermoeid zijn, vertonen vaak de volgende signalen:

 • Overdag moe of lusteloos voelen
 • In slaap vallen in de na middag/vroege avond
 • Moeilijkheden om in slaap te vallen ‘s avonds
 • Vroeg in de ochtend wakker worden
 • Snel geïrriteerd of overstuur
 • Moeite met het reguleren van emoties
 • Moeite met concentreren
 • Een gebrek aan motivatie of interesse in hun gebruikelijke activiteiten
 • Een gebrek aan interesse in eten
 • Hyperactiviteit of impulsief gedrag
 • Vaak ziek

Als je sommige van deze signalen voor langere tijd bij je kind zie, is het misschien een idee om te proberen wat meer slaap te krijgen – misschien door een dutje te doen of eerder naar bed te gaan. Het kan zijn dat je kind tijdelijk weer wat meer slaap nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer je kind net naar de basisschool gaat.

Heeft mijn kleuter nog een dutje nodig?

Naarmate een kind ouder wordt, zul je waarschijnlijk merken dat hun dutje in de loop van de tijd korter en minder frequent wordt. De meeste kinderen stoppen helemaal met dutten tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar oud. Dit kan echter nogal verschillen van kind tot kind en dat hangt af van allerlei factoren zoals de dagbesteding. Een kind dat bijvoorbeeld naar de opvang gaat of naar de peuterspeelzaal kan wellicht nog af en toe wel een dutje gebruiken terwijl een kindje dat vooral thuis is geen slaap meer nodig heeft.

Eigenlijk is ons algemene advies dat slapen overdag prima is zolang er in de nachten ook goed wordt geslapen. Zodra de (nacht)rust verstoord wordt is het verstandig om overdag te minderen of helemaal stoppen met slapen.

Signalen om je kleuter overdag minder te laten slapen:

 • Er lang over doen om te settelen voor het slapen gaan of bedtijd wordt steeds later naar buiten geduwd
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of ‘s nachts langdurig wakker worden
 • Vroeg wakker wordt in de ochtend
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of ‘s nachts langdurig wakker zijn
 • Er lang over doen om ‘s avonds in slaap te vallen

Wanneer je kleuter aantal van deze symptomen vertoont, raden we je aan om er eerst voor te zorgen dat het dutje niet later dan 12.30/13.00 uur begint en vervolgens om de paar dagen geleidelijk de duur van het dutje te verminderen tot het slechts 30-45 minuten duurt. Wanneer de bovengenoemde signalen na een paar dagen niet verbeteren is het wellicht tijd om het dutje helemaal te laten vallen.

Het is heel normaal dat een peuter of kleuter de ene dag geen dutje meer nodig heeft en een andere dag nog wel. Wanneer er geen dutje meer overdag wordt gedaan is ons advies om de bedtijd niet te laat te laten plaatsvinden.

Wat moet ik doen als mijn kleuter overdag niet meer slaapt?

Het kan even slikken zijn wanneer je kind geen dutje meer nodig heeft. Ons advies is om, zodra je kind niet meer slaapt, bedtijd te vervangen door rusttijd. Rusttijd is een periode waarin je kind rustig in speelt waardoor jullie beiden kunnen opladen. Probeer minimaal een uur stiltetijd in te bouwen door de volgende activiteiten te doen:

 • Lezen
 • Tekenen
 • Luisteren naar en luisterboek
 • Muziek luisteren
 • Blokken bouwen
 • Tekenen of kleien

Hoe laat moet mijn kind naar bed?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die ouders ons stellen over de slaap van hun kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud. Waarschijnlijk komt deze vraag voort uit het feit dat hun kind moeite heeft om op het ‘gebruikelijke’ bedtijd tijdstip in slaap te vallen.

Hoewel het logisch is om te denken dat je kind toe is aan een latere bedtijd, is dit zelden het geval. Sterker nog, meestal is het niet in slaap kunnen vallen rond bedtijd juist een signaal van oververmoeidheid of overprikkeling. Eerder naar bed kan dus juist helpen.

We raden aan om te streven naar de volgende bedtijden:

3 jaar Bedtijd 18:30-19:00 uur
4 jaar Bedtijd 19:00 uur
5 jaar Bedtijd 19:00 uur
6 jaar Bedtijd 19:00-19:30 uur

Zodra je kleintje overdag geen dutje meer doet, is het belangrijk om je kind niet te laat in bed te leggen. Zeker als je kind overdag veel prikkels heeft gehad. Een bedtijd tussen 18:00-19:00 is prima wanneer je kindje net is gestopt met slapen overdag.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent vroeger naar bed gaan niet noodzakelijkerwijs ook vroeger wakker worden in de ochtend. Sterker nog, een late bedtijd of een oververmoeid kind zijn twee van de belangrijkste bijdragende factoren als het gaat om vroeg opstaan.

Hoe kan ik zorgen dat mijn kleuter sneller gaat slapen wanneer ik hem naar bed breng?

Weten wat het juiste tijdstip is om je kind naar bed te brengen betekent niet altijd dat er ook direct en makkelijk geslapen gaat worden. Zeker op deze leeftijd is het niet ongewoon voor kinderen om tijd te rekken. Sommige kinderen kunnen ook van streek raken en willen dat je bij hen in de kamer blijft terwijl ze nu gaan slapen.

Een paar tips om het slapen gemakkelijker te maken:

 • Houd de kamer zo donker mogelijk en gebruik alleen een nachtlampje als je kind bang is voor het donker. Als je toch een nachtlampje moet gebruiken, raden we indien mogelijk een rood licht aan, omdat dit de minste invloed heeft op de slaap.
 • Gebruik beddengoed dat geschikt is voor de leeftijd. Totdat je kindje in staat is om de dekentjes zelf op te trekken, raden we aan om ze in een slaapzak of slaappak met beentjes te bewaren om te voorkomen dat ze het ‘s nachts koud krijgen.
 • Overweeg het gebruik van white noise als er veel andere omgevingsgeluiden zijn in of rond het huis.
 • Vermijd schermtijd en suiker in de 2 uur voor het slapengaan. Zowel schermtijd als verwerkte suiker zijn erg stimulerend voor jonge kinderen en kunnen hun rust voor het slapengaan en de kwaliteit van hun slaap ‘s nachts belemmeren. Het blauwe licht dat wordt uitgezonden door apparaten zoals tv’s, telefoons en tablets verstoort ook de afgifte van melatonine, waardoor het moeilijk wordt voor kinderen om in slaap te vallen.
 • Begin met het implementeren van een ontspannen slaapritueel voor het slapengaan. Net als volwassenen hebben kinderen wat tijd nodig om tot rust te komen en hun hersenen en lichaam uit te schakelen voordat ze gaan slapen. Dus in plaats van schermtijd of fysieke activiteiten, probeer ‘stille tijd’-activiteiten zoals die we eerder noemden.
 • Dit slaapritueel voor het slapengaan is ook een geweldige kans voor ouders om aan het einde van een drukke dag weer contact te maken met hun kinderen. Door deze een-op-een tijd met je kind door te brengen, kunt je verlatingsangst of herhaalde verzoeken om terug te komen naar hun kamer verminderen.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 10.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Feed Them Social: Instagram Feed not loaded, please add your Access Token from the Gear Icon Tab.
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden