9.5/10 - 3103 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
gevolgen chronisch slaaptekort ouders en kind slaaptipsvoorbabys
Overig0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden,

Slaaptipsvoorbabys voorziet kindjes én hun ouders van meer (nacht)rust en dat is niet voor niets. Wij weten dat slaap een noodzaak is en geen overbodige luxe. Dat slaap een biologische noodzaak is wordt daarnaast in allerlei wetenschappelijke onderzoeken duidelijk. In dit artikel nemen we je graag mee in het effect van chronisch slaaptekort voor baby’s en hun ouders.

“Niet slapen hoort er toch gewoon een beetje bij”

Tegenwoordig zijn er enorm veel meningen over hoe je een kindje moet opvoeden en hoe je dat absoluut niet zou moeten doen. Iedereen heeft een andere mening: Fles- of borstvoeding, wel of geen speen, routine of go with the flow, samen slapen of niet en slaaptraining of absoluut geen slaaptraining.

We krijgen allemaal goedbedoelde (vaak nutteloze) adviezen zoals “alle baby’s zijn anders” en “niet slapen hoort er toch gewoon een beetje bij”.

Geestelijke gesteldheid en lichamelijke gesteldheid

Voldoende (nacht)rust is onmisbaar. Slaap en rust zijn belangrijk voor lichaam en geest. Beide zijn belangrijk voor het energieniveau,de productiviteit en creativiteit. Zowel slaaptekort als rusteloosheid

zorgt op korte termijn voor vermoeidheid, vertraagde reactiesnelheid, prikkelbaarheid en somberheid. Uit een overzicht van meer dan 100 internationale onderzoeken, uitgevoerd in Australië, bleek dat een derde van de postnatale depressies wordt veroorzaakt doordat de moeder slaap nodig heeft. Op de lange termijn worden slaaptekort en rusteloosheid in verband gebracht met verschillende gezondheidskwalen, zoals een verhoogde bloeddruk en een hoger risico op hartfalen.

Volgens een onderzoek van Harvard verhoogt slaapgebrek de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon heeft een enorm effect op de slaap van baby’s (of beter gezegd, is vaak de reden dat ze NIET slapen), maar het kan ook invloed hebben op volwassenen. Cortisol werkt als adrenaline die je centrale zenuw kan aanpassen.

Als je specifiek kijkt naar welke rol slaap speelt bij baby’s en jonge kinderen, dan is het onmogelijk om slaap niet serieus te nemen. Veel mensen denken dat onze hersenen uitstaan op het moment dat we slapen, maar niets is minder waar. De hersenen gaan aan de slag met herstel en, in het geval van jonge kinderen, ook met de
groei en ontwikkeling. Tijdens de slaap verwerken en ordenen de hersenen de gebeurtenissen en informatie van die dag.

Uit onderzoek blijkt dat structureel slaaptekort bij jonge kinderen kan zorgen voor gedragsproblemen en ongevallen. Zo verliezen kinderen overdag sneller hun concentratie en kunnen ze minder gemakkelijk dingen onthouden. Daarnaast zijn kinderen die te weinig slapen eerder prikkelbaar, lusteloos en humeuriger dan kinderen die wel
voldoende slapen.

Wanneer een kind niet slaapt, is de kans groot dat de ouders ook niet slapen. Misschien herken je het wel: niet alleen je baby is chagrijnig na een korte nacht, ook je peuter struikelt ineens meer en zelf stoot je je kop koffie om. Chronisch slaapgebrek kan grote gevolgen hebben. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat de kans op een postnatale depressie aanzienlijk vergroot is wanneer er weinig wordt geslapen?

En er zijn nog meer onderzoeken waaruit duidelijk wordt hoe belangrijk slaap is voor jonge kinderen, hoeveel impact slaap heeft op de emotionele en lichamelijke groei bij baby’s en peuters en wat voor impact slaaptekort heeft op een gezin. Het is duidelijk: slaap en rust zijn belangrijk voor jong en oud.

Gebrek aan slaap verlaagt ook je niveau van een hormoon genaamd leptine, dat je hersenen vertelt dat je genoeg hebt gegeten, wat kan leiden tot een toename in gewicht.

Algeheel functioneren en veiligheid

Afgezien van de voor de hand liggende fysieke effecten van slaapgebrek, zoals vermoeidheid, uitputting en prikkelbaarheid; wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het vermogen om besluiten te maken en rationeel te denken ook ten nadele wordt beïnvloed wanneer je een gebrek aan slaap hebt. Niet ideaal wanneer je probeert te werken aan een carrière maar ook zeker niet wanneer je -de misschien wel belangrijkste rol van je leven- een kind moet opvoeden.

Uit verschillende onderzoeken komt daarnaast naar voren dat er veel verbanden zijn tussen slaapgebrek en dagelijkse ongelukken. In onze podcast over het belang van slaap vertelt neuroloog Steven Laureys hoe hij zelf een auto ongeluk heeft gehad als gevolg van slaaptekort.

Relatie(s)

Het is voor niemand nieuws dat slaapgebrek misschien wel de grootste tol eist op de relatie(s). Voor sommigen betekent dit dat je partner uit je bed komt, zodat je het kunt delen met je baby, die niet de hele nacht in zijn eigen bedje zal slapen. Voor anderen kan het constante ruzie of uiteindelijk scheiding betekenen, omdat jullie allebei worstelen om de fysiologische en emotionele effecten van chronisch slaaptekort het hoofd te bieden.

Wat willen we hiermee zeggen?

Allemaal leuk en aardig, die onderzoeken over slaaptekort. Het zijn ook allemaal wel open deuren die je waarschijnlijk zelf allang weet. Slaaptekort betekent in de praktijk dat je zonder reden tegen je oudere kind schreeuwt of dat er tranen over je wangen rollen wanneer je om 04:00 ‘nachts je kind opnieuw in slaap wiegt, een intens schuldgevoel omdat je denkt dat je iets verkeerd doet en/of de angst dat het nooit meer goed komt. Het is gewoon een feit dat slaapgebrek niets dan goeds brengt en je ervan weerhoudt om je beste zelf te zijn, laat staan je beste ouders, partner of werknemer.

We benaderen slaap allemaal anders. Misschien heb je al heel vroeg professioneel advies ingewonnen. Misschien ben je blij met hoe het nu gaat. Misschien ben je ervan overtuigd dat baby’s meerdere keren per nacht wakker moeten worden en misschien ervaar je het slaapgebrek helemaal niet als erg of misschien vind je dat dit er nu eenmaal bij hoort. En misschien… geef je diep van binnen alleen aan jezelf toe dat je het gewoon niet meer kunt.

En dan is het wellicht fijn om te lezen dat wij er voor je willen zijn.

Als je meer (nacht)rust wilt voor jezelf én je baby, kijk dan eens naar hetgeen wij aanbieden. Naar onze digitale producten zoals de masterclasses of slaapgidsen. Ben je op zoek naar op maat advies? Dan is een slaapconsult wellicht wat voor jou.

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Vakantie met kind: 7 slaaptips

Vakantie met kind: 7 slaaptips

Slapen in een andere omgeving kan best spannend zijn voor je kind. Wil je kind niet slapen op vakantie of heeft je dreumes of peuter moeite met naar bed gaan tijdens de vakantie? We hebben een aantal handige tips op een rij gezet, zodat je vakantie toch zo relaxed mogelijk verloopt. Hoe laat kind naar bed in vakantie? ‘Hoe laat moet mijn kind naar bed in de vakantie?’ Deze vraag krijgen we rond de vakantieperiode vaker. Wij raden aan om tijdens de vakantie zoveel mogelijk hetzelfde slaapritme aan te houden als normaal. Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, een kind slaapt het beste in een voorspelbare en vertrouwde omgeving. We begrijpen dat de dagen tijdens de vakantie regelmatig anders verlopen. Je eet misschien op een later tijdstip, gaat later naar bed en slaapt uit. Maar wil je je kind zo goed mogelijk laten slapen op vakantie? Maak dan gebruik van de volgende slaaptips. 7 slaaptips voor kinderen op vakantie Meer tips? Bijvoorbeeld over een jetlag, wat te doen als je laat uit eten wilt of als je met de auto wilt reizen?Dit en meer in onze vakantie gids. Deze slaaptips helpen om je kind op vakantie beter

Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Het baby slaap boek

Het baby slaap boek

Bijna dagelijks kregen wij de vraag of er naast onze online producten en diensten ook niet een tastbaar boek beschikbaar was. Daar moesten wij natuurlijk wel gehoor aan geven. Geheel in lijn zijn onze missie, alle ouders en kindjes voorzien van meer (nacht)rust, presenteren wij, op veler verzoek, een fysiek boek. Het baby slaap boek Het baby slaap boek is geschreven voor (aanstaande) ouders die zichzelf én hun kindje (nacht)rust gunnen. Heldere informatie waardoor je je kindje beter begrijpt en de kans op slapen vergroot. Geen moederkloek en geen onbevooroordeelde meningen over wat jij wel of niet zou moeten doen. Een mooi (kraam)cadeau voor jezelf of iemand anders met een (toekomstig) kindje in de leeftijd 0 t/m 4 jaar. In het baby slaap boek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter van Slaaptipsvoorbabys Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters. In meer dan 30 hoofdstukken zoals bijvoorbeeld slaapontwikkeling, spenen, hazenslaapjes, slaapomgeving, dag- en nachtritme creëren, nachtmerries en slaapassociaties komt in 176 pagina’s echt alles aan bod wat je in de eerste 4 jaar na de geboorte kunt tegenkomen op het gebied van slaap. Voor iedere (aanstaande) ouder die geïnteresseerd is in het slaapgedrag van hun kind en/of op zoek is

Overig, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Peuter opblijven tijdens de jaarwisseling?

Peuter opblijven tijdens de jaarwisseling?

De decembermaand is een drukke maand met veel hoogtepunten voor ouders én kinderen. Sinterklaas, Kerst, schoolvakantie (misschien zelfs wel ergens naar toe tijdens deze vakantie) en ten slotte de jaarwisseling zijn momenten waarop veel ouders wel wat slaaptips kunnen gebruiken. In het artikel slaap gedurende de feestdagen delen we enkele tips voor deze periode. In dit artikel vind je meer informatie over slapen tijdens de jaarwisseling. In dit artikel geven we onder andere antwoord op de volgende vragen: Mag mijn peuter opblijven tijdens oud en nieuw? Dit is een veelgestelde vraag aan ons terwijl jij de enige bent die hem mag beantwoorden. Jij bepaalt of jouw kindje op mag blijven tijdens de jaarwisseling. Er zijn ouders die hun peuter laten slapen tijdens de jaarwisseling en er zijn ouder die hun peuter wakker maken of zelfs helemaal laten opblijven tot na middernacht. Er is geen goed en fout, doe vooral wat past bij jou, je kindje en de rest van het gezin. Een paar dingen om rekening mee te houden: Slaapbehoefte peuter Om een juiste afweging voor jezelf en je kindje te maken is het belangrijk om te weten dat een peuter nog veel slaap nodig heeft. Hoeveel slaap een peuter

Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 
Vliegen met baby

Vliegen met baby

Vliegen met een baby: het zorgt bij veel ouders voor een hoop geregel en gestress. Ga je binnenkort voor de eerste keer vliegen met je baby? Een goede voorbereiding kan voor wat extra rust zorgen, omdat je weet dat je aan alles hebt gedacht. Maar waar moet je allemaal aan denken als je gaat vliegen met je baby? We zetten de zaken voor je op een rij en geven je een aantal handige tips voor vliegen met je baby.  Vliegticket boeken voor baby: wel of niet nodig? Moet je een apart vliegticket boeken voor je baby? Je hebt altijd een vliegticket nodig voor je baby, maar de prijs is niet hetzelfde als bij een ticket voor een ouder kind of volwassene. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen kinderen tot 2 jaar gratis of met korting. Je baby moet dan wel bij jou op schoot en je bent beperkt in de hoeveelheid bagage die je mag meenemen.  Contact opnemen met luchtvaartmaatschappij Er zijn veel regels en voorwaarden als je gaat vliegen met een baby. En dan hebben we het nog niet eens over de extra regels als je een autostoeltje of buggy meeneemt. Het lastige is dat vliegtuigmaatschappijen geen eenduidig beleid hebben.

Overig, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw! Digitale slaapgids – Veilig slapen

Digitale slaapgids – Veilig slapen

De slaapgids - veilig slapen duikt dieper in de huidige richtlijnen voor veilig slapen van baby's en jonge kinderen.

Oorspronkelijke prijs was: € 7,99.Huidige prijs is: € 5,00.
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 24,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids