9.5/10 - 3103 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
Ritme van een baby

Wat is het ideale ritme van jouw baby van 4 weken en hoe zorg je daarvoor? Je kindje is nog heel jong, dus zal veel moeten slapen. Dat geldt voor ’s avonds en ’s nachts, net als voor overdag. Door je kleine ook overdag goed te laten slapen zal je merken dat je baby al eerder ’s nachts door gaat slapen.

Dat betekent aan de andere kant niet dat je jouw baby zomaar onbeperkt overdag kunt laten slapen. Te veel slaap is ook niet goed. En zorg voor een duidelijk ritme, zodat je kleine daar iedere dag een beetje meer aan kan wennen. 

Veel slaap nodig: 4 tot 6 uur overdag

Je kindje van 4 weken heeft overdag nog veel slaap nodig. Het gaat om 4 tot 6 uur per dag. Sommige kinderen slapen meer dan anderen. Probeer aan te voelen hoeveel je baby nodig heeft. Voorkom oververmoeidheid (veel huilen na een tijdje wakker te zijn). Maar wordt je baby vaak eerder wakker dan de bedoeling is? Dan is minder slaap misschien een goed idee.

Tip: de 4 tot 6 uur slaap geldt tussen 6:00/7:00 uur ’s morgens en 18:00/19:00 uur ’s avonds. Daarnaast slaapt je baby tijdens de avond en de nacht.

Start de dag tussen 6:00 en 7:00 uur

Om het ritme van jouw baby van 4 weken goed op te stellen is het verstandig om de dag lekker vroeg te beginnen. En om dat iedere dag rondom dezelfde tijd te doen, om je kindje eraan te laten wennen.

Sta op tussen 6:00 uur en 7:00 uur. Maak je baby wakker, ook al was het een pittige nacht. Doe de lampen aan en geef voeding. Op die manier went je kindje aan het opstaan. Je zal merken dat je kleine op de juiste momenten ’s avonds moe gaat worden, waardoor het slapen na een aantal dagen of een paar weken een stuk beter zal gaan. 

Rust en regelmaat voor jouw kindje

Het is heel belangrijk om jouw baby van 4 weken een duidelijk ritme mee te geven. Zorg daarvoor door ’s morgens alvast op tijd op te staan. Vervolgens zorg je overdag voor een aantal dutjes en slaapjes, het liefst steeds rond dezelfde tijden. Dat voorkomt onduidelijkheid.

Je zal merken dat jouw baby steeds beter gaat slapen, als je steeds zorgt voor min of meer hetzelfde ritme. Het komt de ervaren rust ten goede. Uiteindelijk zal ook jij daar beter van slapen, omdat je kleine ’s nachts minder vaak wakker wordt. 

Ritme van jouw baby van 4 weken

Het ritme van jouw baby van 4 weken kun je afstemmen op onze voorbeeldroutines, die je vindt in de slaapgids. Zorg er op die manier voor dat jouw baby aan de ene kant voldoende slaapt, zonder dat dit aan de andere kant te lang of te vaak is. Zo zorg je voor een duidelijk slaapritme, dat je aanpast naarmate jouw baby ouder wordt.

Leer meer over het ritme van een baby

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Jetlag baby

Jetlag baby

Jetlags zijn voor volwassenen al geen pretje, maar hoe ga je hiermee om bij kinderen en baby’s? Als je (verre) reizen wilt maken, is een jetlag vaak niet te vermijden. Wat is een jetlag, hoe voorkom je een jetlag bij kinderen en wat kan je doen als je kind of baby een jetlag heeft? Wat is een jetlag? Een jetlag is een verstoring van je normale slaap- en wakker ritme en ontstaat als je verschillende tijdzones passeert. Door het snelle reizen door verschillende tijdzones komt je biologische klok niet meer overeen met de lokale tijd. Een jetlag ontstaat dus door het onvermogen van je lichaam om zich snel aan te passen aan de nieuwe tijd.  Jetlags hebben niets te maken met de lengte van een vlucht. Zo kan je van Nederland naar Zuid-Afrika vliegen zonder jetlag, beide landen bevinden zich in dezelfde tijdzone. Een jetlag ontstaat als je meerdere tijdzones doorkruist. Daarbij heb je vaak meer last van een jetlag als je naar het oosten vliegt. Je vliegt dan met de tijd mee en de dag is korter. Een kortere dag is lastiger te verwerken voor je lichaam dan een dag oprekken (als je richting westen vliegt). Jetlags komen voor

Overig, Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
Hoe creëer je een fijne bedtijd routine en waarom is het zo belangrijk?

Hoe creëer je een fijne bedtijd routine en waarom is het zo belangrijk?

Een routine hanteren voor je baby of peuter is een gemakkelijke en effectieve manier om aan te geven dat het bijna bedtijd is. Doe je dit van jongs af aan dan zal je baby de opeenvolging van handelingen gaan herkennen. Het helpt je baby om tot rust te komen en makkelijker in slaap te vallen. Juist ook op de momenten dat je er zelf niet bent om je baby naar bed te brengen. In dit artikel vind je meer informatie over het creëren van een bedtijd routine. We beantwoorden de volgende vragen: Voorbeeld bedtijd routine baby 6 maanden Hieronder vind je een voorbeeld van een bedtijd routine voor een baby van 6 maanden met een bedtijd van 19:00 (zoals wij adviseren in ons voorbeeldroutine) 18:00 Badje18:10 Afdrogen en een fijne massage met olie18:10 Slaapkleding aan doen, een liedje zingen of een boekje lezen18:15 Voeding18:50 Klaar met voeden. Doe het slaapzakje aan, knuffel met je baby en zing een liedje. Leg je baby in bed, zeg je baby gedag en doe de lichten uit. 19:00 Klaar om te gaan slapen. Baby’s houden van voorspelbaarheid.  Ze kunnen al vrij jong patronen herkennen en begrijpen.Pas deze routine zo consistent mogelijk toe en je zult merken

Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 4-12 maanden, 
2-3-4 ritme

2-3-4 ritme

Vanaf het moment dat je baby de overstap maakt van 3 naar 2 dutjes is de wakkertijd niet meer de enige leidraad. Als een baby van 8 maanden een (gemiddelde) wakkertijd heeft van 2,5 uur, hoe kan hij of zij dan genoeg hebben aan 2 dutjes? Zodra je baby het derde dutje niet meer nodig heeft, komt er een nieuwe of andere ‘regel’ bij kijken. We noemen dit binnen de kinderslaap ook wel de 2-3-4 regel.  Wat is de 2-3-4 regel bij baby’s? Wat houdt de 2-3-4 regel bij een baby in? Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2-3-4 slaapritme als leidraad gebruiken Je kunt dit 2-3-4 slaapritme voor baby’s als een mooie leidraad gebruiken en veel ouders werken dan ook met deze regel. Maar ook hier zijn nuances te maken en de regel is niet altijd leidend. Zo blijft de regel ‘niet voor 09:00 in bed voor de ochtenddut’ in stand, zeker bij baby’s ouder dan 8 maanden en adviseren we om de dutjes niet te lang te laten duren. De 2-3-4 regel is dus een goede leidraad, maar moet wel binnen

Overig, Ritme van een baby, Slaaptips, Tips, 1-2 jaar, 4-12 maanden, 
Het probleem met 05:00 ’s ochtends

Het probleem met 05:00 ’s ochtends

Alles tussen 05:00 en 06:00 ’s ochtends beschouwen wij als nacht. Je bent het met me eens, toch? Dit is een verschrikkelijke tijd van de nacht om uit bed gesleurd te worden en toch is het zo’n gebruikelijke tijd om wakker te worden voor veel baby’s en kleuters. Waarom? Nou, dat heeft alles te maken met 2 dingen – Het slaaphormoon en de slaapcycli. Als een baby ’s avonds bijna naar bed gaat, begint het melatonineniveau (het slaaphormoon) te stijgen. Melatonine is een slaaphormoon dat vooral in het donker vrijkomt en ervoor zorgt dat we in slaap vallen en blijven. Het regelt onze slaapcycli ’s nachts (die langer zijn dan de slaapcycli overdag) en onderscheidt in onze hersenen de nachtslaap van de dagslaap. Van oudsher, voordat we het daglicht konden verlengen via kunst licht, begon ons lichaam bij het naderen van de schemering dit hormoon af te geven, waardoor we slaperig werden in de aanloop naar het slapengaan. Melatonine wordt alleen in het donker aangemaakt. Daarom is de natuurlijke, biologische bedtijd voor baby’s en kinderen meestal tussen 18.30 en 19.30 uur – net na de schemering. In de zomermaanden, als de zon veel later ondergaat, hebben veel baby’s en jonge

Ritme van een baby, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar, 4-12 maanden, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Nieuw! Digitale slaapgids – Veilig slapen

Digitale slaapgids – Veilig slapen

De slaapgids - veilig slapen duikt dieper in de huidige richtlijnen voor veilig slapen van baby's en jonge kinderen.

Oorspronkelijke prijs was: € 7,99.Huidige prijs is: € 5,00.
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 24,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids