9.4/10
Volg ons
Download de gratis slaapgids
1-2 jaar, 2-3 jaar, 3-4 jaar,

Een vraag die ons vaak gesteld wordt is…. “Kunnen het nachtmerries zijn?”.
En dat is begrijpelijk. Als je kleintje ‘s nachts wakker wordt en baby’s kunnen erg overstuur zijn als ze wakker worden, is het begrijpelijk dat je direct denkt aan nachtmerries of Night terrors… maar hoe weet je of dat werkelijk de oorzaak is van het wakker worden? En als ze wakker worden door nachtmerries of night terrors, wat kun je dan doen om te helpen?In dit artikel:

  • Wat is het verschil tussen nachtmerries en night terrors
  • Richtlijn voor nachtmerries
  • Richtlijn voor nachtmerries
  • Wat kan nog meer de oorzaak zijn dat mijn baby wakker wordt?

Wat is het verschil tussen night terrors en nachtmerries?

Je zult wel bekend zijn met nachtmerries, en er zelf waarschijnlijk ook wel een paar gehad hebben. Maar hoe zit het met night terrors? Waarin verschillen die van nachtmerries… of zijn ze hetzelfde?

Nachtmerries en night terrors zijn eigenlijk totaal verschillende ervaringen. Wat ze wel gemeen hebben is dat ze allebei optreden in de nacht.

Nachtmerries

De kans is groot dat je ooit in je leven een nachtmerrie of nare droom hebt meegemaakt… dus je weet dat ze niet leuk zijn!

Nachtmerries kunnen voorkomen tijdens de REM-slaap (rapid eye movement) van je kleintje, maar omdat hun diepste slaap vóór middernacht valt, is het onwaarschijnlijk dat ze er in die tijd wakker van worden. Vanaf middernacht komen baby’s in een steeds lichtere slaap, dus als een nachtmerrie na middernacht optreedt, zullen ze er waarschijnlijk wakker van worden.

Afhankelijk van de leeftijd en het communicatievermogen van je kind, kan je kind wellicht heel gedetailleerd over de nachtmerrie vertellen, of alleen kleine stukjes. Als ze jonger zijn en hun spraak nog in ontwikkeling is, kan het zijn dat ze je niet kunnen vertellen wat er aan de hand is en dat je er dan zelf achter moet komen dat het een nachtmerrie was waardoor ze wakker zijn geworden.

Normaalgesproken worden kinderen tijdens nachtmerries helemaal wakker uit hun slaap en zullen ze zich het voorval ‘s morgens vaak herinneren.

We weten dat, zelfs als volwassenen, nachtmerries heel echt kunnen lijken en ons erg van streek kunnen maken. Stel je dus eens voor hoe eng ze voor je kind kan lijken! Rond de leeftijd van 3 jaar kunnen kinderen beginnen te begrijpen dat nachtmerries gewoon ‘nare dromen’ zijn die niet echt zijn en hen geen kwaad kunnen doen. Maar zelfs als ze dit concept begrijpen, kunnen ze nog steeds bang zijn voor nachtmerries of bang zijn om te gaan slapen.

Night terrors / nachtangsten

Zoals de naam al zegt, is een night terror behoorlijk angstaanjagend! Maar in plaats van dat je kind bang wordt zoals bij nachtmerries, worden night terrors zo genoemd omdat ze voor ouders angstaanjagend kunnen zijn om naar te kijken.

Nachtangsten komen vaak voor in het eerste deel van nacht(slaap), vóór middernacht, wanneer je kleintje in zijn diepste slaap is. Het kan lijken alsof je kind wakker is tijdens een nachtangst. Ze kunnen hun ogen open hebben of zullen praten, hoewel ze waarschijnlijk geen idee hebben wat ze zeggen.

Signalen van nachtangsten zijn:

  • Huilen of schreeuwen
  • Overeind gaan zitten in bed
  • Slaan/bewegen met armen en benen
  • Onsamenhangend praten
  • Ogen open, lijkt wakker
  • Warm en zweterig zijn
  • Hoewel het lijkt alsof je kind wakker is tijdens een nachtangst, slaapt het eigenlijk nog, zodat er niet met hem te praten valt. Nachtangsten duren vaak een paar minuten, soms langer, waarna je kind plotseling kalmeert en weer in slaap valt.

Het goede nieuws is dat je kind de volgende dag zich er niet veel van kan herinneren. Dus ook al voel jij je nog een beetje vervelend over de ervaring, je kleintje is weer klaar om aan de dag te beginnen!

Richtlijn voor nachtmerries

Wanneer beginnen nachtmerries?

Nachtmerries beginnen meestal rond de leeftijd van 2 jaar, wanneer kinderen hun actieve fantasie ontwikkelen. Dit is de leeftijd waarop kinderen ook rationele angsten kunnen gaan ontwikkelen, zoals angst voor het donker. Rond 2 jaar ervaren kinderen ook een regressie in hun slaap, waarover je HIER meer kunt leren.

Als hun fantasie explodeert, zul je waarschijnlijk gaan merken dat je peuter fantasierijker met speelgoed speelt, of voorwerpen uit het echte leven voor andere doeleinden gebruikt, zoals doen alsof een banaan een telefoon is of een kartonnen doos een auto. Meer verbeelding en spel, nieuwe taalontwikkeling EN een slaapregressie… met zoveel gaande in hun hersenen is het geen verrassing dat nachtmerries ook rond deze tijd kunnen beginnen!

Hebben baby’s nachtmerries?

Omdat nachtmerries de ontwikkeling van verbeelding en rationele angst vereisen, is een baby of peuter jonger dan 2 jaar niet in staat om nachtmerries te hebben. Als je baby huilt of jammert in zijn slaap, is dat een reactie van het sympathische zenuwstelsel en betekent dat meestal dat iets anders hem van streek maakt.

Plotseling wakker worden hoeft ook niet te betekenen dat je kleintje een nachtmerrie heeft gehad – de meeste baby’s zijn van streek als ze ‘s nachts onverwachts wakker worden! Later in dit artikel gaan we in op enkele andere mogelijke oorzaken van nachtelijk wakker worden.

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Er is niet per se iets specifieks dat nachtmerries veroorzaakt, ze zijn vaak gewoon het gevolg van de actieve verbeelding die je kind ontwikkelt. Maar schermtijd te dicht voor bedtijd kan de fantasie van een kind prikkelen en zijn slaap onderbreken, dus raden we aan om televisie of tablets te vermijden gedurende 2 uur voor het slapengaan.

Soms kunnen nachtmerries ook optreden als reactie op een traumatische gebeurtenis, zoals de dood van een geliefde, een verwonding of ongeluk, of een grote levensverandering zoals een nieuw broertje of zusje of een verhuizing. Nachtmerries zijn de manier waarop de hersenen deze moeilijke situaties verwerken en verwerken, of angsten onder ogen zien in een veilige ruimte.

Hoe lang duren nachtmerries?

Nachtmerries kunnen zowel door kinderen als volwassenen worden ervaren, zoals we weten. Bij kinderen komen ze echter vaker voor. Ze kunnen één keer per nacht voorkomen, of vaker, gedurende enkele dagen of langer, en dan voor een periode ophouden.Als na twee weken de nachtmerries van je kleintje nog niet gestopt zijn of ze de gezondheid en het welzijn van je kind beïnvloeden, zoek dan hulp bij een medisch deskundige.

Hoe voorkom je nachtmerries?

Niemand wil dat zijn kind nachtmerries of night terrors heeft, maar dit is een heel normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Hoewel er geen zekere manier is om nachtmerries tegen te gaan, zijn er toch dingen die je kunt doen om te proberen ze te voorkomen en een rustgevende nachtrust voor iedereen te bevorderen!

Voor het slapen gaan:

  • Een consistente bedtijd en rustgevende bedtijdroutine.
  • Als je kleintje nog een dutje doet, zorg er dan voor dat dit op het juiste moment van de dag valt, zodat ze niet onder OF oververmoeid zijn bij het slapengaan.
  • Als je kleintje ouder is dan 2 jaar, overweeg dan de introductie van een nachtlampje als hij bang is in het donker. Een rood nachtlampje is het meest slaapbevorderend. Blauw licht moet vermeden worden, want dat remt de afgifte van het slaaphormoon melatonine.
  • Vermijd schermtijd en suiker in de 2 uur voor het slapen gaan.
  • Vermijd enge programma’s of boeken. Dit is vooral belangrijk voor het slapen gaan, maar zelfs als je kind hier eerder op de dag aan wordt blootgesteld, kan het zijn verbeelding prikkelen en later die nacht een nachtmerrie veroorzaken.
  • Introduceer een knuffel om ze ‘s nachts te troosten.

Na een nachtmerrie:

  • Wees rustig en stel je kind gerust dat je er bent en dat ze veilig zijn.
  • Leg uit wat er is gebeurd zodat ze het begrijpen, bijvoorbeeld: “Je had een nare droom, je bent nu wakker en alles is in orde”.
  • Geef ze een knuffel en bied troost.
  • Leg ze terug in bed met hun knuffel.
  • Stel enkele “leuke” herinneringen of dromen voor waar ze in plaats daarvan aan kunnen denken.
  • Praat overdag over hun nare dromen, om hen gerust te stellen dat hun nachtmerries niet echt zijn en hen geen kwaad kunnen doen.

Richtlijn night terrors

Wanneer kunnen night terrors voorkomen?

Night terrors kunnen beginnen rond dezelfde leeftijd van 2 jaar, maar tussen 4-12 jaar is meer typisch. Night terrors kunnen vaker voorkomen bij jongens tussen de 2 en 4 jaar en dit houdt verband met de golf van testosteron die ze op deze leeftijd ervaren.

Hoe lang duren night terrors?

Nachtangsten duren meestal maar een paar minuten en worden vooral ervaren door kinderen, vaak in de leeftijd van 2 – 12 jaar, en na verloop van tijd overheen te groeien. Ze kunnen één keer per nacht voorkomen, of vaker, gedurende enkele dagen of langer, en dan voor een periode ophouden

Als na twee weken de night terrors van je kleintje nog niet gestopt zijn of als ze invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van je kind, zoek dan hulp bij een medisch deskundige.

Hoe voorkom je night terrors

Een van de grote triggers voor een night terror is oververmoeidheid, dus het voorkomen van oververmoeidheid helpt ook om night terrors te voorkomen!

Voor het slapen gaan:

  • Een consistente bedtijd en een rustgevend bedtijdroutine.
  • Als je kleintje nog een dutje doet, zorg er dan voor dat dit op het juiste moment van de dag valt, zodat ze niet onder- OF oververmoeid zijn bij het slapengaan.
  • Vermijd schermtijd en suiker in de 2 uur voor het slapengaan.
  • Bied overdag voedsel aan dat veel tryptofaan bevat, zoals: zure kersen, bananen, kalkoen en zuivelproducten.
  • Als je kind elke nacht op hetzelfde tijdstip een night terror heeft, probeer hem dan 15 minuten van tevoren wakker te maken door zachtjes over zijn gezicht of hand te aaien. Dit kan hen helpen om in hun volgende slaapcyclus te drijven zonder de night terror te ervaren.

Tijdens een night terror:

  • Blijf kalm en bedenk dat je kleintje niet wakker of bang is.
  • Blijf bij hem of haar om er zeker van te zijn dat hij of zij veilig is, vooral als hij of zij om zich heen slaat.
  • Vermijd het fysiek in bedwang houden van je kind, want dat kan meer kwaad dan goed doen.
  • Stel je kind gerust met je stem. Hij zal je niet kunnen horen of verwerken wat je zegt, maar het kan helpen om je nuttig te voelen.
  • Als de night terror stopt, leg je kind dan weer neer of breng hem terug naar bed.
  • Vermijd om je kind wakker te maken om te controleren of het in orde is, want dat is vaak meer desoriënterend en verontrustend voor het kind.

Wat kan het nog meer zijn waardoor mijn kind wakker wordt?

Oké, als je nachtmerries en night terrors hebt uitgesloten… Wat is dan de reden dat je kind ‘s nachts wakker wordt? Als je kind jonger is dan twee jaar, zal het geen nachtmerrie of night terror zijn – Hij is gewoon te jong! Als je baby jammert of huilt in zijn slaap, maar niet wakker wordt, dan is dat meestal een reactie van het sympathische zenuwstelsel en betekent dat dat hij door iets anders van slag is.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Temperatuur – te warm of te koud
  • Ziekte
  • Ongemak (vastzittende boertje, ongemakkelijke spijsvertering, reflux enz.)
  • Oververmoeidheid

Als je baby ‘s nachts echt wakker wordt en dit gebeurt vaak, dan is dit waarschijnlijk te wijten aan onder- of oververmoeidheid en betekent dit gewoon dat zijn dutjes wat bijgesteld moeten worden.

Als je baby ‘s nachts om de 2 uur wakker wordt, vooral vanaf 4 maanden, kan dit ook komen door niet (goed genoeg) zelfstandig in slaap kunnen vallen. Op deze leeftijd begint je baby zijn slaappatroon steeds meer volwassen te worden en begint hij ‘s nachts tussen de slaapcycli door volledig wakker te worden. Door je baby te leren om zelfstandig in slaap te kunnen vallen vergroot je de kans dat je baby ook tussen de cycli door weer zelf in slaap te komen.

Conclusie

Voor de meeste kinderen zijn nachtmerries en night terrors een voorbijgaande fase die hoort bij het opgroeien en die alleen je steun en troost nodig hebben. Maar als de slaap van je kind aanzienlijk wordt beïnvloed door nachtmerries of nachtmerries en het begint invloed te krijgen op hun gedrag overdag en emotioneel welzijn, neem dan contact op met je huisarts voor verder medisch advies.

Gerelateerde slaaptips
Wat is een TOG waarde?

Wat is een TOG waarde?

Hoe weet je dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleedt? Het is erg belangrijk dat je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt wordt, om oververhitting of onderkoeling te voorkomen. De TOG-waarde kan je hierbij helpen. Wat is de TOG-waarde? De TOG-waarde is een richtlijn die helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Ieder kledingstuk en textielproduct heeft een eigen TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of het beddengoed is. Kleding of textiel met een lagere TOG-waarde ventileert beter en is dus koeler.  Welke TOG-waarde nodig is, is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hoe warmer de omgeving is, hoe lager de benodigde TOG-waarde. En omgekeerd: ligt je baby in een koude kamer? Dan heb je een hogere TOG-waarde nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Waar staat de TOG-waarde? Waar kan je de TOG-waarde vinden op producten? Deze waarde staat meestal op het label van babykleding en babytextiel. Een TOG-waarde is niet wettelijk verplicht, dus op niet alle labels zal de waarde worden vermeld.  Waarom is TOG-waarde belangrijk? Waarom wil je rekening houden met de TOG-waarde van kleding en textiel bij je baby? Dit heeft

Overig, Slaaptips, Veilig slapen, 0-16 weken, 1-2 jaar, 2-3 jaar, 4-12 maanden, 
Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Baby van 7 weken wil niet slapen overdag

Je baby van 7 weken wil overdag niet slapen, slaapt niet in zijn eigen bedje en/of huilt veel: wat kan je hieraan doen? In dit artikel leggen we uit wat je qua slaap kan verwachten bij een baby van deze leeftijd én je vindt tips om een 7 weken oude baby beter te laten slapen. Baby 7 weken: hoeveel slaap nodig overdag? Is je baby 7 weken en wil je weten hoeveel slaap hij overdag nodig heeft? Gemiddeld heeft een baby op deze leeftijd ongeveer 5 uur slaap nodig overdag. Tussen de dutjes door kan hij gemiddeld 1,5 uur tot 1 uur en drie kwartier wakker zijn. Onthoud dat dit slechts gemiddelden zijn, iedere baby is anders. Slaapt jouw baby bijvoorbeeld wat langer of korter? Dat is heel normaal. Kijk vooral wat goed werkt voor jouw baby. Baby 7 weken beter slapen door routine Rond deze leeftijd ontwikkelen baby’s langzaam een biologische klok en ze kunnen vanaf nu een dag- en nachtritme aanleren. Hierbij is een goede routine een fijne hulp voor je kindje. Deze routine houdt rekening met de slaapbehoefte en zorgt voor structuur en regelmaat in de dag. Sommige baby’s van 7 weken hebben moeite met slapen overdag.

Leeftijd, Slaapproblemen, Slaaptips, Tips, 0-16 weken, 
Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Baby van 11 maanden in sprong: hoe laat je jouw kleine beter slapen?

Stel, je baby van 11 maanden zit in een sprong en zal daardoor minder goed slapen. Een sprong betekent dat er op fysiek of mentaal vlak een ontwikkeling plaats vindt. Dat is dus eigenlijk alleen maar positief. Helaas ervaren veel ouders dat zo’n ontwikkelingssprong juist een tijdelijke achteruitgang kan betekenen voor de slaap. Dit noemen we ook wel een slaapregressie. Wat is er precies aan de hand en hoe kun je de slaap verbeteren? Hoe je de situatie kunt verbeteren hangt van het probleem dat je (opeens) ervaart. Onze ervaring is dat het in veel gevallen ligt aan de manier waarop je kleine overdag slaapt. Tijdens een sprong gaan ouders twijfelen aan hun huidige (slaap)routine en passen onnodig veel aan. Deze aanpassingen zijn niet nodig en vaak juist verwarrend en kan de oorzaak zijn dat je baby ’s nachts ligt te huilen en juist moeilijk in slaap komt. Als je baby met 11 maanden niet goed (meer) wil slapen kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. Ons advies is om eerst te kijken naar de dagroutine en naar de indeling van de dutjes. Wanneer je twijfelt kun je eens onze digitale slaapgids met voorbeeldroutines overwegen. Daarnaast is het

Leeftijd, Slaaptips, 
Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Het komt regelmatig voor dat een baby tijdens de voeding in slaap valt. Is dat erg of maakt het niet uit? En wat kan je doen als je baby steeds in slaap valt tijdens de voeding?  Waarom valt je baby in slaap tijdens voeden? Je baby valt tijdens de voeding in slaap: hoe komt dit? Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Al deze redenen bij elkaar zorgen ervoor dat het drinken je baby slaperig maakt.  In slaap vallen tijdens of net na de voeding Valt je baby in slaap tijdens de voeding? In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.  Deze slaapassociatie komt deels doordat baby’s die tijdens het voeden in slaap vallen

Slaaptips, 

Meer Categorieën

Dutjes Leeftijd Methodieken Ritme van een baby Slaapregressies Tips Voedingen Voedingsschema Slaapproblemen Slaapproducten Slaaptrainingen Veilig Slapen Wetenschappelijke Onderzoeken Ontwikkelingen Video Overig

Ontvang persoonlijke slaaptips

Schrijf je in en ontvang slaaptips die passen bij de leeftijd van jouw kind!

DD dash MM dash JJJJ
Hidden
© 2023 Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671

Meer nachtrust met onze GRATIS slaapgids

Ontvang direct de gids met gratis slaaptips
9.4/10 - 1477 beoordelingen
Hidden