Bonkt jouw kind met zijn of haar hoofd om in slaap te komen? Veel ouders maken zich zorgen als hun kind met het hoofd tegen het ledikant of de muur bonkt. We krijgen dan ook regelmatig vragen over hoofdbonken en wat je eraan kunt doen.
Hoofdbonken is een handeling waarbij kinderen tijdens het inslapen of midden in de nacht met hun hoofd tegen het bed of de muur bonken. Wist je dat 15% van de babys en peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen? Ook is uit onderzoek gebleken dat jongens twee keer zo vaak met hun hoofd bonken vergeleken met meisjes. Hoofdbonken komt voor op verschillende leeftijden: van baby en dreumes tot peuter en kleuter.
Hoofdbonken gebeurt onbewust. Het is te vergelijken met andere handelingen waar kinderen rustig van worden zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen. Een baby, dreumes of peuter probeert zichzelf in slaap te brengen met deze handelingen. De meeste kinderen doen zichzelf geen pijn met hoofdbonken. Hoewel sommige kinderen wel blauwe plekken op hun hoofd krijgen, doen deze plekken ook meestal geen pijn.
Het hoofdbonken van kinderen is dus een handeling om zichzelf in slaap te krijgen. Bonkt je kind met zijn of haar hoofd uit kwaadheid of frustratie? Dat bonken heeft niets te maken met het hoofdbonken voor of tijdens het slapen. Als kinderen uit woede of frustratie met hun hoofd bonken, doen ze dit bewust. Hoofdbonken tijdens het slapen gebeurt juist onbewust.
Hoewel hoofdbonken meestal onschuldig is, vinden veel ouders het vervelend. Er zijn een aantal manieren om de kans op hoofdbonken te verkleinen: