• 9,4 - 1100+ beoordelingen
Logo-slaaptipsvoorbabysLogo-slaaptipsvoorbabysLogo-slaaptipsvoorbabysLogo-slaaptipsvoorbabys
Gratis slaapgids
  • OVER ONS
  • SLAAPTIPS
  • DIENSTEN
  • SLAAPGIDSEN
  • ERVARINGEN
  • Algemene voorwaarden
  • Privacybeleid
✕
0GRATIS SLAAPGIDS

Volg ons op social media voor dagelijks tips en adviezen

☾ Huiluurtje Heb je een baby tussen de drie en ☾ Huiluurtje 

Heb je een baby tussen de drie en twaalf weken en huilt je baby elke dag rond hetzelfde tijdstip, zonder reden? Dat is het vaak een huiluurtje.

Veel baby's krijgen aan het einde van de dag een huiluurtje om zich te ontprikkelen. 
Sommige baby's huilen een uur lang maar dit kan ook 4-6 uur duren. 

Een huiluurtje kun je herkennen aan: 
- Altijd dezelfde timing: meestal aan het einde van de dag tussen 17:00-22:00.

- Een baby is moeilijk te kalmeren, wilt niet slapen of eten.
Tip! Probeer je baby te dragen of ga wandelen om je baby te kalmeren. 

- Een baby is erg onrustig.
Tip!  Soms wordt de onrust verward met honger.  Kijk uit dat je je baby niet gaat overvoeden. Dit kan leiden tot meer onrust/huilen door krampjes. 

- Een baby is moeilijk te kalmeren.
Tip: Dim de lichten, huid op huid contact en probeer je baby zo min mogelijk te stimuleren. 

Wat doen jullie tijdens zo'n huiluurtje?
☾ Wat is de ideale lengte die een kind nodig hee ☾ Wat is de ideale lengte die een kind nodig heeft om in slaap te vallen?

De slaap latentie is de tijd die een kind nodig heeft om in slaap te vallen.
Door dit beter te begrijpen kan je beter inschatten of de timing van het dutje past bij de slaapbehoefte van je kind en sommige slaapproblemen voorkomen.

De ideale tijd die een kind nodig heeft om in slaap te vallen is ongeveer 15-20 minuten. 
Valt je kind binnen 10 minuten of sneller in slaap dan zou het een teken kunnen zijn dat je kind (over)vermoeid is.
Meestal gaat dit samen met snel weer wakker worden, huilend wakker worden, veel wakker worden in de nacht of vroeg wakker worden.
Dit zijn allemaal signalen dat een kind te vermoeid is.
Ons advies is om goed te letten op de hoeveelheid slaap overdag, de verdeling van de dutjes en kort eventueel de wakkertijd aan het einde van de dag in met +/- 15 minuten. 

Aan de andere kant kan je kind ook 20-30 minuten doen over in slaap vallen of zelfs langer. Dit kan een teken zijn dat je kind niet moe genoeg is, er is niet voldoende slaapdruk. 
Ons advies is om goed naar de hoeveelheid slaap overdag te kijken en wellicht wat minder slaap aan te bieden overdag en/of verleng de wakkertijd aan het einde van de dag met 15 minuten. 

Naarmate een kind ouder wordt (vanaf 2 jaar) is het heel normaal dat een kind wat langer doet over in slaap vallen. Er zijn steeds meer indrukken te verwerken. 
Daarnaast ook goed om te benoemen dat sommige kinderen altijd lang doen over in slaap vallen of altijd snel in slaap vallen. Heb je tijdens de wakkertijd een vrolijk kind en ervaar je verder geen andere slaapproblemen. Dan past deze tijd bij jouw kind en hoeft er niets aangepast te worden. 

Hoe lang doet jullie kind over in slaap vallen?
☾ Wat zijn wakkertijden? De term wakkertijd zeg ☾ Wat zijn wakkertijden?

De term wakkertijd zegt het eigenlijk al: het gaat om de tijd dat je kind wakker is tussen twee slaapjes. De wakkertijd verschilt per leeftijd, maar ook per baby. Iedere baby is namelijk weer anders. 

In het begin slaapt een baby nog erg veel. Na het voeden, verschonen en even knuffelen is het alweer tijd om te gaan slapen. Naarmate een baby ouder wordt, zal je merken dat de slaaptijd en wakkertijd veranderen. Baby’s kunnen doorgaans steeds wat langer achter elkaar slapen en ook langer wakker zijn tussen de slaapjes door. 

Wat zijn de voordelen van rekening houden met de wakkertijd van een baby?
1. Rust en regelmaat voor je baby en voor jezelf.
2. Het voorkomt dat je je baby te laat in bed legt.
3. Het voorkomt dat je je baby te vroeg of te vaak in bed legt.
4. Het voorkomt hazenslaapjes. 

Ben je op zoek naar routines die rekening houden met de gemiddelde slaap- en wakkertijden van je baby en ook gebaseerd zijn op de biologische klok en het benodigd aantal slaapuren van je baby? 
Bekijk dan onze slaapgids met voorbeeldroutines: een digitale gids met uitgebreide routines voor kinderen van 0 tot 4 jaar. 

Sturen jullie meer op slaapsignalen of volg je de wakkertijd van je kind?
☾ Hoe kan je je baby stimuleren om te gaan (om)r ☾ Hoe kan je je baby stimuleren om te gaan (om)rollen?

Het omrollen van je baby is een belangrijke mijlpaal. Kan je een baby leren omrollen? Of zijn er manieren om het omrollen aan te moedigen?
Hieronder een aantal manieren om je baby te stimuleren;

1. Tijd doorbrengen op buik
Je baby heeft veel spierkracht nodig om zich om te rollen. Voor het rollen is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de nekspieren van je baby voldoende zijn ontwikkelt. Laat je baby vanaf jonge leeftijd al tijd doorbrengen op zijn buik om zijn nekspieren, armpjes en bovenlichaam te trainen. Let op: bouw deze tummy time langzaam op en doe dit alleen als je baby wakker en alert is.

2. Samen het omrollen oefenen
Ligt je baby comfortabel op zijn buik? Maak dan een leuk spelletje van het omrollen. Doe het bijvoorbeeld zelf voor op een kleed of laat het je oudere kind voordoen. Op deze manier zorgt het omrollen voor veel plezier en je baby leert hoe het moet. Ook maak je zo duidelijk dat het oké is om te rollen.

3. Speelgoed buiten bereik leggen
Een andere manier om het omrollen aan te moedigen, is door het favoriete speeltje van je baby nét buiten handbereik te leggen. Zo moet je kind moeite doen om het speelgoed te pakken en stimuleer je hem of haar om te bewegen. 

Wanneer begon jouw baby met rollen?

#slaaptipsvoorbabys #teamslaaptips #teamnosleep #slaaptips #slaaptipsvoorpeuters #teamslaaptipsvoorbabys #slaapcoach #kinderslaapcoach #babyslaapcoach #teamslaaptips #peuterslaapcoach
☾ Feit of Fabel? Een baby moet je overdag in he ☾ Feit of Fabel?  Een baby moet je overdag in het licht laten slapen. 

Deze stelling is een FABEL.
Maar hoe zit dat nou precies? Want een baby laten slapen in een donkere omgeving,  heeft dat geen invloed op het dag- en nachtritme?

Een baby gaat ongeveer 8 weken na de geboorte het slaaphormoon melatonine aanmaken. We weten dat het slaaphormoon geremd wordt door licht. 
Heeft jouw baby moeite met in slaap vallen of de dutjes te koppelen, dan kan het zeker raadzaam zijn om je baby in een donkere kamer te laten slapen.
Een donkere kamer stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon en helpt je baby slaperig te worden maar ook te blijven. 

Heeft dit effect op het dag- en nacht ritme? 
Nee, probeer je baby tijdens de momenten dat hij wakker is veel bloot te stellen aan het licht, de dutjes niet langer dan 2.5 uur te laten duren per keer en heb wat meer interactie overdag met je baby dan in de nacht. 

Maar het is ook zeker geen must, ervaar je geen slaapproblemen en slaapt jou baby goed in een lichte omgeving, dan is dat ook helemaal prima!

Slaapt jouw baby beter in een donkere kamer?

#slaaptipsvoorbabys #slaaptips #slaaptipsvoorpeuters #teamslaaptips #kinderslaapcoach #slaapcoach #babyslaapcoach #teamnosleep #teamslaaptipsvoorbabys
☾ Wanneer starten met witte ruis? Witte ruis i ☾ Wanneer starten met witte ruis? 

Witte ruis is een monotoon geluid, vergelijkend met het geluid van een föhn of stofzuiger.  Witte ruis geeft met name jonge baby's een veilig gevoel omdat ze hetzelfde soort geluid hoorden in de baarmoeder. 
Witte ruis kan in de eerste weken met name kalmerend werken. 

Daarnaast kan witte ruis ideaal zijn om omgevingsgeluiden te maskeren. 
Denk aan; een peuter die veel kabaal kan maken precies wanneer je baby moet gaan slapen, een partner die vroeg moet gaan werken of een broertje of zusje die op dezelfde kamer slapen. 

Het voordeel van witte ruis is dat een baby er niet afhankelijk van kan worden. Witte ruis kun je vinden via allerlei apps en apparaatjes.
Wees je er wel van bewust dat witte ruis je baby kan helpen om beter in slaap te vallen, maar het is geen wondermiddel dat alle slaapproblemen oplost. 

Gebruiken jullie witte ruis?

#slaaptipsvoorbabys #slaaptips #slaaptipsvoorpeuters #teamnosleep #teamslaaptipsvoorbabys #kinderslaapcoach #slaapcoach #peuterslaapcoach #teamslaaptips #babyslaaptips #peuterslaaptips

Menu

Over ons
Slaaptips
Diensten
Slaapgidsen
Shop
Ervaringen

Links

Contact
Vacatures
Veelgestelde vragen
Aanmelden nieuwsbrief

Social media

SLAAPTIPSVOORBABYS.NL

Slaaptipsvoorbabys.nl informeert over het slaapgedrag van baby's en peuters met als doel om meer (nacht) rust te creëren.

GRATIS SLAAPGIDS
Slaaptipsvoorbabys B.V. - KvK: 81783671 — Alle rechten voorbehouden — Algemene voorwaarden — Privacy voorwaarden
Veilig betalen met:
  • iDeal
  • Bankcontact
  • PayPal
  • Visa
  • MasterCard
GRATIS SLAAPGIDS
0