9.5/10 - 2494 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
slaaptipsvoorbabys verlatingsangst bij baby's en peuters
Slaaptips1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Wat is verlatingsangst? Vindt jouw kindje het lastig als jij uit het zicht verdwijnt? Of zit jouw kindje opeens enorm aan jou geplakt? Het kan goed dat jouw kindje last heeft van verlatingsangst. In dit artikel lees je meer over verlatingsangst bij baby’s en bij peuters.

In dit artikel:

  • Wat is verlatingsangst?
  • Signalen van verlatingsangst
  • Wanneer begint verlatingsangst?
  • Hoe lang duurt verlatingsangst?
  • Verlatingsangst ‘s nachts
  • Grote veranderingen managen
  • Hoe om te gaan met verlatingsangst

Wat is verlatingsangst?

Simpel gezegd is verlatingsangst wanneer je baby of peuter angstig, bezorgd of overstuur wordt wanneer je hem of haar verlaat. Hoewel dit vervelend is voor zowel jou als je kindje is het belangrijk om te weten dat dit een volkomen normale ontwikkeling is. Wanneer jouw kindje last heeft van verlatingsangst is er dus niet iets mis met je kindje op het moment dat hij last heeft van verlatingsangst.

Rond de leeftijd van 6-8 maanden ontwikkelen baby’s een nieuwe vaardigheid. Rond deze leeftijd beginnen ze te begrijpen dat een object ook kan bestaan wanneer het object uit hun zicht is. Voor deze ontwikkeling was je kindje niet in staat om dit te begrijpen. Dus wanneer je bij een jongere baby uit het zicht verdwijnt, bijvoorbeeld om even te douchen, dan ben jij ook echt weg en besta je niet meer in hun gedachten. Wanneer je weer terug komt is het dus een enorme verassing en daarom zijn veel baby’s zo blij om hun ouders weer te zien.

Maar, als oudere baby’s en peuters begrijpen dat je niet voor altijd bent verdwenen, waarom zijn ze dan zo van streek als je ze achterlaat?

Er zijn een paar redenen waarom verlatingsangst niet stopt, ook niet als een kindje eenmaal begrijpt dat een object of persoon niet echt verdwenen is:

  • Je oudere baby of peuter is continue aan het leren en blijft groeien. Tijdens deze ontwikkelingssprongen leren ze veel nieuwe vaardigheden en in deze tijd merken veel ouders dat hun baby aanhankelijker is.
  • Hoewel ze begrijpen dat je bestaat als je nu uit het zicht bent, hebben ze nog geen echt idee van tijd. Dit kan erg verontrustend voor ze zijn, omdat ze niet begrijpen hoe lang je weg zult zijn.
  • Je bent nagenoeg hun hele leven al bij ze geweest. Bij jou voelen ze zich veilig, geborgen en geliefd. Een kindje snapt nog niet waarom jij weg moet en waarom je niet altijd bij ze zou willen zijn.

Signalen van verlatingsangst

Baby’s en peuters die verlatingsangst ervaren, zijn bang dat hun ouder of verzorger hen gaat verlaten en niet meer terugkomt. Zoals we hebben gezien, kan deze angst te wijten zijn aan een aantal verschillende factoren.

Enkele signalen van verlatingsangst zijn:

  • Huilen als je de kamer verlaat
  • Aan je vastklampen of huilen in nieuwe omgevingen
  • Angst bij het ontmoeten van nieuwe mensen
  • Niet willen slapen tijdens dutjes en/of bedtijd
  • Willen dat een ouder bij ze blijft als ze gaan slapen of ze in slaap knuffelt
  • ‘s Nachts wakker worden en/of vaker wakker worden
  • Vanaf ongeveer 2 jaar nachtmerries

Wanneer begint verlatingsangst?

Verlatingsangst begint meestal rond de leeftijd van 6 maanden en tegen 3 jaar zullen de meeste kinderen er overheen gegroeid zijn. Het goede nieuws is dat hoewel je kleintje in deze periode waarschijnlijk verlatingsangst zal ervaren, deze verlatingsangst niet continue aanwezig zal zijn. De kans is groot dat je pieken en dalen merkt in de verlatingsangst.

Het temperament van een kindje zal ook van invloed zijn op hoe vaak en hoe intens zij verlatingsangst ervaren. Wanneer je meerdere kinderen hebt kan het goed zijn dat je merkt dat het ene kindjes veel vaker of intenser last heeft van verlatingsangst dan een ander kind.

Verlatingsangst bij baby’s

Pasgeboren baby’s vinden het meestal prima dat ze aan iemand anders worden gegeven. Naarmate je baby echter wat ouder wordt, merk je misschien dat ze niet zo graag door vreemden vastgehouden willen worden. Ze zijn misschien nog steeds blij met bekende gezichten die ze regelmatig zien, maar zoals we hebben geleerd, zullen ze denken dat je voor altijd weg bent als je ook maar even verdwijnt. Dit kan natuurlijk vervelend zijn voor je kindje.

Zodra de nieuwe vaardigheid van een baby zich rond 6-8 maanden ontwikkelt en de “objectpermanentie” zich ontwikkeld kan dit de verlatingsangst een tijdje verminderen maar er zijn veel ontwikkelingssprongen die een baby zal maken die een piek in verlatingsangst kunnen veroorzaken. Tijdens deze sprongen kan je baby bovendien een stuk onrustiger en aanhankelijker zijn.

De slaapregressie van 8-10 maanden veroorzaakt ook vaak een piek in verlatingsangst. Tijdens deze regressie kan een baby plotseling aanhankelijk worden tijdens dutjes en bedtijd. Veel baby’s willen dat je bij ze blijft en gaan huilen zodra je de kamer verlaat.

Verlatingsangst bij peuters

Zodra je baby een peuter wordt, vertraagd hun groei- en ontwikkelingstempo in vergelijking met het eerste levensjaar. Dit betekent dat er veel meer variatie zit binnen de tijd wanneer een kindje door ene bepaalde ontwikkeling gaat. Zo kan het goed zijn dat het ene kindje rond de 15 maanden een piek heeft in verlatingsangst terwijl het bij een ander kindje pas rond de leeftijd van twee jaar ontstaat. als het gaat om ontwikkelingsmijlpalen.

Dit gezegd hebbende, worden slaapregressies vaak in verband gebracht met verlatingsangst. Met name de regressie van 18 maanden kan ervoor zorgen dat uw peuter ineens erg aanhankelijk en angstig wordt.

Daarbij is het goed om te vermelden dat elke grote verandering in het leven van een peuter ook een piek in verlatingsangst kan veroorzaken. Houd er rekening mee dat jouw “grote” peuter eigenlijk nog heel erg klein is.

Hoelang duurt verlatingsangst?

De kan is groot dat er momenten zijn dat je kindje het prima vindt wanneer je ze achterlaat terwijl je een dag later ervaart dat je kindje in tranen uitbarstte terwijl jij alleen maar even naar de keuken loopt. Dit is volkomen normaal. Zoals we eerder vermeldden, heeft verlatingsangst de neiging om op bepaalde momenten te pieken.

Wanneer je baby een piek in verlatingsangst ervaart, duurt het waarschijnlijk een week of twee voordat het begint af te nemen. Bij een peuter kan het echter zijn dat de angst wat langer aanhoudt – tot wel een maand. Maar ook hier zien we dat dit bij het ene kind langer duurt dan bij het andere kindje.

Hoe jij de verlatingsangst van je kindje ook ervaart, houd hoop! Er komt écht een moment dat je naar de wc kan zonder dat je kindje gaat huilen.

Verlatingsangst ‘s nachts

Als je baby of peuter ‘s nachts meer wakker wordt, is ons eerste advies om te kijken of je kindje niet te veel of te weinig slaapt overdag én of de indeling van de dutjes ook klopt. Je kunt dit bekijken in onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines. Wanneer dit klopt en er verder geen duidelijke oorzaken zijn, denk hierbij aan een oorontsteking of ander lichamelijk ongemak zoals griep, en je ook overdag merkt dat je kindje zich anders gedraagt is het mogelijk dat er verlatingsangst speelt.

Als je denkt dat verlatingsangst de oorzaak is van het opeens nachtelijk wakker worden van je kindje, dan zijn onderstaande opties manieren om je kindje te helpen:

  • Zorg voor een duidelijk slaapritueel of bedtijdritueel. Consistentie is belangrijk en helpt je kindje om te begrijpen wat er gaat gebeuren. Dit geeft een veilig en geborgen gevoel in tijden van (mentale)veranderingen.
  • Laat de bedtijd niet te lang duren. Houd je aan je normale routine, vooral met peuters, anders blijf je in de weer met een extra verhaaltje, extra knuffel of nóg een keer naar de wc.
  • Als je babyfoon een terugspreekfunctie heeft, kun je je kleintje geruststellen met je stem van buiten de kamer.
  • Het introduceren van een knuffel of knuffel kan voor extra geruststelling zorgen. Probeer er eerst zelf een paar nachten mee te slapen, zodat het naar jou ruikt.
  • Als je kleintje moeite heeft om ‘s nachts weer in slaap te vallen, ga dan naar hem toe en gebruik aanraking om hem te kalmeren. Je kunt dit zo vaak doen als nodig is, maar probeer te voorkomen dat er een slaapassociatie ontstaan en je baby jouw nodig heeft om weer terug in slaap te vallen.

Grote veranderingen managen

Eerder hebben we het gehad over hoe grote veranderingen een piek in verlatingsangst kunnen veroorzaken. Twee van de meest voorkomende die we zien, zijn het starten van kinderopvang en het aanpassen aan een nieuwe broer of zus. Deze gaan we dan ook met je doornemen.

Starten met kinderdagverblijf of andere vorm van kinderopvang

Als je kindje eraan gewend is om bijna 24/7 bij je te zijn, zal het starten van de kinderopvang in het begin waarschijnlijk wat verlatingsangst veroorzaken. Dit kan de eerste keer zijn dat je je kind voor langere tijd alleen laat en bovendien zijn de leidsters van de opvang (zeker die eerste periode) nieuw voor je kindje.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je kindje bij deze overgang te helpen:

  • Zoek een kinderdagverblijf/gastouder/oppas/familielid die je vertrouwt. Het is belangrijk dat je je zo comfortabel mogelijk voelt, omdat je wilt voorkomen dat je kindje voelt dat jij het spannend vindt.
  • Geef de favoriete knuffel of het favoriete speeltje mee aan je kindje zodat ook dit ervoor kan zorgen dat hij zich snel prettiger voelt in zijn nieuwe omgeving.
  • Praat met je kindje over wat er gebeurt op weg naar de kinderopvang – ja, ook als het een baby is. Leg uit waar ze heen gaan, dat je ze daar achterlaat en vooral wanneer je terugkomt om ze op te halen.
  • Gebruik een positieve, opgewekte stem wanneer je over de kinderopvang praat en probeer te benadrukken hoe leuk het is.
  • Streef ernaar om de momenten waarop je je kindje afgeeft te doen op een moment dat je kind geen honger heeft of moe is. Beiden kan ervoor zorgen dat een kindje overstuurde raakt dan nodig.
  • Creëer een afscheidsroutine, misschien een knuffel en drie kusjes of een neuswrijving. Creëer iets dat speciaal is voor jullie beiden en doe het elke keer weer. Zorg daarentegen wel dat de afscheidsroutine niet al te lang duurt. Dit kan het alleen maar lastiger maken.
  • Als je afscheid hebt genomen, vertrek dan meteen. Het kan ongelooflijk moeilijk zijn om dit te doen als je kleintje van streek is, maar geloof me, blijven maakt het alleen maar erger voor jezelf, je kindje én de leidster.

Komst broertje of zusje

Aanpassen aan een nieuwe baby is een uitdaging voor volwassenen, laat staan voor een peuter. Het is niet raar dat de komst van een pasgeboren baby ze extra aanhankelijk kan maken. Tot nu toe hadden ze je onverdeelde aandacht, maar nu moeten ze je opeens delen met een nieuwe baby die enorm veel aandacht eist. Lees hier meer over de overgang wanneer er een broertje of zusje bij komt.

Hoe om te gaan met verlatingsangst?

Omdat verlatingsangst voortkomt uit de angst dat je weggaat, is de simpele oplossing om je baby of peuter niet alleen te laten, toch? Helaas is dat niet mogelijk want elke ouder zal op een moment een keer zijn kindje moeten gaan verlaten. Hoewel een afscheid nooit leuk is voor een kindje is het wellicht fijn om te lezen dat juist dit afscheid en het “weggaan” een belangrijke levenservaring is. Als je weggaat, leert je baby dat anderen voor hem kunnen zorgen tijdens onze afwezigheid en dat hij het goed doet- ook zonder jou aanwezigheid. Ze ontmoeten bovendien ook nieuwe mensen en verkennen nieuwe omgevingen. Misschien pikken ze zelfs wat nieuwe vaardigheden op van hun verzorgers of andere kinderen.

Het belangrijkste is dat wanneer je je kindje verlaat, ze leren dat u elke keer bij hen terugkeert, wat bij draagt aan het zelfvertrouwen van je k kindje.

Hier zijn enkele manieren waarop je je kind kunt helpen met verlatingsangst:

  • Speel kiekeboe met jongere baby’s of verstoppertje met oudere peuters. Deze eenvoudige spelletjes kunnen je kleintje helpen te begrijpen dat als je weggaat, je weer terugkomt, en dat dit een leuke ervaring kan zijn in plaats van een verdrietige ervaring.
  • Moedig onafhankelijkheid en onderzoek aan wanneer het veilig is om dat te doen, of dat nu thuis is, met nieuw speelgoed of in een onbekende omgevingen.
  • Laat je kruipende baby of peuter thuis korte tijd alleen in een andere kamer doorbrengen, mits dat veilig is. Vertel het je baby of peuter voordat je de kamer verlaat, bijvoorbeeld om even iets te pakken, ga dan en kom terug.
  • Bouw de tijd dat je je kindje alleen laat langzaam op. Als je nog nooit bij je baby bent weggeweest, begin dan niet met een weekendje weg. Probeer eerst een paar uur weg te gaan en vervolgens een hele dag.
  • Maak afscheid kort en krachtig. Zelfs als je je zorgen maakt of verdrietig bent, zet je beste glimlach op en neem blij en zelfverzekerd afscheid. Langdurig, emotioneel afscheid zorgt er juist voor dat een kindje meer overstuur raakt.
  • Gebruik voor peuters tijdspecifieke taal die voor hen betekenisvol is. Als je zeker weet dat je om 12.00 uur thuis bent, probeer dan iets als “Ik ben thuis tijdens de lunch, voor je dutje”. Wanneer je dit afspreekt is het wel belangrijk dat je je hieraan kunt houden.

Categorieën
Leeftijd, Ontwikkelingen, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips,
Leeftijden
1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,
Delen
Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
slaaptipsvoorbabys

Alles Over Slaapregressies

Een slaapregressie of sprong: het zijn termen die je als ouders veelvuldig tegenkomt. Vooral als je op zoek bent naar informatie over waarom je baby of kind ineens slechter slaapt. Wat is een slaapregressie of sprong precies? Wanneer krijgt je kind hiermee te maken en wat kan je eraan doen? Wat is een slaapregressie? Een sprong, slaapregressie of groeisprong: hoe je het ook noemt, ieder kind krijgt ermee te maken. Maar waar het ene kind ineens niet meer wil slapen of slechter slaapt, hebben andere kinderen er nauwelijks last van. Een slaapregressie is te omschrijven als een periode waarin ouders bij hun kind een terugslag in de slaap ervaren en rond hetzelfde moment ook nieuwe mentale en fysieke ontwikkelingen zien. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken. Slaapregressies zijn heel normaal en gaan doorgaans uit zichzelf over.  Wanneer zijn de slaapregressies? Er is geen vastomlijnde periode waarin een slaapregressie hoort plaats te

Ontwikkelingen, Slaapregressies, Slaaptips, Tips, video, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Slaaptips voor baby van 3 maanden

Slaaptips voor baby van 3 maanden

Je baby groeit ontzettend hard in de eerste maanden en slaapt nog een groot deel van de tijd. In deze eerste periode moet je baby nog leren hoe hij een goed slaapritme opbouwt en het ritme is hierdoor nog onvoorspelbaar en onregelmatig. Wat kan je qua slaap verwachten bij een baby van 3 maanden en hoe kan een routine helpen de slaap te verbeteren? Hoeveel slaap heeft een baby van 12 weken nodig? Hoeveel slaap heeft een baby nodig als hij of zij 12 weken oud is? Iedere baby is anders en de ene baby heeft meer slaap nodig dan de ander. Gemiddeld slaapt een baby van 3 maanden ongeveer 12 uur ‘s nachts en slaapt hij overdag nog 4 à 5 uur. Ons advies is de slaap overdag te verdelen over 3 – 4 dutjes. Gemiddeld heeft een baby van 12 weken een wakkertijd van 1,5 tot 2 uur, maar dit verschilt per baby. Het kan goed zijn dat jouw baby al langer achter elkaar wakker kan zijn of juist sneller weer een slaapje nodig heeft. Baby van 12 weken wil niet slapen Vrijwel iedere ouder krijgt er vroeg of laat mee te maken: je baby wil niet slapen.

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 18 maanden

Slaapregressie 18 maanden

Een driftbui op z’n tijd en een duidelijker eigen willetje: de slaapregressie rond 18 maanden kan best lastig zijn. Het is een moment waarop je kleine ineens niet meer zo goed kan gaan slapen, ook al was dat eerder helemaal geen probleem. Je kan merken dat je kindje zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts niet meer zo makkelijk in slaap valt. Je dreumes lijkt helemaal geen behoefte te hebben aan slapen. Sommige dreumessen weigeren dan opeens om naar bed te gaan en gaan huilen, krijsen of roepen als je ze naar boven brengt.  Het kan met name bij je eerste kindje een grote verrassing zijn, vooral als je er eerder eigenlijk niet of nauwelijks mee te maken hebt gehad omdat je kleine altijd een goede slaper was. Toch komen deze problemen vaak voor, zeker rond de leeftijd van 18 maanden. Dit noemen we ook wel de slaapregressies van 18 maanden. In dit artikel vind je meer informatie over de slaapregressie van rond de 18 maanden.  Huilend, krijsend of roepend wakker worden Hoewel de slaapregressie van 18 maanden niets is om je zorgen over te maken, kan deze fase wel enorm vervelend zijn. Voor zowel je dreumes als voor

Slaapregressies, Slaaptips, 
Baby in slaapzak laten slapen

Baby in slaapzak laten slapen

Waarom is het verstandig een baby in een slaapzak te laten slapen? Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby’s verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen. Vanaf welke leeftijd is een babyslaapzak aan te raden en tot wanneer laat je je baby of kind in een slaapzak slapen? Vanaf wanneer baby in slaapzak laten slapen? Het algemene advies is om baby’s in ieder geval in een slaapzak te laten slapen vanaf het moment dat ze beginnen met (om)rollen. Als je baby omrolt of veel beweegt, kan hij of zij onder de dekens terechtkomen. Ook is inbakeren dan niet altijd meer veilig omdat je baby door het inbakeren niet zijn armpjes kan gebruiken om het hoofdje op te tillen. Een daarvoor bestemde baby slaapzak helpt dan bij het verkleinen van het risico op verstikkingsgevaar. Wanneer het omrollen begint, verschilt per baby. Meestal gebeurt dit ergens tussen de 4 en 6 maanden. Pasgeboren baby’s: slaapzak of inbakeren? Voordat een baby zelf kan omrollen, is ons advies om hem of haar in te bakeren. Je

Overig, Slaapproducten, Slaaptips, Tips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldoutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 21,99
Boek bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

[feed_them_social cpt_id=22594]
Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2024 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden