9.5/10 - 3100 reviews
Volg ons
Download de gratis slaapgids
alles over spenen - slaaptipsvoorbabys
Slaaptips0-16 weken, 4-12 maanden,

Is een speen goed of slecht? Er zijn veel verschillende meningen over spenen en het gebruik hiervan. Wij zijn over het algemeen voor het gebruik van spenen; vooral in de eerste maanden kan het enkele belangrijke voordelen bieden. Wat zijn deze voordelen en hoe leer je je baby een speen gebruiken?

Waarom speen gebruiken?

Het gebruik van een speen is een onderwerp waar veel deskundigen een mening over hebben. De één zweert erbij en de ander juist niet. Onze mening is niet zo zwart/wit. Het hangt af van verschillende factoren of we wel of geen speen adviseren. Denk aan de zuigbehoefte van je kind, de situatie en de leeftijd van een baby. 

Voordelen van een speen bij jonge baby’s

In de basis zijn wij de eerste maanden positief over het gebruik van een speen. Jonge baby’s hebben namelijk een zuigbehoefte. In de buik zuigen alle baby’s op hun vingers. Omdat in de buik weinig ruimte is en de vingers automatisch dichtbij de mond zitten, gaat dit vrij eenvoudig. 

Eenmaal uit de buik is deze handeling een stuk lastiger voor je baby. Pasgeboren baby’s kunnen niet zelf hun vingers naar hun mond bewegen, dit komt gemiddeld pas na 3/4 maanden. Hierdoor is het nodig je baby op een andere manier te kalmeren, bijvoorbeeld met de borst, fles of speen. Daarnaast tonen recente onderzoeken aan dat het gebruik van spenen de kans op wiegendood (iets) verkleint. Waarom dit is, is niet helemaal duidelijk maar men vermoedt dat dit komt omdat het gebruik van de speen bepaalde spieren sneller ontwikkelt.

De zuigbehoefte neemt af naarmate een baby ouder wordt, waardoor een speen minder kalmerend werkt en dus minder noodzakelijk wordt. 

Spenen en borstvoeding

Sommige ouders zijn bang dat een speen voor verwarring zorgt in combinatie met (borst)voeding. Onze ervaring is dat dit niet het geval is en dat je het geven van borstvoeding en het gebruik van een speen met elkaar kunt combineren. Zorg wel eerst dat de (borst)voeding goed gaat voordat je begint met het gebruik van spenen.

Baby speen leren gebruiken

Hoe leer je een baby een speen gebruiken en zuigen? Je kunt dit het beste doen door je baby de speen te geven en deze er direct weer een beetje uit te trekken. Dit klinkt een beetje gek maar hierdoor is de kans groot dat je baby als reactie wat harder gaat zuigen.

Houd er rekening mee dat niet alle baby’s een speen accepteren. Wil je baby de speen niet gebruiken? Niet iedere baby heeft behoefte aan een speen. Je kunt proberen of een andere speen wel werkt en anders heeft je kind waarschijnlijk geen speen nodig. 

Baby kan speen nog niet zelf pakken

Sommige baby’s vinden het heel fijn om met een speen te slapen, maar kunnen de speen nog niet zelf pakken. Het kan dan gebeuren dat een baby in slaap valt met een speen, maar dat de speen vervolgens uit de mond valt. Door het uitvallen van de speen wordt de baby dan weer wakker, maar hij kan niet weer in slaap vallen zonder speen en heeft jouw hulp nodig om de speen aan te geven. 

Dit kan ervoor zorgen dat je de hele nacht bezig bent met het indoen van de speen. Wanneer dit gebeurt kan het de moeite waard zijn om de speen te laten verdwijnen. Of, anders gezegd, om je baby te leren om ook zonder speen in slaap te vallen. Het is doorgaans bij jongere baby’s makkelijker om de speen af te bouwen dan bij oudere baby’s, maar het kan ook nog op oudere leeftijd. Lees meer hierover: speen afbouwen.

Baby zelf een speen leren gebruiken in 5 stappen

Wil je je baby juist leren om de speen zelf te pakken en te gebruiken? Je kunt je baby leren de speen te gebruiken aan de hand van de volgende stappen:

  1. Kijk als eerste hoe ver je baby is met zijn motorische ontwikkeling. De meeste baby’s leren vanaf 8 maanden zelf een speen te gebruiken. Sommige baby’s zullen dit al wat eerder onder de knie krijgen, bijvoorbeeld rond de 6 maanden. Het belangrijkste is om realistische verwachtingen te hebben van je baby. 
  2. Denk je dat je baby er klaar voor is? Dan wil je gaan stimuleren dat hij de speen zelf gebruikt. Stop de speen niet meer direct in zijn mond. Geef de speen aan en begeleid zijn hand met de speen erin naar zijn mond. 
  3. Als dit goed gaat, geef je een paar dagen later alleen de speen aan. Kijk wat er gebeurt. 
  4. Lukt het je kind om de speen zelf naar de mond te brengen? Dan is de volgende stap om een beertje of ander object te pakken waar je de speen aan vastmaakt. 
  5. Een paar dagen later verplaats je dit object naar zijn borst of zet je het op een andere plek in bed. Wees hier consequent in en je zult zien dat je baby op een gegeven moment snapt om zelf de speen te pakken.

Speen schoonmaken: hoe doe je dat?

Het is belangrijk om de speen goed schoon te houden. Maak een speen na aankoop altijd schoon in kokend water. Veel ouders maken daarnaast de speen schoon in hun eigen mond, maar wij raden dit af. Bepaalde virussen worden juist overgedragen via de mond en als volwassene heb je niet altijd door dat je een virus bij je draagt. 

Hoe vind je de juiste speen?

Er zijn ontzettend veel spenen te koop. Hoe weet je wat de beste speen is? Dit zul je zelf moeten uitzoeken: welke speen past bij jouw eisen en wensen en welke speen werkt voor je baby? Ook kan het zijn dat je een baby hebt die totaal geen behoefte heeft aan de speen.

Het kan even zoeken zijn naar de juiste speen. Soms weigert je baby de ene speen, terwijl de andere speen wel acceptabel is. Bekijk hier een aanbod van spenen. Let er wel altijd op dat je de juiste maat koopt.

 

Wat vinden andere van ons?

Meer hulp nodig?

Zoek je meer hulp? Wij helpen je graag met onze digitale producten of met onze diensten waarbij jij op maat advies krijgt van een gecertificeerd kinderslaapcoach.

Zelf aan de slag Bekijk diensten
Onze favoriete producten
Gerelateerde slaaptips
Hoe werkt de Pick up, Put down methode?

Hoe werkt de Pick up, Put down methode?

De Pick up, Put down methode is een manier van slaaptrainen en wordt gezien als een liefdevolle methode. In dit artikel vertellen we wat de Pick up, Put down methode precies en hoe deze vorm van slaaptraining werkt.  Wat is de pick up, put down methode? De Pick up, Put down methode houdt in dat je je baby kalmeert als hij van streek is. Dit doe je met behulp van je aanwezigheid, stem en aanrakingen en ook met het oppakken en weer neerleggen van je baby. Het doel van deze methode is dat je baby leert om zelfstandig in slaap te vallen. Deze methode is geschikt voor baby’s vanaf 16 weken.  Deze manier van slaaptrainen vraagt flink wat tijd en geduld van jou als ouder. Het is daarnaast belangrijk dat je zelf rustig blijft. Houd er rekening mee dat het gemiddeld 2 weken duurt om je baby via deze methode zelf in slaap te laten vallen. Maar als je de technieken consequent toepast, kan je al wel na 3 tot 5 dagen enige progressie zien.  Hoe werkt de pick up, put down methode? De Pick up, Put down methode werkt aan de hand van een aantal stappen. Doorloop het slaapritueel

Methodieken, Slaaptips, Slaaptrainingen, Tips, video, 4-12 maanden, 
Baby van 15 weken beter laten slapen

Baby van 15 weken beter laten slapen

Wil je jouw baby van 15 weken beter laten slapen? Op deze leeftijd kan je kind te maken krijgen met enkele slaapproblemen, zoals hazenslaapjes, niet doorslapen ‘s nachts of niet zelfstandig in slaap kunnen vallen. Wat kan je hieraan doen en hoe kan een goede routine helpen?   Hoeveel slaap heeft een baby van 15 weken nodig? Een baby van 15 weken heeft gemiddeld 4,5 uur slaap nodig overdag en kan 1,5 tot 2 uur wakker blijven tussen slaapjes. ‘s Nachts slaapt een baby van deze leeftijd nog ongeveer 11 a 12 uur. De slaap- en wakkertijden worden steeds belangrijker en zijn een goede leidraad voor een routine. Valt je kindje lastig in slaap? Dit kan betekenen dat je baby oververmoeid is of juist niet moe genoeg. Als je baby van 15 weken vooral hazenslaapjes doet, kan dit betekenen dat hij nog niet moe genoeg is of niet goed zelfstandig in slaap kan vallen.    Slaapritueel voor baby 15 weken Een goede slaaproutine kan enorm helpen bij eventuele slaapproblemen van je baby van 15 weken. Regelmaat en structuur zijn ontzettend belangrijk en zorgen ervoor dat je baby weet waar hij aan toe is. Zorg bijvoorbeeld voor een slaapritueel voor ieder

