9.5/10 - 2648 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Slaaptips3-4 jaar,

In de leeftijd van 3 tot 6 jaar groeien en ontwikkelen kinderen zich razendsnel, dus het is ook in deze fase belangrijk te zorge voor voldoende slaap. Slaap speelt een belangrijke rol in de fysieke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind, maar veel ouders weten niet precies hoeveel slaap hun kind op deze leeftijd nodig heeft.

In dit artikel gaan we in op de slaapbehoeften van je kind en beantwoorden we de volgende vragen:

 • Hoeveel uur slaap heeft mijn kind nodig?
 • Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?
 • Heeft mijn kleuter nog een dutje nodig?
 • Wat moet ik doen als mijn kleuter overdag niet meer slaapt?
 • Hoe laat moet mijn kind naar bed?
 • Hoe kan ik mijn kind helpen om sneller in slaap te vallen?

Hoeveel uur slaap heeft mijn kind nodig?

De meeste richtlijnen geven aan dat kinderen tussen 3 en 5 jaar tussen de 10 en 13 uur moeten slapen gedurende een periode van 24 uur (al dan niet met een dutje overdag). Kinderen van 6 tot 12 jaar zouden tussen de 9 en 11/12 uur slapen gedurende een periode van 24 uur. Het is goed om te weten dat het brede ranges zijn en dat de individuele slaapbehoefte afhankelijk zijn van kind tot kind.

Hoe weet ik of mijn kind voldoende slaapt?

Kinderen die niet genoeg slaap krijgen en dus vermoeid zijn, vertonen vaak de volgende signalen:

 • Overdag moe of lusteloos voelen
 • In slaap vallen in de na middag/vroege avond
 • Moeilijkheden om in slaap te vallen ‘s avonds
 • Vroeg in de ochtend wakker worden
 • Snel geïrriteerd of overstuur
 • Moeite met het reguleren van emoties
 • Moeite met concentreren
 • Een gebrek aan motivatie of interesse in hun gebruikelijke activiteiten
 • Een gebrek aan interesse in eten
 • Hyperactiviteit of impulsief gedrag
 • Vaak ziek

Als je sommige van deze signalen voor langere tijd bij je kind zie, is het misschien een idee om te proberen wat meer slaap te krijgen – misschien door een dutje te doen of eerder naar bed te gaan. Het kan zijn dat je kind tijdelijk weer wat meer slaap nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer je kind net naar de basisschool gaat.

Heeft mijn kleuter nog een dutje nodig?

Naarmate een kind ouder wordt, zul je waarschijnlijk merken dat hun dutje in de loop van de tijd korter en minder frequent wordt. De meeste kinderen stoppen helemaal met dutten tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar oud. Dit kan echter nogal verschillen van kind tot kind en dat hangt af van allerlei factoren zoals de dagbesteding. Een kind dat bijvoorbeeld naar de opvang gaat of naar de peuterspeelzaal kan wellicht nog af en toe wel een dutje gebruiken terwijl een kindje dat vooral thuis is geen slaap meer nodig heeft.

Eigenlijk is ons algemene advies dat slapen overdag prima is zolang er in de nachten ook goed wordt geslapen. Zodra de (nacht)rust verstoord wordt is het verstandig om overdag te minderen of helemaal stoppen met slapen.

Signalen om je kleuter overdag minder te laten slapen:

 • Er lang over doen om te settelen voor het slapen gaan of bedtijd wordt steeds later naar buiten geduwd
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of ‘s nachts langdurig wakker worden
 • Vroeg wakker wordt in de ochtend
 • Meerdere keren ‘s nachts wakker worden of ‘s nachts langdurig wakker zijn
 • Er lang over doen om ‘s avonds in slaap te vallen

Wanneer je kleuter aantal van deze symptomen vertoont, raden we je aan om er eerst voor te zorgen dat het dutje niet later dan 12.30/13.00 uur begint en vervolgens om de paar dagen geleidelijk de duur van het dutje te verminderen tot het slechts 30-45 minuten duurt. Wanneer de bovengenoemde signalen na een paar dagen niet verbeteren is het wellicht tijd om het dutje helemaal te laten vallen.

Het is heel normaal dat een peuter of kleuter de ene dag geen dutje meer nodig heeft en een andere dag nog wel. Wanneer er geen dutje meer overdag wordt gedaan is ons advies om de bedtijd niet te laat te laten plaatsvinden.

Wat moet ik doen als mijn kleuter overdag niet meer slaapt?

Het kan even slikken zijn wanneer je kind geen dutje meer nodig heeft. Ons advies is om, zodra je kind niet meer slaapt, bedtijd te vervangen door rusttijd. Rusttijd is een periode waarin je kind rustig in speelt waardoor jullie beiden kunnen opladen. Probeer minimaal een uur stiltetijd in te bouwen door de volgende activiteiten te doen:

 • Lezen
 • Tekenen
 • Luisteren naar en luisterboek
 • Muziek luisteren
 • Blokken bouwen
 • Tekenen of kleien

Hoe laat moet mijn kind naar bed?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die ouders ons stellen over de slaap van hun kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar oud. Waarschijnlijk komt deze vraag voort uit het feit dat hun kind moeite heeft om op het ‘gebruikelijke’ bedtijd tijdstip in slaap te vallen.

Hoewel het logisch is om te denken dat je kind toe is aan een latere bedtijd, is dit zelden het geval. Sterker nog, meestal is het niet in slaap kunnen vallen rond bedtijd juist een signaal van oververmoeidheid of overprikkeling. Eerder naar bed kan dus juist helpen.

We raden aan om te streven naar de volgende bedtijden:

3 jaar Bedtijd 18:30-19:00 uur
4 jaar Bedtijd 19:00 uur
5 jaar Bedtijd 19:00 uur
6 jaar Bedtijd 19:00-19:30 uur

Zodra je kleintje overdag geen dutje meer doet, is het belangrijk om je kind niet te laat in bed te leggen. Zeker als je kind overdag veel prikkels heeft gehad. Een bedtijd tussen 18:00-19:00 is prima wanneer je kindje net is gestopt met slapen overdag.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent vroeger naar bed gaan niet noodzakelijkerwijs ook vroeger wakker worden in de ochtend. Sterker nog, een late bedtijd of een oververmoeid kind zijn twee van de belangrijkste bijdragende factoren als het gaat om vroeg opstaan.

Hoe kan ik zorgen dat mijn kleuter sneller gaat slapen wanneer ik hem naar bed breng?

Weten wat het juiste tijdstip is om je kind naar bed te brengen betekent niet altijd dat er ook direct en makkelijk geslapen gaat worden. Zeker op deze leeftijd is het niet ongewoon voor kinderen om tijd te rekken. Sommige kinderen kunnen ook van streek raken en willen dat je bij hen in de kamer blijft terwijl ze nu gaan slapen.

Een paar tips om het slapen gemakkelijker te maken:

 • Houd de kamer zo donker mogelijk en gebruik alleen een nachtlampje als je kind bang is voor het donker. Als je toch een nachtlampje moet gebruiken, raden we indien mogelijk een rood licht aan, omdat dit de minste invloed heeft op de slaap.
 • Gebruik beddengoed dat geschikt is voor de leeftijd. Totdat je kindje in staat is om de dekentjes zelf op te trekken, raden we aan om ze in een slaapzak of slaappak met beentjes te bewaren om te voorkomen dat ze het ‘s nachts koud krijgen.
 • Overweeg het gebruik van white noise als er veel andere omgevingsgeluiden zijn in of rond het huis.
 • Vermijd schermtijd en suiker in de 2 uur voor het slapengaan. Zowel schermtijd als verwerkte suiker zijn erg stimulerend voor jonge kinderen en kunnen hun rust voor het slapengaan en de kwaliteit van hun slaap ‘s nachts belemmeren. Het blauwe licht dat wordt uitgezonden door apparaten zoals tv’s, telefoons en tablets verstoort ook de afgifte van melatonine, waardoor het moeilijk wordt voor kinderen om in slaap te vallen.
 • Begin met het implementeren van een ontspannen slaapritueel voor het slapengaan. Net als volwassenen hebben kinderen wat tijd nodig om tot rust te komen en hun hersenen en lichaam uit te schakelen voordat ze gaan slapen. Dus in plaats van schermtijd of fysieke activiteiten, probeer ‘stille tijd’-activiteiten zoals die we eerder noemden.
 • Dit slaapritueel voor het slapengaan is ook een geweldige kans voor ouders om aan het einde van een drukke dag weer contact te maken met hun kinderen. Door deze een-op-een tijd met je kind door te brengen, kunt je verlatingsangst of herhaalde verzoeken om terug te komen naar hun kamer verminderen.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Alles Over Slaapregressies

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen? Wat is een slaapregressie? Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over.  Wanneer zijn de slaapregressies? Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te

Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 3 maanden

Slaaptips voor baby van 3 maanden

Je baby groeit ontzettend hard in de eerste maanden en slaapt nog een groot deel van de tijd. In deze eerste periode moet je baby nog leren hoe hij een goed slaapritme opbouwt en het ritme is hierdoor nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 3 maanden en hoe kan een routine helpen de slaap te verbeteren? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 weken nodig? Hoeveel slaap heeft een baby nodig als hij of zij 12 weken oud is? Iedere baby is anders en de ene baby heeft meer slaap nodig dan de ander. Gemiddeld slaapt een baby van 3 maanden ongeveer 12 uur ‘s nachts en slaapt hij overdag nog 4 à 5 uur. Ons advies is de slaap overdag te verdelen over 3 – 4 dutjes. Gemiddeld heeft een baby van 12 weken een wakkertijd van 1,5 tot 2 uur, maar dit verschilt per baby. Het kan goed zijn dat jouw baby al langer achter elkaar wakker kan zijn of juist sneller weer een slaapje nodig heeft. Baby van 12 weken wil niet slapen Vrijwel iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je baby wil niet slapen.

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 18 maanden

Slaapregressie 18 maanden

Een driftbui op z’n tijd en een duidelijker eigen willetje: de slaapregressie rond 18 maanden kan best lastig zijn. Het is een moment waarop je kleine ineens niet meer zo goed kan gaan slapen, ook al was dat eerder helemaal geen probleem. Je kan merken dat je kindje zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts niet meer zo makkelijk in slaap valt. Je dreumes lijkt helemaal geen behoefte te hebben aan slapen. Sommige dreumessen weigeren dan opeens om naar bed te gaan en gaan huilen, krijsen of roepen als je ze naar boven brengt.  Het kan met name bij je eerste kindje een grote verrassing zijn, vooral als je er eerder eigenlijk niet of nauwelijks mee te maken hebt gehad omdat je kleine altijd een goede slaper was. Toch komen deze problemen vaak voor, zeker rond de leeftijd van 18 maanden. Dit noemen we ook wel de slaapregressies van 18 maanden. In dit artikel vind je meer informatie over de slaapregressie van rond de 18 maanden.  Huilend, krijsend of roepend wakker worden Hoewel de slaapregressie van 18 maanden niets is om je zorgen over te maken, kan deze fase wel enorm vervelend zijn. Voor zowel je dreumes als voor

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby in slaapzak laten slapen

Baby in slaapzak laten slapen

Waarom is het verstandig een baby in een slaapzak te laten slapen? Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby’s verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen. Vanaf welke leeftijd is een babyslaapzak aan te raden en tot wanneer laat je je baby of kind in een slaapzak slapen? Vanaf wanneer baby in slaapzak laten slapen? Het algemene advies is om baby’s in ieder geval in een slaapzak te laten slapen vanaf het moment dat ze beginnen met (om)rollen. Als je baby omrolt of veel beweegt, kan hij of zij onder de dekens terechtkomen. Ook is inbakeren dan niet altijd meer veilig omdat je baby door het inbakeren niet zijn armpjes kan gebruiken om het hoofdje op te tillen. Een daarvoor bestemde baby slaapzak helpt dan bij het verkleinen van het risico op verstikkingsgevaar. Wanneer het omrollen begint, verschilt per baby. Meestal gebeurt dit ergens tussen de 4 en 6 maanden. Pasgeboren baby’s: slaapzak of inbakeren? Voordat een baby zelf kan omrollen, is ons advies om hem of haar in te bakeren. Je

Overig, Slaapproducten, Slaaptips, Tips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Ook op vakantie een fijne (nacht)rust?

Bekijk onze Slaapgids VAKANTIE(S)
9.5/10 - 2630 beoordelingen
vakantiegids