Leeftijd, Slaaptips, 
Slaapregressie 5 maanden

Slaapregressie 5 maanden

Veel ouders ervaren rond de 5 maanden een verandering in de slaap van hun baby. Deze slaapregressie bij een baby van 5 maanden heeft vaak te maken met de fysieke en mentale ontwikkelingen die je kleinetje doormaakt. De meest baby’s komen rond de 4,8,12,18 en 24 maanden in een tijdelijke slaapregressie maar omdat alle baby’s anders zijn kunnen deze slaapregressies ook wat eerder of later ontstaan. De slaapregressie van 5 maanden zal zich bij de meeste baby’s weer vanzelf oplossen. Toch kan het lastig zijn om daar goed mee om te gaan. Wij geven je in dit artikel meer informatie en een paar tips wat je kunt doen tijdens de slaapregressie van 5 maanden.  Mentale en fysieke ontwikkelingen Je baby ontwikkelt snel, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Rond deze periode begint je baby de wereld om zich heen te ontdekken. Je baby leert dat die “dingen” die ze steeds voorbijzien komen hun eigen handen en voeten zijn. Ook beginnen veel baby’s met (om)rollen en juist deze vaardigheid kan een grote impact hebben op de slaap. Ook merken veel ouders dat hun baby rond de 5 maanden opeens afgeleid is tijdens het drinken en daardoor lastiger of minder drinkt.  Dat heeft allemaal

Slaapregressies, Slaaptips, 
Wat is de wakkertijd van een baby?

Wat is de wakkertijd van een baby?

Wakkertijd: het is een term waar de meeste (aanstaande) ouders mee te maken krijgen. Maar wat betekent deze term en waarom zou je als ouder rekening houden met de wakkertijden van je baby? In dit artikel lees je er alles over. Wat zijn wakkertijden? De term wakkertijd zegt het eigenlijk al: het gaat om de tijd dat je kind wakker is tussen twee slaapjes. De wakkertijd verschilt per leeftijd, maar ook per baby. Iedere baby is namelijk weer anders.  In de eerste weken na de geboorte slaapt je baby nog heel veel en kan hij maar kort wakker zijn tussen de slaapjes door. Naarmate je baby ouder wordt, zal je merken dat zijn slaaptijd en wakkertijd veranderen. Baby’s kunnen doorgaans steeds wat langer achter elkaar slapen en ook langer wakker zijn tussen de slaapjes door.  Hoelang is een baby wakker? Wil je weten hoelang jouw baby wakker kan zijn? De wakkertijd verschilt per baby, maar de leeftijd speelt ook een belangrijke rol. Zo slaapt een pasgeboren baby nog het grootste deel van de tijd en is hij maar kort wakker.  Meestal ligt de wakkertijd in de eerste weken ergens tussen de 45 en 75 minuten, maar in deze periode zit

Slaaptips, 

Andere slaapgidsen

Gratis digitale slaapgids

Gratis digitale slaapgids

Deze digitale slaapgids is gratis en voor ouders die de eerste stap willen zetten naar meer (informatie over) slaap.

Gratis
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – Early birds

Digitale slaapgids – Early birds

Deze slaapgids is speciaal voor ouders van vroege vogels. Vroege vogels zijn kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar die elke ochtend ver voor 06:00 wakker worden.

 12,50
Slaapgids bestellen
Bestseller Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Digitale slaapgids – Voorbeeldroutines 0-4 jaar

Deze slaapgids is met meer dan 20.000 verkochte exemplaren onze bestseller en bevat voorbeeldroutines per maand op het gebied van slaap en voedingen.

 14,50
Slaapgids bestellen
Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Digitale slaapgids – De eerste 16 weken

Deze slaapgids is speciaal voor (aanstaande) ouders die zich willen informeren over het slaapgedrag van baby's in de eerste 16 weken na de geboorte.

 20,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Digitale slaapgids – 4 t/m 12 maanden

Deze slaapgids biedt alle informatie die je nodig hebt op het gebied van slaap in de leeftijd van 4 t/m 12 maanden. Van voorbeeldroutines tot aan voedingen tot aan slaaptrainingen tot aan de biologische klok tot aan slaapregressies.

 25,00
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Vakantiegids

Digitale slaapgids – Vakantiegids

Deze slaapgids geeft alle informatie die je nodig hebt wanneer je met je kindje(s) op vakantie gaat.

 12,50
Slaapgids bestellen
Nieuw Digitale slaapgids – Slaapregressies

Digitale slaapgids – Slaapregressies

Deze slaapgids heeft alle informatie over slaapregressies voor je gebundeld. Deze gids geef je meer inzicht in de 7 slaapregressies: Wat is een slaapregressie, hoe kun je een slaapregressie herkennen en vooral: Wat kun je doen als je kindje in een slaapregressie is belandt?

 7,99
Slaapgids bestellen
Masterclass vroege vogels

Masterclass vroege vogels

In de masterclass vroege vogels  vertelt gecertifieerd kinderslaapcoach Fenna in een bijna 60 minuut durende video alles vroeg wakker worden. De oorzaken en oplossingen van vroeg wakker worden komen aan bod.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass newborns

Masterclass newborns

In de masterclass newborns krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de eerste 16 weken na de geboorte.

 30,00
Bestellen
Masterclass 4-12 maanden

Masterclass 4-12 maanden

In de masterclass 4-12 maanden krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 4-12 maanden.

 30,00
Bestellen
Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

Masterclass 12 maanden – 2.5 jaar

In deze masterclass krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 12 maanden - 2.5 jaar.

 30,00
Masterclass bestellen
Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

Masterclass 2.5 t/m 4 jaar

In de masterclass 2.5 jaar t/m 4 jaar n krijg je 60 minuten lang middels een opgenomen video informatie over alles op het gebied van slapen, in de leeftijdscategorie 2.5 jaar t/m 4 jaar

 30,00
Masterclass bestellen
Het baby slaapboek

Het baby slaapboek

In -de tweede druk van- het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.

 24,99
Boek bestellen

Een aantal blije uitgeruste ouders

Meer dan 50.000+ ouders en kinderen geholpen aan meer slaap

Aanrader

Wij gaan jullie aanbevelen aan iedereen met slechts slapers! Na ons consult sliep Abel na drie nachten volledig door. Zonder voeding en zonder huilen. Het is nu twee weken geleden dat ons consult is geweest en ik heb mijn energie overdag weer terug.

Claudia - Uithoorn
10/10

Aanrader. MET slaap is voor iedereen het leven leuker:)

Wat waren we moe! Onze baby van 6 maanden wilde maar niet slapen 's nachts. Maar zoveel boeken over slapen...Zoveel artikelen... Zoveel informatie, die elkaar soms zelfs lijkt tegen te spreken?! Wij hadden behoefte iemand 1 op 1 te spreken met kennis en ervaring, die weet wat wel en niet werkt en ons concrete handvatten kon geven. Die ons gewoon even kon vertellen hoe het aan te pakken. En dat was precies wat Maxime van slaaptipsvoorbabys.nl ons aanreikte. Een duidelijk plan van aanpak, ruimte voor vragen en tips om het plan aan te scherpen of te tweaken waar het niet uitpakte zoals verwacht, en daarbij een betrokken houding. Ik had na het consult direct vertrouwen, en er was resultaat: onze zoon heeft geleerd dat het ok en veilig is als hij wakker wordt, en leert zichzelf steeds beter te kalmeren en zelf weer in te slapen. Hij slaapt een groot gedeelte van de nachten door tot 6 uur, en het is vast een kwestie van tijd tot dit nog ietsje later wordt.

Charlotte - Amsterdam
9/10

100% de moeite waard!

Nog steeds zó blij en dankbaar dat we jullie hebben ingeschakeld. Vanaf zaterdag slaapt onze dochter van 1.5 weer minder goed in. Ik grijp dus weer terug naar de adviezen die we al een tijd geleden hebben gekregen en het gaat echt per dag beter. Jullie zijn de beste!

Murelle - Groningen
10/10

Advies dat direct toepasbaar is en werkt!

Marlies heeft ons ontzettend fijn geholpen! Onze zoon werd telkens erg vroeg wakker en dankzij het finetunen van zijn schema slaapt hij nu weer door t/m circa 06.45 uur. Superblij mee!

Kim - Loosdrecht
10/10

Advies op maat!

Heel fijn geholpen, na het telefonisch consult ontvang je tips op maat echt passend bij jou situatie. Veel tips, theorie en de slaapgids met voorbeeldroutine helpen ons enorm. Ons zoontje van inmiddels 8 maanden heeft al vanaf 4 maanden een top ritme! En slaapt vanaf 7 maanden door van ca 19u tot 7u. Ook fijn dat in de voorbeeld routine de momenten voor voeding zijn meegenomen!

Cynthia - Nootdorp
10/10

1 huis, 3 blije mensen

Na ons telefonisch consult zijn wij meteen aan de slag gegaan met de tips van Fenna. Met resultaat! Na een dag of 3 sliep Sam (13 maanden) weer wat nachten door. Ook overdag gaat het nu veel beter. We zijn heel blij dat we deze stap gemaakt hebben! Wat een paar fantastische tips al niet kunnen doen.

Daniëlle - Haarlem
10/10
review image

Slaaptipsvoorbabys.nl op Instagram

Volg ons: Instagram

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
© 2025 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 - BTW: NL862218329B01

Ben jij al bekend met slaapregressies?

Bekijk onze slaapgids slaapregressies
9.5/10 - 2630 beoordelingen
slaapregressie gids